,

Si të merrni me qira një shtëpi në Gjermani

Për të marrë një shtëpi me qira në Gjermani, filloni me Immo Scout24ose Ebay Kleinanzeigen.

Përcaktoni se çfarë lloj strehimi mund të përballoni.

Kërkoni për strehim vetë ose përdorni një agjent.

Arrini një marrëveshje me pronarin ose agjentin.

Paraqisni të gjitha dokumentet tuaja dhe merrni akses në shtëpinë tuaj të re.

Për të marrë me qira një shtëpi në Gjermani, ju dëshironi të lidhni një marrëveshje me agjentin tuaj ose qiramarrësin. Apartamentet ose shtëpitë mund të gjenden në internet, përmes një agjencie, ose duke kontrolluar postera "me qira" në rrugë.

Ju mund të zgjidhni midis llojeve të ndryshme të vendeve për të marrë me qira:

një shtrat në një dhomë të përbashkët ose një konvikt;

një dhomë me një banjë të përbashkët ose një banjë me banjë;

një shtëpi që është një ndërtesë e ulët që mund të jetë e shkëputur ose gjysmë e shkëputur, e mobiluar ose e pamobiluar;

një apartament në një ndërtesë apartamentesh të mesme ose të larta;

një vilë është një shtëpi e madhe e veçuar me një kopsht të gjerë.

Çfarë dokumentesh më duhen për të marrë me qira në Gjermani

Dokumentet që ju nevojiten varen nga mënyra se si merrni me qira dhe nga kush. Nëse po jepni një dhomë me nënqira për disa javë nga qiramarrësi fillestar, mund t'ju duhet të jepni paraprakisht vetëm pagesën tuaj të parë. Ndërsa nëse merrni me qira nga një agjenci, do t'ju duhet më shumë dokumente.

Kur zgjidhni një vend, duhet të keni parasysh se sa e shtrenjtë është për ju, si në aspektin parash ashtu edhe në kohë, të merrni të gjitha dokumentet që ju kërkon agjencia ose pronari.

Ju dëshironi të merrni çelësat, ose çdo lloj tjetër aksesi, në akomodim përpara se të paguani ndonjë gjë. Ju mund të keni nevojë për një ose më shumë nga këto dokumente:

 • Dëshmia e pagesës së parë, nëse nuk është në para;
 • Vërtetim për pagesën e një depozite, e cila mund të jetë një muaj qira ose më shumë;
 • Identifikimi i vlefshëm që mund të jetë patentë shoferi, kartë identiteti kombëtare ose pasaportë;
 • Një marrëveshje qiraje është një dokument zyrtar që shpjegon marrëveshjen tuaj me qiradhënësin;
 • Një kontroll kredie është çdo dokumentacion që tregon se keni të ardhura të mjaftueshme për të paguar qiranë.

Ju mund të keni nevojë për dokumente shtesë kur merrni me qira një shtëpi në Gjermani.

Rezultati i Schufa

Rezultati Schufa, ose "Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung", është një sistem popullor gjerman i rezultateve të kreditit. Nëse sapo keni mbërritur në Gjermani, mund të keni vështirësi për të marrë një, kështu që do t'ju duhet të negocioni mënyra alternative për të kontrolluar kredinë tuaj.

Regjistroni adresën tuaj të re

Ju duhet të regjistroni adresën tuaj të re brenda dy javësh pas transferimit në një apartament të ri. Ju duhet të vizitoni një Rathaus (që është një bashki), online ose personalisht. Paraqisni një formular atje me dokumentet e mëposhtme:

 • Formulari i plotësuar i regjistrimit
 • Kartat e identitetit ose pasaportat, kartat e fëmijëve ose certifikatat e lindjes së të gjithë njerëzve që ndodhen në shtëpi
 • Marrëveshje Qiradhënie
 • Formulari i regjistrimit i firmosur nga personi qe merr apartamentin me qera.

miratim

Mund t'ju kërkohet të jepni referenca ose rekomandime nga një pronare e mëparshme.
Gjithashtu, në disa raste, mund t'ju duhet një garant për të nënshkruar kontratën me ju.

A mund të marr me qira një shtëpi në Gjermani pa punë?

Po, mund të marrësh me qira një shtëpi pa punë. Pasqyrat bankare mund të kërkohen për të vërtetuar të ardhurat. Nëse nuk keni punë, mund t'ju duhet të siguroni dokumentacion të mëtejshëm për të marrë me qira.

Çmimi mesatar i qirasë në Gjermani

Çmimi mesatar i qirasë në Gjermani është 400 euro, ose euro në muaj, për një apartament të vogël 50 metra katrorë. Kjo është rreth 8 euro për metër katror në muaj.

Për të marrë një dhomë me qira mund të jetë rreth 250 euro në muaj.

Në qendër të qytetit, qiraja për një apartament me një dhomë gjumi është rreth 550 euro ose më shumë. Dhe qiraja e një apartamenti me tre dhoma gjumi është rreth 1000 EUR ose më shumë.

Jashtë qendrës, qiraja për një apartament me një dhomë gjumi është rreth 400 euro ose më shumë. Dhe qiraja për një apartament me tre dhoma gjumi është rreth 800 euro ose më shumë.

Dhjetë euro, ose euro, janë rreth 11 dollarë amerikanë. Kjo është rreth 79 juan kinez ose 900 rupi indiane.

Çmimet e qirave rriten çdo vit në Gjermani, sepse njerëzit preferojnë të marrin me qira sesa të blejnë. Ajo po rritet me kalimin e kohës duke shkaktuar mungesën. Herë pas here, pronarët marrin qindra aplikime për një shtëpi. Berlini ka një normë të ulët pronësie prej 15 përqind.

Mynihu është qyteti më i shtrenjtë me qira në Gjermani. Dhe lista vazhdon me Frankfurtin, Shtutgartin dhe Hamburgun. Berlini po bëhet i kushtueshëm dhe ka qiranë me rritjen më të shpejtë të qyteteve të tjera në Gjermani.

Qiraja mesatare në Gjermani për një apartament me një dhomë gjumi është si më poshtë në qytetet e Gjermanisë:

në Leipzig është 500 euro;

në Këln është 750 euro;

në Shtutgart është 850 euro;

në Berlin është 900 euro;

në Frankfurt është 900 euro;

në Hamburg është 900 euro;

në Mynih është 1,150 euro.

Gjetja e një qiraje nga një rekomandim

Marrja e një qiraje përmes fjalës së gojës është një mënyrë tjetër. Në fakt, rezulton të jetë një metodë e suksesshme për të zgjedhur një apartament të shkëlqyeshëm dhe të rehatshëm. Thjesht këshilloni sa më shumë njerëz që të jetë e mundur që po kërkoni të merrni me qira një apartament në Gjermani dhe nëse dikush di ndonjë njoftim, do t'ju njoftojë.

Njerëzit zakonisht rekomandojnë miqtë ose të njohurit e tyre te pronarët e tyre kur dëshirojnë të largohen nga një apartament. Në këtë mënyrë, si ju ashtu edhe pronari nuk do të duhet të shqetësoheni për të kërkuar një qiramarrës të ri ose një vend për të jetuar.

Përfundimi i qiramarrjes në Gjermani

Të drejtat e qiramarrësit mbrohen në Gjermani. Dhe është e vështirë për qiradhënësit të mbarojnë qiranë. Mund të përfundojë vetëm për arsye të caktuara si:

 • pronarja kërkon pronën për përdorim të tyre, ose duan të shesin shtëpinë e tyre ose të vendosen;
 • nëse qiramarrësi rregullisht nuk e paguan qiranë në kohë;
 • kur qiramarrësi përdor pronën që shkel marrëveshjen;
 • sjellja antisociale e qiramarrësit.

Lexo më shumë mbi

Faqet e internetit të pasurive të paluajtshme në Gjermani

Si të gjeni një apartament në Gjermani

Si të blini një shtëpi në Gjermani

 


Imazhi i kopertinës është diku në Berlin. Foto nga Karli Kamber on Unsplash