,

Како да аплицирате за азил во Аруба

Можете да аплицирате за азил кога сте на граница или на кое било друго пристаниште за влез во Аруба. Можете да ја посетите канцеларијата за миграција и, со помош на службеникот, да го пополните формуларот на саканиот јазик. 

Секој странски државјанин може да поднесе барање за азил без оглед на возраста, полот, полот, националноста, расата, религијата или политичкото мислење доколку апликантот се плаши да се врати во својата земја на потекло. 

Ако сте на островот, можете да закажете состанок со Одделот за интеграција и управување и прием на странци (ДИМАС) за да поднесете барање за азил. 

ДИМАС ја регистрира и спроведува процедурата за утврдување статус на бегалец во Аруба. Апликантите мора да закажат состанок со ДИМАС за да се регистрираат и да аплицираат за азил. Состаноци може да се закажат онлајн на димасаруба.  

Како да аплицирате за азил во Аруба

Апликантите се сметаат за азил во Аруба кога претрпеле дискриминација, насилство или прогон во нивната земја на потекло. Напуштањето не може да се смета поради лични или економски причини за меѓународна заштита. 

Помошта во Аруба се врши на нејзиното влегување или во земјата. На овој начин, владата дозволува регистрацијата да се заврши и го продолжува случајот во согласност со законите за азил. 

Аплицирањето за азил е бесплатно во Аруба. Ако ве прашаат, за истото можете да пријавите до УНХЦР. Од апликантот не смее да се наплаќа или да се бара да изврши уплата за да се обработи апликацијата. 

Процес на барање азил во Аруба

  • Апликантот кој бара азил или бара интервју за азил е сослушан лично.
  • ДИМАС однапред ги поканува апликантите, им дава доволно време да се подготват за апликацијата и ги информира да се уверат дека сите потребни документи се подредени и донесени за време на личното интервју. DIMAS ја испраќа поканата по е-пошта; станува неопходно правилно да се наведе адресата на е-пошта. 
  • Само апликантите со закажаниот термин се дозволени на ДИМАС на интервју. 
  • Интервјуата се спроведуваат на јазикот што го претпочита апликантот, вклучувајќи ги и доставените документи. Документите мора да бидат потпишани на преферираниот јазик по избор на поединецот. 
  • Доколку апликантот не присуствува на интервјуто без валидна причина, ДИМАС ќе го разгледа тоа бидејќи апликантот повеќе не е заинтересиран за азил и барањето ќе биде прекинато. 
  • Доколку апликантот не може да присуствува на терминот, може да го откаже со известување од 48 часа, но мора да има валидна причина да го откаже терминот. Ако не, апликацијата ќе биде прекината, како што е наведено претходно. 
  • ДИМАС разбира дека бараниот азил е доброволен. Ако поединецот сака правно застапување, тоа може да се направи на сметка на апликантот, а не за време на термините за закажување во ДИМАС. 
  • За време на закажувањето во ДИМАС ќе се слуша само поединецот. 

По завршувањето на процесот на регистрација и закажување, поединецот го добива одговорот што е можно поскоро. Некои апликанти можеби ќе треба да присуствуваат на дополнителен состанок пред конечната одлука. Доколку исходот е позитивен, апликантот ќе го добие соодветното живеалиште. Доколку исходот е негативен, апликантот добива известување со одреден период да ја напушти Аруба. Кандидатите кои се незадоволни од одлуката можат да поднесат приговор и да поднесат предмет доколку е потребно. 

Права и должности за време на процесот за азил во Аруба 

Права 

Должности 

Апликантот треба да биде во Аруба без да биде протеран, дури и ако влезот е нелегален. Апликантот треба да ги почитува законите и властите на Аруба. 
Децата можат да добијат основно образование дури и ако немаат правни документи. Апликантот треба да ги обезбеди информациите што треба да ги видите во моментот на интервјуто побарано од ДИМАС. 
Барателот добива работна дозвола преку раководството на работодавачот. Апликантот не може да ја напушти земјата освен ако не се донесе конечна одлука во врска со барањето. 
Апликантот може да изнајми дом без дискриминација поради недостиг на документи. Апликантот треба да ги ажурира властите во врска со вашите податоци за контакт. 
Барателот може да добие бесплатна здравствена заштита без осигурување. Апликантот треба да оди во ДИМАС за да го запечати документот за регистрација. 

 

УНХЦР Аруба

unhcr.org/aruba/en/ соработува со владини агенции, невладини организации и граѓанско општество за промовирање и зачувување на правата на бегалците, особено за поединци со посебни потреби.

адреса: Dabaruidastraat 11, Понтон, Аруба

Број на линија за помош: + 297-732-0006,

Работно време: вторник и четврток од 9 до 12 часот 

И-мејл адреса: aruor@unhcr.org

ДИМАС Аруба 

Контакт | ДИМАС Аруба на: 

адреса: Парденбаистраат 11, Оранјестирана Аруба

Контакт: 297 522 1500

Термини: понеделник до петок - 07:30 - 11 часот, 01 часот - 04 часот