,

5 bankat kryesore në Nepal

Bankat janë mjaft të rëndësishme për të gjithë, apo edhe për një korporatë, në këtë drejtim. Për qëllime të sigurisë, bankat janë opsioni për të transferuar në mënyrë të sigurt pagesat dhe për të kryer transaksione ose për të kursyer para. Shërbime të ndryshme të tjera të tilla si kreditë mund të përdoren nga bankat me reputacion në Nepal me norma me kosto të ulët.

Bankar në Nepal është bërë një profesion i rëndësishëm. Nuk ka dyshim që bankat po bëjnë një punë të madhe këtu. Për një kohë shumë të gjatë tani, bankat kanë qenë një komponent i rëndësishëm i shoqërisë. Ju duhet të keni një llogari bankare për diçka personale ose komerciale. Ka arsye të shumta për zgjedhjen dhe besimin e bankave për të mbrojtur paratë e tyre. Në fund të fundit, kjo ia vlen sistemi financiar. Në Nepal, ishte gjithashtu arsyeja kryesore për arritjen e tyre për të bërë marrëdhëniet më të mira të kredive. Më lejoni t'ju prezantoj para se të kaloj në listë.

5 bankat kryesore në Nepal

Këto janë bankat më të mira në Nepal.

  • Banka Standarde e Chartered Nepal (SCB)
  • Banka e Investimeve në Nepal (NIB)
  • Banka Nabil (NABIL)
  • Banka e Zhvillimit Bujqësor e Kufizuar (ADBL)
  • Nepal Bank Limited (NBL)

Nepal Bank Limited (NBL)

Nepal Bank është banka e parë e biznesit në Nepal. Selia e saj është në Katmandu, shtegu i Dharma. Shtë një bankë në nivelin kombëtar. Banka ka një raport të aksioneve të qeverisë ndaj publikut prej 51: 49% me Ofertën Publike të Ndjekjes (FPO) më të fundit në 2018. Për 21 vitet e fundit, kjo bankë nuk ka dhënë një dividend të aksionarëve. Ai tregtonte me simbolin 'NBL' në Bursën e Nepalit. Civil Capital Market Limited është caktuar si regjistrues i aksioneve nga Banka e Nepalit.

Zyrë qendrore: Dharmapath, Katmandu

Banka e Zhvillimit Bujqësor e Kufizuar (ADBL)

Qëllimi kryesor i ABDL ishte të jepte kredi institucionale për përmirësimin e prodhimit dhe produktivitetit bujqësor në vend. Agriculture Development Bank Limited (ADBL). Banka kontrollohet kryesisht nga Qeveria Nepaleze dhe ka 51% të aksioneve. Qeveria e Nepalit kishte 100% pronësi dhe në vitin 2006 u promovua në Commercial Bank. Që prej tre dekadave të mëparshme, ADBL ka qenë një institucion kryesor kreditues rural, duke zënë rreth 67 për qind të ofertës institucionale të vendit. Që nga viti 1984, ADBL ka marrë pjesë edhe në aktivitete tregtare. Në bursën e Nepalit, tregtimi i ADBL tani është nën shenjën "ADBL".

Zyrë qendrore: Rruga Ramshah, Katmandu

Banka Nabil (NABIL)

Në Nepal, Nabil Bank është banka e parë e sektorit privat Nepal. Nabil Bank ofron një gamë të plotë të shërbimeve bankare tregtare, duke përfshirë 1500 agjentë të Nabil Remit në të gjithë Nepalin. Në Bursën e Nepalit, Nabil Bank po tregton nën simbolin NABIL. Kapitali i NABIL Bank konsiderohet në mesin e investitorëve si aksione blu-chip. Në vitin fiskal 2074/2075, NABIL prodhoi kthime të dividentit prej 34%. Nabil Bank është caktuar si regjistrues i aksioneve Nabil Investment Banking Limited.

Zyrë qendrore: Qendra Nabil, Durbarmarg, Katmandu

Banka e Investimeve në Nepal (NIB)

Si një sipërmarrje e përbashkët midis Nepalese dhe Credit Agricole Indosuez, u krijua Banka e Investimeve Nepal (e njohur më parë si Nepal Indosuez Bank Ltd.). Në vitin 2002, Investitorët Nepalezë blenë të gjitha aksionet e kompanisë franceze, të cilat arritën në 50 për qind, duke ndryshuar kështu emrin në Nepal Investment Bank. Ace Development Bank me një raport swap 100:41 është blerë nga Nepal Investments Bank. Në Nepal, NIB tregtohet me simbolin NIB. NIB ka një histori të gjatë të kthimeve të larta dhe në vitin fiskal 2074.75 BS ka dhënë një kthim të dividentit prej 40%. Në investitorët nepalezë, NIB është gjithashtu një tjetër aksion i Blue Chip.

Zyrë qendrore: Durbarmarg, Katmandu

Banka Standarde e Chartered Nepal (SCB)

Standard Chartered Bank Nepal është filial i Standard Chartered PLC. Midis Standard Chartered Group dhe publikut nepalez, ajo ka një strukturë pronësie 70.21:29.79%. Tani është banka më e madhe ndërkombëtare e Nepalit. Në bursën e Nepalit, SCB aktualisht po tregton me SCB. Ai është një nga bankat e pakta në Nepal që duhej të blinte ose të kombinonte për të arritur kapitalin prej 8 Rs Arba me organizata të tjera financiare (një dispozitë e detyrueshme nga Nepal Rastra Bank). Kjo u realizua duke dhënë një kthim dividenti prej 105.26% për 2073/74. Është gjithashtu një inventar i çipit blu midis investitorëve nepalezë.

Zyrë qendrore: Baneshwor i Ri, Katmandu

Shërbime bankare në Nepal

Bankat janë ndarë në shumë klasa në Nepal bazuar në madhësinë e firmës dhe kritereve të ndryshme.

  • Banka Qendrore: Në vitin 1956, Banka Qendrore e Nepalit (Nepal Rastra Bank) u krijua për të mbikëqyrur dhe mbikëqyrur bankat dhe organizatat financiare të ndryshme të Nepalit. Ai rregullon formimin e institucioneve të ndryshme financiare dhe madje ka legjislacion nën emrin e Aktit të Nepal Rastra Bank.
  • Banka komerciale (ose Bankat e klasës A): Një bankë tregtare ofron shërbime të tilla si autorizimi i depozitave, kreditë e korporatave dhe produktet bazë të investimeve. Bankat komerciale, veçanërisht për bizneset ose kompanitë në shkallë të gjerë, mund të jenë gjithashtu një bankë ose divizion i bankës ose bankës tregtare më të madhe. Aktualisht ka 29 banka tregtare në Nepal.
  • Bankat e Zhvillimit (Klasa B)
  • Kompanitë e Financave (Klasa C)
  • Bankat e Zhvillimit të Mikrokredisë (Klasa D)

Imazhi i kopertinës është diku në Nepal. Foto nga Janaya Dasiuk on Unsplash

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *