,

Транспорт во Саудиска Арабија

Транспортот во Саудиска Арабија вклучува:

  • Авиони и аеродроми,
  • Патишта,
  • Морски патишта и пристаништа,
  • Железничка мрежа.

Има време кога транспортот во Саудиска Арабија недостасуваше во речиси секој дел. Кралството Саудиска Арабија се соочи со многу тешкотии во однос на транспортот. Во почетокот на 1900 година, Саудиска нема добар вид на транспортен извор освен патишта. Но, по откривањето на суровата нафта во 1938 година, таа беше развиена многу брзо. Од денес, Саудиска Арабија е најголемиот извор на сурова нафта во целиот свет, што исто така води до модернизација на нејзината транспортна мрежа.

Транспорт во Саудиска Арабија

Денес, Кралството Саудиска Арабија ја има целата модернизирана транспортна мрежа без разлика дали тоа е патен, воздушен, железнички, поморски или кој било друг начин. Овде, ќе разговараме за најдобриот превоз за јавноста.

ервејс

Саудиски авиони

Авиокомпаниите во Саудиска Арабија се преферираат пред сите начини на превоз. Саудиска Арабија има пет авиокомпании Саудиска Арабија, Флинас, flyadeal, Авиокомпанијата СаудиГулф ерлајнс Ерлајнс Несма. Саудија е владина авиокомпанија во нацијата, а останатите се приватни. Саудиска Арабија Ерлајнс е најдобрата авиокомпанија во Саудиска Арабија е исто така авиокомпанија од светска класа. Тие нудат прва класа, деловна класа и економска класа во нејзините носители. Саудија е исто така трета по големина авиокомпанија на Блискиот исток и исто така ги извршува своите летови кон поголемите делови на светот.

Патишта

Автопат Кралот Фахд

Патиштата на Саудиска Арабија постепено станаа дефинирачка карактеристика на транспортниот систем на кралството, не само затоа што главните центри на население се распространети низ целата земја, туку и затоа што се соочија со голем предизвик од географијата на земјата, која е поделена со пустини, долини и планини. , меѓу другите релјефни форми. Како резултат на тоа, доверливата патна мрежа стана поважна и неопходна во кралството од другите начини на транспорт.

Патиштата секогаш се нарекуваат спас на секоја нација. Патна мрежа во Саудиска Арабија е многу добро воспоставена во нацијата. Патиштата во Саудиска Арабија се градат со најсовремени техники во светот. Патиштата во нацијата се исто така важни поради фактот што градовите во Саудиска Арабија се многу далеку. Најголемиот дел од нацијата е покриен со пустински песок, што исто така е главен фактор во развојот на патиштата. Автопатите изградени помеѓу градот се многу важен проект за Министерството за транспорт што го спроведува и кој го одржува и самото министерство.

Морска вода

црвено море

Кралството Саудиска Арабија има многу широк воден пат и покрај тоа што има какви било постојани речни тела. Саудиска Арабија има претежно водни патишта преку канали или вади (долини) и низ морињата. Се смета дека морските патишта се многу поекономични во споредба со другите начини, иако е потребно многу повеќе време. Саудиј има модерни пристаништа што придонесува многу за развојот и исто така игра важна улога во транспортот на нафтата. Саудиските пристаништа годишно испраќаат околу 12,000 XNUMX бродови до домашни и меѓународни дестинации. Водните патишта и пристаништата во Саудиска Арабија ги управува управата на саудиските пристаништа.

Железничка мрежа

Првата линија Дамам-Ријад, долга 569 километри (354 милји), беше завршена во 1951 година. Оваа линија подоцна беше претворена во само транспортен товар, со нова, пократка, 449 километри (279 милји) линија завршена во 1985 година, исклучиво за патници транспорт. Другата патничка линија во кралството е линијата Ријад-Курајјат, која го поврзува главниот град Ријад со Хаил, Меџмаа, провинцијата Ал Џаф и Јордан преку Курајјат. Тоа е најдолгата линија на саудиската железничка мрежа, а со фидер линија што ја поврзува со пристаништето Ра'с ал-Каир, нејзината вкупна должина е околу 2,750 километри (1,710 милји). Линијата Ријад-Курајјат и железничката линија Север-Југ се користат во железничката линија Север-Југ.

Железничката линија Север-Југ ја поврзува главната линија со локациите за ископ на фосфат и боксит во северниот дел на кралството со користење на делови од линијата Ријад-Курајјат.

Освен системи за масовен транзит, како што се метрото, единствената брза железничка линија во кралството е брзата железничка линија Харамаин, која беше завршена во 2017 година. Линијата ги поврзува двата исламски свети града Мека и Медина преку меѓународниот аеродром Крал Абдула во Џеда и економскиот град на кралот Абдула. Долга е 453 километри (281 милји).


Извори: Саудиска амбасада, Википедија