бегалци

 • Како да аплицирате за азил во Австралија

  Како да аплицирате за азил во Австралија

  За да аплицирате за азил во Австралија, можете да го направите тоа во која било служба за имиграција во Австралија. Ако не сте во Австралија, можете да аплицирате во која било канцеларија на УНХЦР блиску до вас. Ќе треба да покажете дека не сте безбедни во вашата земја. И дека вашата земја не е во состојба да ве заштити.…

 • Како да аплицирате за азил во Шведска

  Како да аплицирате за азил во Шведска

  За да поднесете барање за азил во Шведска, можете да направите кога сте на територијата на Шведска и да ја посетите Агенцијата за миграција лично да го предадете барањето за бегалци, бидејќи тоа не е можно пред да влезете таму. Ако ја сретнете граничната полиција на пунктот за пасошка контрола на: аеродромот, терминалите за траект и возовите и…

 • Како да аплицирате за азил во Норвешка

  Како да аплицирате за азил во Норвешка

  За да аплицирате за азил во Норвешка, треба да бидете во Норвешка или на границата со Норвешка за да побарате безбедност од полицијата. Кажете им на полицајците на граница дека сакате да побарате азил ако сте таму. Сите нови барања за баратели на азил ги обработува Норвешката Дирекција за имиграција (УДИ).…

 • Како да аплицирате за азил во Бугарија

  Како да аплицирате за азил во Бугарија

  За да поднесете барање за азил во Бугарија, тоа можете да го направите пред бугарските власти во усна или писмена форма. Секој од која било земја може да побара азил во Бугарија кога ќе почувствува закана за нивниот живот или безбедност. Барањето за азил се поднесува или до Специјализираната управа за азил или до државниот орган. И ова ќе…

 • Како да аплицирате за азил во Канада

  Како да аплицирате за азил во Канада

  Можете да аплицирате за азил во Канада на аеродромот или на кое било пристаниште за влез, по пристигнувањето или преку Интернет, ако веќе сте во Канада. На 24 март 2023 година, Договорот за безбедна трета земја (STCA) беше проширен од САД и Канада за да ги вклучи водните патишта во нивните земји. Ќе бидете вратени во…

 • Спонзорство за бегалци во Канада

  Спонзорство за бегалци во Канада

  Спонзорирањето бегалци во Канада е клучен спас за оние кои бегаат од војна, прогон и насилство. Канадската влада има многу програми за преселување и долга историја на помагање на бегалците. Некои од најпознатите канадски програми за спонзорство на бегалци вклучуваат: Програмата за бегалци со помош на владата (ГАР); Програма за комбинирана виза за канцелариски референци (BVOR); Програмата за приватно спонзорство на бегалци (ПСР)…

 • Како да аплицирате за азил во Шпанија

  Како да аплицирате за азил во Шпанија

  За да аплицирате за азил во Шпанија: Кога влегувате на територијата на Шпанија на: пристаништа, аеродроми и; на копнените граници на Сеута и Мелила и; Во имиграциските притвори (CIE). Кажете ѝ на полицијата или на Цивилната гарда дека барате засолниште. Преведувач може да ви помогне ако не зборувате шпански. Канцеларијата на УНХЦР во Шпанија е уште една можна опција. Вие…

 • Како да аплицирате за азил во Малезија

  Што е бегалец? Луѓето кои се сметаат за бегалци се луѓе кои биле принудени да го напуштат местото на потекло или постојаното живеалиште поради: Страв од одмазда поради нечии верувања, раса, пол, сексуална ориентација, националност или други идентификатори, Или насилство, странска агресија, внатрешна конфликти, масовни прекршувања на човековите права и други настани сериозно поткопани…

 • Како да аплицирате за азил во Перу

  Како да аплицирате за азил во Перу

  За да аплицирате за азил во Перу, не ви треба дневен извор на приход. Аплицирањето за статус на бегалец кај перуанската влада надвор од земјата е невозможно. Можете да побарате азил на: границите на Перу или на друго место во земјата или; Барањето може да го поднесете и до Електронската табела на страни на Министерството за надворешни работи. Во…

 • Како да аплицирате за азил во Саудиска Арабија

  Како да аплицирате за азил во Саудиска Арабија

  Можете да се регистрирате како бегалец во локалната Агенција за бегалци на Обединетите нации (УНХЦР) во Ријад, Саудиска Арабија. УНХЦР ќе ви помогне да најдете долгорочно решение, понекогаш во друга земја. Не можете официјално да аплицирате за азил во Саудиска Арабија. Кралството Саудиска Арабија (КСА) нема систем за азил и не потпиша…