, ,

Lista e bankave në Kazakistan

Kazakistani, një vend i Azisë Qendrore dhe ish-republikë sovjetike, shtrihet nga Deti Kaspik deri në malet Altai në kufijtë lindorë të Kinës dhe Rusisë. Almaty, qyteti më i madh i vendit, ka qenë prej kohësh një qendër tregtare, me atraksione të tilla si Katedralja e Ngjitjes, një kishë ortodokse ruse e kohës cariste dhe Muzeu Shtetëror Qendror i Kazakistanit, i cili strehon mijëra artefakte kazake.

Lista e bankave në Kazakistan

Më poshtë është një listë e bankave në Kazakistan.

Banka Tregtare Almaty

Banka Kombëtare e Republikës së Kazakistanit është banka qendrore e Kazakistanit dhe përfaqëson nivelin e sipërm (të parë) të sistemit bankar të vendit. Brenda kufijve të autoritetit të saj, Banka Kombëtare përfaqëson interesat e Republikës së Kazakistanit në marrëdhëniet e saj me bankat qendrore, bankat e huaja, bankat ndërkombëtare dhe organizatat e tjera financiare-kreditore.

Banka Ndërkombëtare e Kazakistanit (KIB)

KazInvestBank (KIB), dikur KazInterBank, është një bankë tregtare në Kazakistan. Autoritetet e Kazakistanit hoqën licencën e Kazinvestbank më 27 dhjetor 2016, duke përmendur dështimet e përsëritura të bankës për të përpunuar pagesat.

Kazkommertsbank

Kazkommertsbank (kazakisht: aкоммеранк, Qazkommertsbank) ishte banka më e madhe private e Kazakistanit, me 24 për qind të tregut. Më 27 korrik 2018, Kazkommertsbank dhe Halyk Bank u bashkuan.

Kazkommertsbank është një ofrues i rëndësishëm i shërbimeve bankare dhe produkteve të tjera financiare për bizneset e mëdha dhe të mesme në të gjithë ekonominë kazake.

Banka e korporatave, tregtia dhe financimi i projekteve, bankat personale, shërbimet e kartave të debitit dhe kreditit, dhe tregtia me valutë të huaj janë shtyllat kryesore të divizionit të saj bankar komercial.

Pranimi i depozitave dhe dhënia e kredive dhe lehtësive të kreditimit në Tenge dhe në valutë të huaj janë aktivitetet kryesore të saj. Në Kazakistan, Banka është gjithashtu një pjesëmarrëse kryesore në tregjet e letrave me vlerë dhe të këmbimit valutor.

Qendra e BankësKredia

Për sa i përket aktiveve dhe totalit të depozitave, SHA Bank CenterCredit është një nga bankat më të mëdha tregtare të Kazakistanit. Banka korporative dhe ajo me pakicë është linja kryesore e biznesit të Bankës. Aktivitetet e saj bankare korporative përfshijnë ofrimin e një grupi të ndryshëm klientësh vendas, kryesisht biznese të vogla dhe të mesme, me një gamë të gjerë produktesh bankare me shumicë. Huadhënia me pakicë, marrja e depozitave dhe kartat e kreditit dhe debitit janë ndër aktivitetet dhe produktet e bankës me pakicë të Bankës. Në Kazakistan, Banka është gjithashtu pjesëmarrëse në tregjet e letrave me vlerë dhe të valutës së huaj me të ardhura fikse.

Objektivat e Bankës, siç thuhet në statutin e saj, janë të promovojë zhvillimin e ekonomisë shtetërore dhe të sigurojë që aksionerët e Bankës të marrin dividentë nëpërmjet një sërë operacionesh bankare që janë në përputhje me ligjet e Kazakistanit.

BTA Bank

Banka BTA është një bankë kazakistaneze me qendër në Almaty. Ishte huadhënësi i tretë më i madh për sa i përket aktiveve në vitin 2013. Banka BTA ishte viktimë e një prej mashtrimeve më të mëdha financiare në botë në vitin 2009, me një humbje totale prej 5 miliardë dollarësh.

DanaBank

Në Kazakistan, DanaBank ofron një gamë të gjerë produktesh dhe shërbimesh bankare për bizneset, individët, zhvilluesit dhe pronarët e pronave komerciale. Almaty, Pavlador, Karganda, Astana dhe Taraz janë ndër pesë degët e bankës. Punjab National Bank, banka e tretë më e madhe e Indisë, zotëron 63.64 për qind të JSC Dana Bank.

Banka Halyk

Halyk Bank është një bankë kursimesh tregtare me bazë në Kazakistan me degë në Kirgistan, Gjeorgji, Rusi, Taxhikistan dhe Uzbekistan. Emri i saj i plotë kazak është "Shoqëria Aksionare e Bankës së Kursimeve të Popullit të Kazakistanit", që përkthehet në "Shoqëria Aksionare e Bankës së Kursimeve të Popullit të Kazakistanit" në anglisht.


Imazhi i mësipërm i kopertinës tregon monumentin e Bayterek në Nur-Sultan (Astana) në Kazakistan. Foto nga JB on Unsplash

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

4 përgjigje për "Lista e bankave në Kazakistan"

 1. Jorge Garzón

  que se hace para empezar

 2. buenas noches tengo una duda existe en kazajistan un banco llamado KFGB grupo financiero

  1. Xmv

   Epo, yo también me hago la misma pregunta, como podemos contactar?

  2. Xmv

   Hola Manuel me gustaria poerme en contacto ya que me hago la misma pregunta, saludos

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *