,

Eksplorimi i popullsisë më të madhe Sikh në botë

Sikhism, një fe monoteiste që e ka origjinën në rajonin Punjab të Indisë në shekullin e 15-të, është përhapur në mbarë botën me miliona ndjekës. Megjithatë, sot ne do të eksplorojmë popullsinë më të shquar Sikh në botë: Punjab, Indi.

Në Punjabi, termi 'Sikh' përkthehet në 'dishepull' dhe ata që identifikohen si Sikh konsiderohen dishepuj të Zotit që u përmbahen mësimeve dhe shkrimeve të Dhjetë Guruve Sikh.

Sikët ndjekin tre rregullat e arta për të kujtuar vazhdimisht Zotin, për të bërë një jetë të ndershme dhe për të ndarë pasurinë e tyre me të gjithë nëpërmjet bamirësisë.

Cili vend ka popullsinë më të madhe Sikh

Guru Nanak krijoi Sikizmin, një besim monoteist, në Indinë e shekullit të 15-të. Sikët përqendrohen në meditim, komunitet, jetesë komunale dhe shërbim vetëmohues. Ka rreth 27 milionë Sikë në mbarë botën, shumica prej të cilëve banojnë në Indi. Mbretëria e Bashkuar dhe Kanadaja kanë popullsinë më të shquar të Sikëve për shkak të migrimit nga ish-kolonitë britanike. Shumë Sikh emigruan gjithashtu në vende të tjera për punë, duke përfshirë Italinë dhe Arabinë Saudite.

Këtu janë vendet me më shumë ndjekës të besimit Punjabi

Indi – Përafërsisht 23 milionë Sikë.

SHBA – Gati 500,000 Sikë.

Kanada - Përafërsisht 800,000 sikët.

Mbretëria e Bashkuar – Përfundoi 520,000 sikët.

Australi - Rreth 210,000 Sik.

Malajzia - Përafërsisht 100,000 Sikë.

Itali – Përafërsisht 70,000 Sikë.

Tajlandë - Përafërsisht 70,000 Sikhs.

Singapor - Përafërsisht 15,000 Sik.

Zelanda e Re - Përafërsisht 40,000 Sikhs.

Çfarë mendojnë Sikët

Besimi Sikh bazohet në monoteizëm, që do të thotë se sikët adhurojnë vetëm një Zot. Guru Nanak e mësoi dikë të respektojë Zotin duke nderuar njerëzit dhe krijimin e Tokës.

Sipas Sikhs, forma fizike e dikujt në Tokë është një mjet kalimtar për shpirtin e pavdekshëm. Kështu, vdekja e trupit fizik është një pjesë normale e ciklit jetësor, por shpirti jeton. Sikët besojnë në rimishërimin, që do të thotë se vdekja nuk është fundi i udhëtimit të shpirtit drejt Zotit.

Besimi ka tre parime kryesore në thelbin e tij:

Kirat Karo: Fitoni një jetë të ndershme me aftësitë e dhëna nga Zoti për përmirësimin e shoqërisë.

Vand Shako: Ndani me më pak fat.

Naam Japo: Bëni gjithçka me një mendje të përqendruar te Zoti, bëhuni një me krijuesin dhe shihni Perëndinë në të gjitha.

Me Indinë që ka popullsinë më të spikatur Sikh, është e qartë se këto tre shtylla janë të vendosura në mënyrë të vendosur në kulturën dhe besimet sikh. Sikët promovojnë shërbimin e komunitetit dhe dhënien e bamirësisë nëpërmjet praktikës së Vand Shako, e cila thekson monoteizmin dhe nderimin për krijimin.

Për më tepër, nëpërmjet Kirat Karo dhe Naam Japo, Sikhët janë udhëhequr në jetën e tyre personale dhe profesionale për të bërë të ardhura të ndershme dhe për të mbajtur një qëndrim të përqendruar te Zoti. Në përgjithësi, besimi Sikh mbron një mënyrë jetese holistike që i jep përparësi moralit, spiritualitetit dhe përgjegjësisë sociale.

Cili është simboli Sikh

Emblema e Sikëve është Khanda, ashtu siç është Kryqi për të krishterët dhe Ylli i Davidit është për hebrenjtë. Emri i stemës rrjedh nga shpata me dy tehe (e njohur edhe si Khanda) që shfaqet në mes të logos. Ai përfaqëson disa nga idetë thelbësore të Sikizmit.

Cilat janë pesë K-të

Pesë K-të, të cilat përbëhen nga flokë të paprerë, një shpatë ose thikë e vogël, një rrip dore çeliku, një krehër druri dhe pantallona të shkurtra të veshura si të brendshme, simbolizojnë identitetin dhe besimin sikh. Këto vlera janë adoptuar nga Sikhët në mbarë botën, me Kanadaja ka popullsinë më të madhe Sikh jashtë Indisë, e ndjekur nga vende të tilla si MB, SHBA, Australia, Malajzia dhe Singapori.

Pesë vlerat e K-ve ishin fillimisht tipari dallues i Khalsas. Megjithatë, shumë Sikh që nuk janë pranuar në Khalsa i ruajnë këto simbole dalluese të identitetit sikh. Pesë K-të vazhdimisht u kujtojnë Sikhëve pasojat etike dhe shpirtërore të të jetuarit sipas së vërtetës.

Sikët mbajnë pesë nene besimi, të njohura si "Pesë K", secili duke filluar me shkronjën "k" në Punjabi. Ky është një nga shënuesit e identitetit Sikh.

"Pesë K-të" e mbajtura nga Sikhët janë:

Kes: Flokët e paprerë, të cilat janë simbol i identitetit dhe spiritualitetit sikh.

Kirpan: Një shpatë ose thikë e vogël që përfaqëson detyrën e Sikhut për të mbrojtur të shtypurit dhe për t'u mbrojtur nga padrejtësia.

Karha: Një rrip dore çeliku që nënkupton forcën dhe unitet me Zotin.

Kanga: Një krehër druri që përdoret për të rregulluar flokët e paprerë dhe për t'i mbajtur të pastër.

Kacchera: Pantallona të shkurtra të veshura si të brendshme, që përfaqësojnë modestinë dhe vetëdisiplinën.


Burimi: Wikipedia, Britanik

Imazhi i kopertinës është diku brenda Patiala, Punjab, Indi. Foto nga Dollar Gill  on Unsplash

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *