,

Sa është kostoja e jetesës në Irak?

Kostoja e jetesës për një person të vetëm në Irak është rreth 730,000 dinarë irakianë, ose 500 dollarë amerikanë, në muaj. Kostoja e jetesës për një person familjar me katër persona në Irak është rreth 2,400,000, ose 1,650 dollarë amerikanë, në muaj. 

Iraku është një vend i vendosur në pjesën perëndimore të Azisë. Bagdadi është kryeqyteti i Irakut. Standardi i jetesës për njerëzit në Irak është përmirësuar në vitet e fundit.
Iraku është shtëpia e shumë grupeve të ndryshme etnike dhe socio-ekonomike. Ka një ndryshim të madh në njerëzit dhe klasat e tyre në Irak. Ndarja e madhe është mes të pasurve dhe të varfërve. Shtresa e mesme po tkurret. Basra, në Irak, është një qytet që është shumë më mirë se të tjerët dhe qendra e tij ekonomike. Ofron mjaft vende pune për personat që kanë përfunduar studimet. 

Monedha në Irak është dinarët irakianë, ose د.ع , ose IQD. 10,000 dinarët irakianë janë rreth 7 dollarë amerikanë, ose dollarë ose USD, ose rreth 530 rupi indiane. Kjo është rreth 6.50 euro ose 46 juanë kinezë.    

Sa është kostoja e jetesës në Irak? 

Kostoja e jetesës për një person të vetëm në Irak është rreth 730,000 dinarë irakianë, ose 500 dollarë amerikanë, në muaj. Kostoja e jetesës për një person familjar me katër persona në Irak është rreth 2,400,000, ose 1,650 dollarë amerikanë, në muaj. 

Bagdadi është qyteti më i madh në Irak. Kostoja e jetesës për një person beqar në Bagdad është 500 dollarë në muaj. Kjo është në 37% të qyteteve më të lira në botë. Por është më i shtrenjti mes 29 qyteteve në Irak. Paga mesatare pas tatimit këtu është 550 dollarë që mjafton për të mbuluar shpenzimet për një muaj. 

Si i shpenzojnë njerëzit paratë e tyre në Irak?

Shumica e irakianëve i shpenzojnë paratë e tyre në treg, në ushqime dhe gjëra të tjera të nevojshme. Përveç kësaj, pjesa më e madhe e shpenzimeve për njerëzit atje është qiraja. Restorantet dhe transporti është gjithashtu një pjesë e rëndësishme e shpenzimeve. Rrobat dhe blerjet e këpucëve janë të fundit në listë. Statistikat tregojnë se më pak se 3 për qind e të gjitha shpenzimeve janë për veshje.

Çmimet në Irak

Këto janë disa nga çmimet që mund të gjeni në Irak.  

transport

Transporti përsëri është i përballueshëm në Irak, veçanërisht nëse përdorni transportin publik. Një leje mujore për transportin publik ju paguan 30 $ që është në rregull, por e shtrenjtë për disa njerëz. Megjithatë tarifat ditore të biletave janë rreth 0.40 $, shumë e arsyeshme. Taksitë mund t'ju japin një udhëtim të arsyeshëm për 5 $ në orë. 

tregjet

Nëse vendosni të përgatisni ushqimin tuaj, atëherë është një opsion shumë më i lirë dhe më i shëndetshëm sesa të hani ushqim në rrugë. Tregjet irakiane ofrojnë një larmi të madhe produktesh dhe shumica e tyre janë shumë të përballueshme. Ju madje arrini të kuptoni se çfarë po hani. 

Ushqime 900 dollarë 

Blerjet e rregullta të kafesë/croissants/baguettes 120$

Shërbime komunale

Shërbimet komunale në Irak nuk janë të lira. Ju mund të mbështeteni në shpenzimin e parave të gatshme prej rreth 100 $ për të mbuluar faturat bazë. Faturat bazë përfshijnë energjinë elektrike, ngrohjen, ftohjen dhe ujin e banimit në një apartament rreth 80 metra katrorë.

Shërbimi celular me parapagesë është rreth 0.11 $ për minutë zëri. Një plan celular është 35 dollarë në muaj. Kjo është pa vetë celularin e telefonit.

Vetëm energjia elektrike mund të jetë 110 dollarë për 3 muaj. Dhe gazi për ngrohje ose sobë është rreth 60 dollarë për 3 muaj. Interneti kushton rreth 40 dollarë në muaj. 

Restaurante

Kur shkoni në restorant, çmimet këtu nuk janë shumë të larta, por as të ulëta. Mundësia e ushqimit në rrugë është gjithmonë e hapur, por nëse doni të hani një vakt në restorant duhet të paguani 5 dollarë. Restorantet e nivelit të mesëm do të kushtojnë rreth 10 dollarë për person. 

Dreka për dy me verë pesë herë në muaj 350 dollarë

Sporti dhe koha e lirë

Sportet dhe koha e lirë nuk janë më të lira këtu, por ai vjen me një opsion për të gjithë, por faturat jo. Pra, nëse planifikoni të shkoni në palestër, duhet të llogarisni të shpenzoni rreth 50 dollarë në muaj. Biletat e kinemasë këtu kushtojnë rreth 9 dollarë secila. Konsiderohet më tepër një kalim kohe e shtrenjtë për irakianët. 

Qira

Qiraja nuk është aq e shtrenjtë sa shërbimet e tjera. Gjithmonë varet nga pjesa e qytetit ku merrni me qira një apartament. Marrja me qira e një apartamenti në qendër të qytetit zakonisht do t'ju kushtojë rreth 371 $. Nëse merrni me qira një apartament jashtë qendrës së qytetit, do t'ju tarifojë më pak. 

Apartament (1 dhomë gjumi) në Qytet: 443,227 IQD

Apartament (1 dhomë gjumi) Jashtë qytetit: 289,072 IQD

Apartament (3 dhoma gjumi) në qytet: 787,990 IQD

Apartament (3 dhoma gjumi) Jashtë qytetit: 509,158 IQD

Shumica e pronave me qira gjenden kryesisht në qytetet metropolitane si Bagdadi, Erbili dhe shumë të tjera. Në Irak, llojet e zakonshme të qirave janë apartamentet me një dhomë gjumi ose dy ose tre dhoma gjumi. Këto qira janë gjithashtu të disponueshme si prona të mobiluara dhe gjysmë të mobiluara. 

Veshje dhe këpucë

Blerja e këpucëve dhe rrobave nuk është aq e shtrenjtë, kështu që mund të vazhdoni dhe t'i jepni vetes një stil të mirë. Xhinset cilësore kushtojnë rreth 30 dollarë. Rrobat e lehta si fustanet dhe këmisha verore kushtojnë më pak. Atlete të markave si Nike kushtojnë rreth 50 dollarë.

Healthcare

Vaksinimet nuk kërkohen edhe pse mund t'ju nevojiten disa nga këto vaksina. Vaksinat si tetanozi, hepatiti B dhe Difteria për fëmijët. Studentët ndërkombëtarë duhet të kenë kujdes maksimal për këtë. Shmangni pirjen e ujit të rubinetit ose ujit në pikat e ushqimit. Uji mineral është më i sigurt dhe madje më i lirë. Regjistrohuni për sigurim shëndetësor në vendin tuaj nëse udhëtoni nga jashtë. 

Një rimbushje mujore e sigurimit shëndetësor që ju jep akses në spitale është 40 dollarë.

Paga dhe paga mesatare në Irak

Paga mesatare në Irak është 800,000 dinarë irakianë (ose 550 dollarë amerikanë) në muaj. Pagat në Irak janë mjaft të larta në krahasim me vendet fqinje. Kjo ka kuptim pasi shpenzimet këtu janë gjithashtu mjaft të larta. Qiraja këtu kushton rreth 300 dollarë dhe shërbimet komunale 100 dollarë në muaj. Ka njerëz në Irak që nuk janë në gjendje të arrijnë qëllimet e tyre dhe të paguajnë të gjitha shpenzimet.
Njerëzit me një pagë mujore prej 210 $ në muaj janë të detyruar të përballen me problemet e pagesës së nevojave të tyre. Me të ardhura kaq të ulëta, ata nuk mund të kënaqen me ndonjë sport dhe aktivitet të kohës së lirë, madje as të blejnë rroba të reja.

A është Iraku i sigurt për të mëparshmit?

Mërgimtarët, ose të huajt, në Irak, në përgjithësi punojnë ose me një kontratë afatshkurtër në naftë dhe ose gaz natyror. Disa prej tyre madje punojnë si punonjës të OJQ-ve. Mërgimtarët në Irak zakonisht banojnë në komplekse të sigurta. Edhe pse këto rregullime ndonjëherë tentojnë të kufizojnë lirinë. Shumica e ish-pacientëve këtu raportojnë se ndihen të sigurt. 


Burimi: numërimi 

Imazhi i kopertinës më sipër është bërë në Aker, Irak. Foto nga Levi Meir Clancy on Unsplash

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *