,

Како да најдете работа во Мозамбик

За да најдете работа во Мозамбик, можете да започнете од pnet.co.za емпрего.сапо. Секој што сака да најде работа во Мозамбик треба прво да бара работа во Мозамбик. Можете да барате агенции за регрутирање во Мозамбик. И можете да барате работа на групите на Фејсбук во Мозамбик.

Откако ќе најдете работа, можеби ќе ви треба работна дозвола. Можете да го направите ова од странство или во Мозамбик. На граѓаните и жителите на Мозамбика не им е потребна работна дозвола за да најдат работа. Во повеќето случаи, секоја друга националност сака да аплицира за работна дозвола за работа со редовни документи. Можете да го направите ова заедно со вашиот нов работодавач или агенција за вработување. Или можете да најдете шема за работна виза за да дојдете во Мозамбик без понуда за работа. Прочитајте повеќе подолу за тоа како да најдете работа во Мозамбик.

Повеќето веб-локации или апликации се на англиски и португалски. Ако ви треба, користете Google Translate или која било друга услуга за превод.

Прво најди работа, па после ќе се грижиш за работна дозвола ако ти треба.

Како да се вработите во Мозамбик?

Можете да најдете работа во Мозамбик преку пребарување на интернет за можности за работа во Мозамбик. Можете да најдете работа или во компанија или во агенција за вработување.

Мозамбик на граѓаните и на жителите не им е потребна работна дозвола за да најдат работа. Во повеќето случаи, секоја друга националност сака да аплицира за работна дозвола за работа со редовни документи.

Веб-страници за работа во Мозамбик

Многу веб-страници за работа може да ви помогнат да најдете работа Ангола. Некои се фокусираат на специфични професии и индустрии. Барањето работа на овие популарни веб-страници за работа е добар почеток.

BaiduGoogleНаверСогоYandex, или кој било друг пребарувач може да биде добар почеток за барање работа. Можете да барате работа што ја сакате. Тоа може да биде, на пример, „градежна управа во Матолаили „Механичар во Мапуто“. Користете го јазикот на кој се чувствувате најудобно да зборувате. Одете подалеку од првите неколку страници. Одете длабоко со вашето пребарување. Веднаш ќе добиете чувство за тоа што е наоколу и кои веб-локации за работа најдобро одговараат на вашите потреби.

Гугл мапиМапи на БаидуНавер мапи2ГИС, или која било друга апликација за карти, може да ви помогне да најдете работодавци во ваша близина или во странство. Побарајте организација која може да има можности за работа за вас. На пример, побарајте „келнер во Нампула“ или „ИТ архитект во Матола“.

Групи на Фејсбук може да биде и опција за да започнете да гледате што е околу вас. Можете да пребарувате за Групи на Фејсбук кои зборуваат за Мозамбик и работни места.

easyexpat.com е веб-страница за работа во Мозамбик. Има огласи за работни места во многу земји.

pnet.co.za iвеб-страница за работа во Мозамбик.

rigzone.com е веб-страница за работа со нафта и гас во Мозамбик. Има огласи за работни места во многу градови.

емпрего.сапо е веб-страница за работа во Мозамбик. Има огласи за работни места во многу градови.

careers24.com е веб-страница за работа во Мозамбик. Има огласи за работни места во многу земји.

Фејсбук групи и други социјални медиуми за да се вработите Мозамбик.

Групи на Фејсбук ви помага да се поврзете со луѓето за работните места во Мозамбик. Ги најдов овие групи кои зборуваат за работни места во Мозамбик. Можете да барате повеќе.

РАБОТА ВО ЈУЖНА АФРИКА

mz.linkedin.com е исто така популарен избор при вмрежување за работни места во Мозамбик.

Агенции за регрутирање во Мозамбик.

Можете да побарате агенција за регрутирање која може да ви помогне. Можете да напишете „агенција за регрутирање во близина на Мапуто“ на „Карти на Google“ или на која било друга апликација за карти. Таму можете да најдете список на релевантни агенции со кои можете да контактирате. Можете да ја пребарувате вашата област за локални агенции за регрутирање ако не сте внатре Мозамбик. Тие можат да ви помогнат да најдете работа во Мозамбик.


Бидете свесни дека не треба да плаќате агенција кога ќе ви најде работа. Затоа, бидете внимателни кога агенцијата ќе ви побара пари.

Прашајте околу вас за работа во Мозамбик.

Разговарајте со секое лице кое можеби патувало или работело Мозамбик. Ќе видите дека некои од вашите пријатели или семејството познаваат некој што познава некого. Прашајте наоколу и најдете можности меѓу вашите контакти.

Да се ​​најде работа во Мозамбик, погледнете ги локалните весници, огласните табли, радиото и зборот на уста. Локалното радио и весниците се добри извори на информации за работните места во Мозамбик.

Можете да испратите е-пошта до локални бизниси и компании за работни места Мозамбик.

Можете да пребарувате за компании и локални бизниси во Мозамбик. Лесна алатка за тоа е секоја апликација за мапи. Подолу е, на пример, пребарување на Google Maps за „фабрика во близина на Мапуто“.

Прошетајте каде било Мозамбик за можни работни места.

Ако сте некаде во Мозамбик, можете да ја истражите областа и да видите какви можности за работа има околу вас. Можете да барате организации и бизниси околу вас и да ги посетите. На пример, подолу е пребарувањето на Google Maps за „пазар во близина на Беира“. Можете да ги видите овие места за да побарате можности за работа.

Пребарајте шеми за вработување

Можете да аплицирате за шема за вработување или програма за поддршка при вработување што ќе ви помогне да најдете работа. Тие програми можат да бидат локални или национални. Тие можат да бидат отворени само за Мозамбиканци жители, но тие можат да бидат достапни и за странци. Можете да пребарувате за „Мозамбик жители шема за вработување“ или „Мозамбик програма за вработување на жители“. Можете да пребарувате за шеми за вработување во вашата локална самоуправа или амбасада.


Извори: користев Similarweb за да проверите колку се популарни некои од страниците за вработување претставени погоре. 

Насловот на насловната слика погоре е Avenida da Marginal, Мапуто, Мозамбик. фотографија од Рохан Реди on Unsplash.