,

Njihni sistemin arsimor në Sudanin e Jugut

Sistemi arsimor në Sudanin e Jugut po përballet me sfida të rëndësishme që kërcënojnë të ardhmen e kombit dhe më shumë se 2.8 milionë fëmijë që janë jashtë shkollës. Midis atyre që nuk marrin arsim janë të rinj që jetojnë në komunitete baritore që migrojnë me kafshët për të cilat kujdesen. Fatkeqësisht, vajzat përbëjnë pjesën më të madhe të popullsisë jashtëshkollore të Sudanit të Jugut, pasi ka disa pengesa për arsimimin e tyre, si varfëria, martesat e fëmijëve dhe normat kulturore dhe fetare.

Është thelbësore të pranohet se edukimi është thelbësor për zhvillimin personal dhe përmirësimin e rezultateve më të gjera sociale. Për shembull, hulumtimi tregon se nënat e arsimuara kanë një shkallë mbijetese 50% më të madhe ndërsa qëndrimi në shkollë zvogëlon gjasat e martesës së fëmijëve dhe shtatzënisë së hershme. Për më tepër, prindërit e arsimuar kanë më shumë gjasa t'i çojnë fëmijët e tyre në shkollë, duke kontribuar në përmirësimet e përgjithshme të rezultateve arsimore.

Për të adresuar këto çështje, UNICEF po punon për të ndërtuar klasa, për të trajnuar mësuesit, për të zhvilluar dhe botuar tekste shkollore dhe për të inkurajuar prindërit dhe kujdestarët që t'i japin përparësi arsimit.

Si është sistemi arsimor në Sudanin e Jugut

Sistemi arsimor i Republikës së Sudanit shërben si model për sistemin arsimor të përdorur në Sudanin e Jugut.

Sistemi 8 + 4 + 4, i cili ekziston në Shtetet e Bashkuara që nga viti 1990, përcakton që studentët duhet të plotësojnë:

Tetë vjet shkollë fillore.

Katër vjet arsim të mesëm dhe;

Katër vite studime universitare.

Ndryshe nga Republika e Sudanit, ku arabishtja përdoret si gjuhë mësimi në të gjitha nivelet e arsimit, anglishtja është gjuha mbizotëruese e folur në të gjithë vendin. Në shkencë dhe teknologji, ka një mungesë kritike të instruktorëve anglezë dhe folësve anglezë në pozicionet e mësimdhënies.

Plani Strategjik për Sistemin Arsimor Publik Sudanez, 2018–2023

La Plani Strategjik i Sektorit te Arsimit është formuluar kundër kontekstit të strategjisë kombëtare dhe angazhimeve të tjera ndërkombëtare. Ai siguron drejtimin strategjik të vendit për të përmbushur qëllimet e përcaktuara në politikat dhe kuadrin ligjor dhe angazhimet dhe konventat ndërkombëtare.

Plani Strategjik i Sektorit të Arsimit për Sudanin e Jugut përshkruan prioritetet midis 2018/19 dhe 2022/23.

Këto prioritete përfshijnë rritjen e aksesit në:

Arsimi parashkollor.

Përmirësimi i cilësisë së programeve parashkollore.

Rritja e mbajtjes në arsimin fillor.

Përmirësimi i cilësisë së arsimit fillor.

Promovimi i barazisë në arsimin fillor.

Zgjerimi i programeve bazë të shkrim-leximit.

Sigurimi i aksesit në arsimin e mesëm.

Zhvillimi i të nxënit dhe aftësive në arsimin e mesëm dhe;

Forcimi i sistemeve arsimore.

Duke u fokusuar në këto fusha, Sudani i Jugut synon të përmirësojë rezultatet e arsimit dhe të ofrojë mundësi të barabarta për të gjithë fëmijët për të hyrë në arsim cilësor në mbarë vendin.

Lexoni më shumë rreth Plani Strategjik i Sektorit të Arsimit të Përgjithshëm.

Sistemi i ri arsimor falas i Sudanit të Jugut në 2023

Presidenti Salva Kiir urdhëroi departamentet qeveritare të bëjnë të arritshëm arsimin fillor dhe të mesëm në Sudanin e Jugut.

Lajm i mirë për fëmijët e Sudanit të Jugut, por kërkon burime dhe veprim të vërtetë për të bërë një ndryshim. Tarifat e shkollës janë një pengesë e rëndësishme për arsimin për shumë fëmijë. 70% e fëmijëve të moshës shkollore në vend nuk ndjekin shkollën fillore apo të mesme – rreth 2.8 milionë.

Kushtetuta e Sudanit të Jugut urdhëron arsimin fillor falas dhe eliminimin e analfabetizmit për të gjithë fëmijët. Arsimi i mesëm falas do të ndihmojë miliona studentë për jetën.

Arsimi i mesëm, trajnim tepër teknik dhe profesional, mund të sigurojë:

Të rinjtë kanë mjetet për të pasur sukses dhe për të kontribuar pozitivisht në komunitetet e tyre.

Adoleshentët që qëndrojnë në shkollë deri në diplomim kanë një shans më të madh për të gjetur punë fitimprurëse dhe për të mbështetur veten financiarisht. Nxënësit mund të përfitojnë nga të mësuarit rreth mënyrave për të mbrojtur shëndetin dhe mirëqenien e tyre në shkollën e mesme.

Vajzat me arsim të mesëm kanë më pak gjasa të kenë fëmijë herët.

Adoleshentët që nuk mbarojnë shkollën e mesme kanë më shumë gjasa të ndeshen me llojet më të këqija të punës së fëmijëve, martesat e fëmijëve, sulmet seksuale, trafikimin dhe rekrutimit në grupe të armatosura.

Sudani i Jugut është një nga gjashtë vendet afrikane me legjislacion që garanton aftësinë e femrave shtatzëna për të vazhduar shkollën ose për të rifilluar arsimin pas lindjes. Megjithatë, femrat kanë më pak gjasa të ndjekin shkollën e mesme dhe të diplomohen sesa djemtë.

Sistemi arsimor falas rrit shanset e Sudanit të Jugut për zhvillim të qëndrueshëm. Ministria e Arsimit e Sudanit të Jugut u zotua të zgjerojë zhvillimin e fëmijërisë së hershme në planin e saj strategjik 10-vjeçar.

Sa zgjat një ditë e zakonshme shkollore në Sudan

E diela shënon fillimin e javës shkollore, e cila zgjat deri të enjten. Në varësi të nivelit dhe kërkesave të nxënësve, dita e shkollës mund të fillojë në orën 8.20 dhe të përfundojë deri në orën 15.45.

Sa vite kalon në shkollë një sudanez jugor tipik

Nëse një fëmijë në Sudanin e Jugut regjistrohet në kopsht në moshën 4-vjeçare, ajo ka 4.7 vjet arsim të detyrueshëm derisa të mbushë 18 vjeç.


Burimi: Human Rights Watch, wikipedia, UNICEF

Titulli i imazhit të kopertinës është në Sudanin e Jugut. Foto nga Wadi Lissa on Unsplash

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *