,

Si të kërkoni azil në Bolivi?

Për të kërkuar azil në Bolivi, shkoni në:

 • Sekretariati Teknik i Komisionit Kombëtar të Refugjatëve (CONARE).
 • Çdo zyrë apo delegacion i Drejtorisë së Përgjithshme të Migracionit.
 • Në kufi në pikat e kontrollit të migracionit (përfshirë aeroportet ndërkombëtare), departamentet e policisë ose ushtarake.

Në varësi të kombit tuaj të origjinës, kriteret e imigracionit në Bolivi ndryshojnë për çdo individ ose familje. Kërkesat dhe shpenzimet për vizën e udhëtimit të Bolivisë përcaktohen nga marrëveshjet dypalëshe të Bolivisë me secilin vend. Legjislacioni i Bolivisë për imigracionin tani ndjek parimin e "reciprocitetit", që do të thotë se çfarëdo që zyrtarët e imigracionit të vendit tuaj të kërkojnë nga bolivianët që emigrojnë, Bolivia do të kërkojë gjithashtu nga ju. Nëse planifikoni të aplikoni për qëndrim në Bolivi, do të gjeni një shpjegim të procesit më poshtë.

Si të kërkoni azil në Bolivi?

Ata që janë detyruar të largohen nga vendi i tyre i origjinës ose vendbanimi i rregullt njihen si refugjatë.

 • Sepse jeta, siguria ose liria e tyre kërcënoheshin nga dhuna e përgjithësuar, agresioni i huaj, konfliktet e brendshme, shkeljet masive të të drejtave të njeriut, ose rrethana të tjera që prishnin seriozisht rendin publik, ose sepse kishin frikë të mos persekutoheshin për opinionet e tyre politike, fenë, kombësia, ose përkatësia e një grupi të caktuar etnik ose grupi shoqëror.
 • Për shkak të jetës së tyre, siguria ose liria kërcënoheshin nga dhuna e përgjithësuar, agresioni i huaj, konfliktet e brendshme, shkeljet masive të të drejtave të njeriut ose rrethana të tjera që prishnin seriozisht rendin publik.

Kur kjo ndodh, çdokush ka të drejtë të kërkojë mbrojtje nga një vend tjetër duke aplikuar për statusin e refugjatit në vendin pritës.

Për të kërkuar azil në Bolivi, shkoni në:

 • Sekretariati Teknik i Komisionit Kombëtar të Refugjatëve (CONARE).
 • Çdo zyrë apo delegacion i Drejtorisë së Përgjithshme të Migracionit.
 • Në kufi në pikat e kontrollit të migracionit (përfshirë aeroportet ndërkombëtare), departamentet e policisë ose ushtarake.
 • Aplikimi duhet të bëhet në kufi ose brenda territorit Bolivian (nuk është e mundur të aplikoni për statusin e refugjatit jashtë Bolivisë).
 • Kërkesa duhet të bëhet brenda 90 ditëve pas hyrjes në Bolivi, përpara autoriteteve të treguara.
 • Kërkesa duhet të dorëzohet me shkrim dhe të përfshijë të dhënat e personit dhe grupit të familjes së tyre, arsyet për të kërkuar statusin e refugjatit, si dhe informacionin e kontaktit në vend.
 • Autoritetet që marrin kërkesën duhet t'i dërgojnë ato brenda afatit të caktuar.
 • Personat që aplikojnë për statusin e refugjatit në kufi do të autorizohen të hyjnë në territor dhe nuk mund të refuzohen, kthehen apo dëbohen nga zyrtarët kufitarë.

Pas kësaj, duhet të ndiqni hapat e mëposhtëm:

 • Për të mbështetur rastin tuaj, ju duhet të paraqisni dokumentin tuaj të identitetit (pasaportë ose kartë identiteti) si dhe çdo dokument ose informacion shtesë. Nëse nuk jeni në gjendje ta bëni këtë, do t'ju duhet të shpjegoni pse.
 • Ju keni të drejtën për të paktën një intervistë personale me një oficer të Sekretariatit Teknik CONARE, i cili do t'ju pyesë gjerësisht në lidhje me ngjarjet që ju bënë të largoheni nga vendi juaj.
 • Të gjithë anëtarët e grupit të familjes duhet të intervistohen veçmas nga anëtarët e tjerë të familjes.
 • Informacioni i dhënë në intervistë mbahet privat.
 • Ju duhet të jepni dhe mbani të përditësuar adresën tuaj reale (ku jetoni në të vërtetë), si dhe një adresë ligjore (e cila mund të jetë e njëjtë ose e ndryshme) ku të gjitha njoftimet, citimet dhe korrespondenca që ju drejtohen do të jenë të ligjshme.

Kërkesa do të analizohet nga KOMISIONI KOMBËTAR I REFUGJEVE (CONARE), i cili është organi përgjegjës për të vendosur në radhë të parë nëse statusi i refugjatit njihet apo jo.

Nëse statusi i refugjatit njihet:

Ju do të merrni qëndrimin në Bolivi dhe do t'ju jepet një kartë e huaj që duhet të rinovoni përpara Drejtorisë së Përgjithshme të Migracionit.

Nëse statusi i refugjatit refuzohet:

Ju mund të paraqisni një ankesë të bazuar në rregull për rishqyrtim pranë Komisionit Shqyrtues për Çështjet e Refugjatëve.
Dokumenti juaj i përkohshëm do të rinovohet derisa zgjidhja e ankesave është në pritje.

Për më shumë informacion rreth procedurës, mund të kontaktoni CONARE:

CONARE (Ministria e Marrëdhënieve me Jashtë)
Adresa: Calle Junín esq. Ingavi kati 3, Plaza Murillo, La Paz, Bolivi
Cell: + 591 71528943
Telefonat: +591 2 2408900 // +591 2 2409114 // +591 2 2408595
E-mail :  conare@rree.gob.bo

Nëse keni nevojë për mbështetje shtesë për bashkimin familjar, mund të kontaktoni UNHCR-në:

UNHCR në Bolivi
E-mail :  argbu@unhcr.org


Ju mund t'i referoheni Faqja e internetit e UNHCR-së për më shumë informacion në lidhje me azilin në Bolivi.

Imazhi i kopertinës është diku në Tarija, Bolivi. Foto nga Diego Cáceres on Unsplash

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Një përgjigje për "Si të kërkoni azil në Bolivi?"

 1. سلام وقتیتون بخیر من رضا محمدی هستم از افغانستان از مذهبی های مذهبی یعنی شیعه که در افغانستان می خواهم پناهنده شوم در کشوری بولیوی

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *