,

Si është të jetosh në Estoni

Jeta në Estoni ka standarde të larta jetese, siguri sociale, kujdes shëndetësor gjithëpërfshirës dhe arsim të shkëlqyer. Kostoja e jetesës është e lartë dhe pagat janë të ulëta. Me një shkallë të vogël krimi, Estonia është një komb shumë i sigurt.

Mund të jeni gati për çdo gjë nëse paraprakisht keni parasysh aspektet pozitive dhe negative. Merrni një moment për të parë se si është të jetosh në Estoni.

Si është jeta

Ka shumë faktorë që duhet të keni parasysh nëse dëshironi të jetoni në Estoni:

 • Akomodimi
 • Punësimi
 • mot
 • Arsim
 • Mjedisi
 • Siguri
 • Healthcare
 • Kosto jetese

Akomodimi

Nëse planifikoni të jetoni në Estoni, duhet të dini se ku të qëndroni. Strehimi ofron strehim, por ka më shumë se katër mure dhe një çati. Sigurisht, përballueshmëria e shtëpisë është një shqetësim.

Strehimi është shpesh shpenzimi kryesor i familjes për shumë familje, duke përfshirë qiranë, gazin, energjinë elektrike, ujin, orenditë dhe riparimet. Estonia shpenzon 17% të të ardhurave të saj të rregulluara për strehim.

Mbipopullimi mund të dëmtojë shëndetin, marrëdhëniet dhe zhvillimin e fëmijëve. Strehimi i dendur shpesh tregon furnizim të dobët me ujë dhe ujëra të zeza. Gjithashtu, merrni parasysh rrethanat e jetesës si numri mesatar i dhomave të përbashkëta për person dhe nëse shtëpitë kanë komoditete bazë.

Shtëpia tipike estoneze ka 1.7 dhoma për person, megjithatë 94.3% kanë tualete private me larjen e brendshme.

Punësimi

Të kesh një punë ka disa përparësi të rëndësishme:

Të ardhurat: Ai siguron një burim parash.

përfshirja sociale: I bën individët të ndihen të lidhur.

Vendosje qellimi: Kjo ju lejon të arrini objektivat tuaja.

Vetëvlerësim: Ajo promovon vetëvlerësimin.

Zhvillimi i aftësive: Ju ndihmon të mësoni dhe të përparoni.

Vetëm 69.4% e njerëzve të moshës 15 deri në 64 vjeç kanë punë në Estoni. Personat e papunë duan të punojnë dhe po kërkojnë në mënyrë aktive një punë.

Të qenit i papunë për një kohë të gjatë mund të dëmtojë mirëqenien, vetëvlerësimin dhe aftësitë tuaja në punë. Në Estoni, 5.3% e fuqisë punëtore ka qenë e papunë për më shumë se një vit.

Dy faktorë përcaktojnë cilësinë e punës: paga dhe siguria.

Pagat: Mesatarja e Estonisë është 22,476 euro në vit.

Siguria e punës: Siguria juaj e punës varet nga sa gjasa keni për ta humbur atë dhe sa kohë mund të jeni pa një të tillë. Papunësia në Estoni u kushton punonjësve 1% të të ardhurave të tyre.

Gjithashtu, kontrolloni Si të gjeni një punë në Estoni.

mot

Estonia ka katër stinë dhe një klimë të moderuar.

 • Vera është e ngrohtë dhe e lagësht, me temperatura mesatare 16-17°C (61-62°F).
 • Dimrat janë të ftohtë dhe me borë, me temperatura mesatare nga -2.5 deri në -7°C (28-19°F).
 • Temperatura më e lartë e regjistruar ndonjëherë në Estoni ishte 35.6°C (96°F) dhe më e ulëta ishte -43.5°C (-46°F).

Klima e Estonisë është e moderuar nga Deti Baltik. Rrymat e ngrohta të oqeanit si Drift i Atlantikut të Veriut i bëjnë dimrat më të butë në vend.

Arsim

Arsimi është jetik për mirëqenien e një vendi:

Njohuri dhe aftësi: I pajis njerëzit për jetë dhe punë.

Mundësi Punësimi: Një arsim i mirë përmirëson perspektivat e punës.

Vitet në Arsim: Estonishtja zakonisht merr 17.6 vjet arsim (nga 5 në 39 vjet).

Diplomimi i shkollës së mesme ka rëndësi pasi tregjet e punës kanë nevojë për aftësi të bazuara në njohuri. Në Estoni, 91% e të rriturve të moshës 25-64 vjeç mbarojnë shkollën e mesme.

Megjithatë, numrat e diplomimit nuk tregojnë cilësinë e arsimit. PISA vlerëson aftësitë dhe njohuritë. Estonia shënoi 526 pikë në lexim, matematikë dhe shkencë.

Sistemet e shkëlqyera shkollore ofrojnë arsim cilësor për të gjithë nxënësit.

Mjedisi

Jetoni në Estoni? Efektet shëndetësore të ndotjes së ajrit përkeqësohen pavarësisht veprimeve kombëtare dhe ndërkombëtare për reduktimin e tij.

Qytetet kanë probleme të rënda të ndotjes së ajrit. Irritimi i vogël i syve, çrregullimet kronike të frymëmarrjes dhe kanceri i mushkërive janë të lidhura. Të moshuarit dhe fëmijët janë të pambrojtur.

Konsideroni këta faktorë mjedisorë:

Rreziqet shëndetësore nga ndotja e ajrit: Në Estoni, PM2.5 është 5.9 μg/m3 (mikrogramë për metër kub).

të ujit: Uji i pastër është thelbësor. 86% e qytetarëve estonezë janë të kënaqur me cilësinë e ujit të tyre.

Healthcare

Për ata që jetojnë në Estoni, vlen të përmendet se jetëgjatësia është rritur falë kushteve më të mira të jetesës, kujdesit shëndetësor dhe përpjekjeve për shëndetin publik.

Jetëgjatësia mesatare e Estonisë është 79 vjet. Në Estoni, 56% e njerëzve mendojnë se janë të shëndetshëm. Vetë-vlerësimi mund të ndryshojë sipas gjinisë, moshës, statusit socio-ekonomik dhe kërkesave të ardhshme të kujdesit shëndetësor.

Kosto jetese

Kostoja e jetesës në Estoni ndryshon ndjeshëm sipas zonave të ndryshme të vendit.

Nëse jetoni në Estoni si një familje me katër anëtarë, kostoja mesatare mujore është 2,692 euro pa qira. Për një person të vetëm, kostoja mesatare mujore është 794 euro pa qira.

Në Talin, një familje me katër anëtarë shpenzon rreth 2,834 euro në muaj, ndërsa një person i vetëm shpenzon rreth 835 në muaj (pa përfshirë qiranë).

Në Tartu, një familje me katër anëtarë shpenzon rreth 2,730 euro në muaj, ndërsa një person i vetëm shpenzon rreth 805 në muaj (pa përfshirë qiranë).

Siguri

Siguria personale është thelbësore për mirëqenien. A ndiheni rehat duke shkuar vetëm natën? Në Estoni, 85% ndiheshin rehat duke shëtitur vetëm gjatë natës.

Shkalla e vrasjeve (numri i vrasjeve për 100,000 njerëz) tregon më mirë sigurinë e një vendi sesa autoritetet. Shkalla e vrasjeve në Estoni është 1.9.


Burimi: OECD

Foto nga Nikita Kachanovsky on Unsplash.

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *