,

Bankat në Pakistan

Banka Shtetërore e Pakistanit (SBP) është banka qendrore e vendit. Ajo ishte inkorporuar sipas Aktit të Bankës Shtetërore të Pakistanit, 1956. Banka qendrore merret me rregullimin e likuiditetit. Siguron qëndrueshmërinë e sistemit financiar të vendit. Bankat në Pakistan bien nën mbikëqyrjen e SBP.

 Llojet e ndryshme të bankave në Pakistan përfshijnë:
 
 • Bankat komerciale
 
 • Bankat e këmbimit
 
 • Bankat industriale
 
Moody e vlerëson sistemin bankar të Pakistanit si të qëndrueshëm. Për shkak të rritjes së shpejtë ekonomike dhe financimit të qëndrueshëm nga nivelet e larta të likuiditetit dhe depozitave të klientëve. Por, bankat vendase përballen me sfida nga zotërimet e tyre të mëdha të obligacioneve të qeverisë pakistaneze me normë të ulët. Si dhe rreziqet e larta të aktiveve dhe nivelet modeste të kapitalit, sipas agjencisë së vlerësimit.

Bankat në Pakistan

Llojet e ndryshme të bankave në Pakistan përfshijnë

1. Banka Kombëtare e Pakistanit

 • E themeluar në vitin 1949, Banka Kombëtare e Pakistanit (NBP) është një organizatë e pavarur. Selia e saj është në Karaçi, Pakistan. Ajo ka operacione të fokusuara në bankingun konsumator, bankingun e korporatave dhe bankingun e investimeve. Ajo ofron shërbime kredie dhe kursimi. 
 • Që nga Marsi 2017, banka operon me 1,450 degë në Pakistan. Në vitin 2017, firma kishte pasuri prej 17 miliardë dollarë dollarë dhe një fitim neto prej 160 milion USD.

2. Banka Alfalah

 • Me seli në Karaçi, Bank Alfalah është një bankë private në pronësi të Abu Dhabi Group. E themeluar në vitin 1992, banka filloi veprimtarinë bankare në vitin 1997. Ajo ofron shërbime bankare dhe financiare për konsumatorët, korporatat dhe institucionet. Dhe qeveritë në Pakistan, rajonin e Azisë Paqësorit,Rezultati i imazhit për Alfalah Bank dhe Lindjen e Mesme. Ajo operon përmes Bankingut me Pakicë, Bankingut të Korporatave, Thesarit, Bankës së Konsumatorit dhe Bankës Islamike. Operacionet ndërkombëtare, brokerimi me pakicë, menaxhimi i aseteve dhe segmente të tjera.
 
 • Më 31 dhjetor 2016, banka operonte 475 degë bankare konvencionale. Përfshirë 18 nëndegë, 10 degë jashtë shtetit dhe 153 degë bankare islame. Dhe një njësi bankare në det të hapur.
 
 • Që nga viti 2016, aktivet e përgjithshme të bankës arritën në 8.29 miliardë dollarë amerikanë dhe fitimi neto arriti në 71.42 milion dollarë amerikanë.

3. Karta e StandardizuarRezultati i figurës për Standard Chartered

 • E themeluar në vitin 2006, Standard Chartered. Në Pakistan, ajo operon si një degë në pronësi të plotë të Standard Chartered Bank me bazë në Mbretërinë e Bashkuar. Banka përfshin Bankën Korporative dhe Institucionale, Bankën Tregtare. Gjithashtu, Segmentet e Bankingut me Retail, dhe Segmentet Qendrore dhe Artikuj të tjerë.
 
 • Që nga 31 dhjetori 2016, banka administroi një rrjet prej 101 degësh në Pakistan. Në të njëjtën periudhë, ajo raportoi një pasuri totale prej 4.2 miliardë dollarë amerikanë dhe një fitim neto prej 87 milion US $.

4. Banka Habib

 • Me qendër në Karaçi, Habib Bank u vendos në vitin 1941. Ajo operon nëpërmjet Degëve Bankare, Korporatave Bankare, Thesarit dhe Bankave Ndërkombëtare. Me rreth 17,000 punonjës, ajo menaxhon një rrjet prej 1,677 degësh. E cila përfshin 45 degë bankare islamike në Pakistan. Si dhe 54 degë në vende të tjera.
 
 • Në vitin 2016, aktivet totale të bankës ishin 24 miliardë dollarë dhe humbja neto e saj ishte 129 milion dollarë.

5. Banka Meezan

 
Banka Meezan u vendos në vitin 1997. Është një nga bankat komerciale të Pakistanit që ofron shërbime islame. Kompania punon në segmentet e mëposhtme:
 • Shërbimet e Agjencisë, Financat e Korporatave,
 • Tregti dhe Shitje, Bankare me Retail,
 • Banka korporative dhe komerciale, dhe pagesa dhe shlyerje.
 
Banka me bazë në Karaçi ka rreth 10,200 punëtorë. Ai është përgjegjës për 815 degë të shpërndara në 146 qytete pakistaneze.
 
Fitimi: 22.40 miliardë PKR (2020)
 
1.55 trilion PKR në total asete (3/2021)
 

6. United Bank Limited

 
United Bank Limited, një nga bankat më të mëdha në pronësi të Pakistanit, u vendos në vitin 1959. Rreth 12,000 njerëz punojnë për të, dhe selia e saj është në qytetin Karaçi.
 
Me 14 degë jashtë vendit, banka ka një rrjet prej rreth 1,370 degësh në të gjithë Pakistanin. Ai përfshin 100 site bankare islamike dhe dy në zonën e përpunimit të eksportit të Karaçit.
 
Të ardhurat neto ishin 20.94 miliardë PKR (2020)
 
Asetet totale: PKR 2.33 trilionë (3/2021)
 

7. Banka Askari

Askari Bank, me zyrën e saj kryesore në Rawalpindi. Ai u shërben individëve dhe bizneseve në të gjithë Pakistanin dhe Lindjen e Mesme.
Kompania punon në segmentet e mëposhtme:
 • Financat e Korporatave, Tregtimi dhe Shitjet, Banka me pakicë, Banka Komerciale, Pagesat dhe Shlyerjet,
 • Shërbimet e agjencisë, brokerimi me pakicë dhe menaxhimi i aseteve.
Banka u themelua në vitin 1991 dhe sot drejton 537 degë duke punësuar 7,013 persona.
 
10.85 miliardë PKR në të ardhura neto (2020)
 
Vlera totale e 1 trilion rupi pakistaneze (3/2021)
 

8. Banka MCB

 
MCB Bank ofron shërbime bankare komerciale së bashku me mallrat dhe mallrat aleate. Ajo operoi në Pakistan, Azinë Jugore, Lindjen e Mesme dhe Euroazi. Ndodhet në Lahore City dhe ka rreth 14,000 punëtorë. Ajo drejton 11 degë jashtë vendit, gjithashtu në 1,400 ATM dhe mbi 1,400 degë në Pakistan.
 
Fitimi pas tatimit: 29.80 miliardë PKR (2020)
 
1.91 trilion PKR në total asete (3/2021)

9. Banka Faysal

 
Në Pakistan, Faysal Bank, e cila u themelua në vitin 1994 ofron një sërë shërbimesh financiare.
Katër divizionet përmes të cilave banka bën biznes janë:
 • Financa e Korporatave, Tregtia dhe Shitjet, Banka me pakicë, dhe Banka e Korporatave dhe Komerciale.
Banka ka zyrën e saj kryesore në Karaçi dhe menaxhon 414 vendndodhje në mbi 100 qytete me një fuqi punëtore prej rreth 6,800.
 
6.68 miliardë rupi pakistaneze të ardhura (2020)
 
Asetet totale: 710.06 miliardë PKR (2020)

Burimi: Instituti i Financave të Korporatës

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *