,

Si është të jetosh në Islandë

Për të jetuar në Islandë, ka disa arsye të vlefshme për ta bërë këtë. Kur krahasohet me kombet e tjera, Islanda shkëlqen në shumë fusha të mirëqenies. Islanda ka nivele superiore të lumturisë, lidhjeve sociale dhe shëndetit në krahasim me vendet e tjera.

Mund të jeni gati për çdo gjë nëse paraprakisht keni parasysh aspektet pozitive dhe negative. Merrni një moment për të parë se si është të jetosh në Islandë.

Si është jeta

Ka shumë faktorë që duhet të keni parasysh nëse dëshironi të jetoni në Islandë:

  • Akomodimi
  •  Punësimi
  •  mot
  •  Arsim
  • Mjedisi
  •  Siguri
  •  Healthcare
  •  Kosto jetese

Akomodimi

Nëse planifikoni të jetoni në Islandë, duhet të dini se ku të qëndroni. Strehimi ofron strehim, por ka më shumë se katër mure dhe një çati. Sigurisht, përballueshmëria e shtëpisë është një shqetësim.

Strehimi është shpesh shpenzimi kryesor i familjes për shumë familje. Kur përfshin qiranë, gazin, energjinë elektrike, ujin, mobilimin dhe riparimet.

Mbipopullimi mund të dëmtojë shëndetin, marrëdhëniet dhe zhvillimin e fëmijëve. Strehimi i dendur shpesh tregon furnizim të dobët me ujë dhe ujëra të zeza. Gjithashtu, merrni parasysh rrethanat e jetesës si numri mesatar i dhomave të përbashkëta për person dhe nëse shtëpitë kanë komoditete bazë.

Shtëpia tipike islandeze ka 1.6 dhoma për person, por 100% kanë tualete private me shpëlarje.

Lexo më shumë: 

Si të gjeni një shtëpi në Islandë

Si të merrni me qira një shtëpi në Islandë

Si të blini një shtëpi në Islandë

Punësimi

Të kesh një punë ka disa përparësi të rëndësishme:

Të ardhurat: Ai siguron një burim parash.

përfshirja sociale: I bën individët të ndihen të lidhur.

Vendosje qellimi: Kjo ju lejon të arrini objektivat tuaja.

Vetëvlerësim: Ajo promovon vetëvlerësimin.

Zhvillimi i aftësive: Ju ndihmon të mësoni dhe të përparoni.

Vetëm 78% e njerëzve të moshës 15 deri në 64 vjeç kanë një punë në Islandë. Personat e papunë duan të punojnë dhe po kërkojnë në mënyrë aktive një punë.

Të qenit i papunë për një kohë të gjatë mund të dëmtojë mirëqenien, vetëvlerësimin dhe aftësitë tuaja në punë. Në Islandë, 0.7% e fuqisë punëtore ka qenë e papunë për më shumë se një vit.

Dy faktorë përcaktojnë cilësinë e punës: paga dhe siguria.

Pagat: Mesatarja islandeze 67,488 USD në vit.

Siguria e punës: Siguria juaj e punës varet nga sa gjasa keni për ta humbur atë dhe sa kohë mund të jeni pa një të tillë. Papunësia në Islandë u kushton punonjësve 1% të të ardhurave të tyre.

Gjithashtu kontrolloni: Si të gjeni një punë në Islandë.

mot

Islanda ka katër stinë, por mot shumë i ndryshueshëm. Ajri i ngrohtë i Atlantikut dhe i ftohtë Arktik përplasen, duke gjeneruar luhatje dhe stuhi të shpeshta.

Rryma e Gulf Stream e mban Islandën të këndshme pavarësisht nga emri i saj. Ky kombinim i ngrohtë-ftohtë sjell erë dhe shi, veçanërisht në jug.

Vullkanet dhe burimet e nxehta të Islandës janë për shkak të vendosjes së saj në një pikë të nxehtë të Tokës. Parku Kombëtar Thingvellir tregon dy pllaka tektonike që takohen.

Arsim

Arsimi është jetik për mirëqenien e një vendi:

Njohuri dhe aftësi: I pajis njerëzit për jetë dhe punë.

Mundësi Punësimi: Një arsim i mirë përmirëson perspektivat e punës.

Vitet në Arsim: Islandishtja zakonisht merr 18.8 vjet arsim (nga 5 në 39 vjet).

Diplomimi i shkollës së mesme ka rëndësi pasi tregjet e punës kanë nevojë për aftësi të bazuara në njohuri. Në Luksemburg, 76% e të rriturve të moshës 25-64 vjeç mbarojnë shkollën e mesme.

Megjithatë, numrat e diplomimit nuk tregojnë cilësinë e arsimit. PISA vlerëson aftësitë dhe njohuritë. Luksemburgu shënoi 481 në lexim, matematikë dhe shkencë.

Sistemet e shkëlqyera shkollore ofrojnë arsim cilësor për të gjithë nxënësit.

Mjedisi

Jetoni në Islandë? Konsideroni këta faktorë mjedisorë:

Rreziqet shëndetësore nga ndotja e ajrit: Në Islandë, PM2.5 është 6.4 μg/m3 (mikrogramë për metër kub).

të ujit: Uji i pastër është thelbësor. 97% e qytetarëve islandezë janë të kënaqur me cilësinë e ujit të tyre; prandaj, jini të vetëdijshëm për këto elemente mjedisore që mund të ndikojnë në shëndetin tuaj.

Healthcare

Për ata që jetojnë në Islandë, vlen të përmendet se jetëgjatësia është rritur, falë kushteve më të mira të jetesës, kujdesit shëndetësor dhe përpjekjeve për shëndetin publik.

Jetëgjatësia mesatare e Islandës është 83 vjet. Në Islandë, 77% e njerëzve mendojnë se janë të shëndetshëm. Vetë-vlerësimi mund të ndryshojë sipas gjinisë, moshës, statusit socio-ekonomik dhe kërkesave të ardhshme të kujdesit shëndetësor.

Kosto jetese

Kostoja e jetesës në Islandë ndryshon shumë sipas zonave të ndryshme të vendit.

Nëse jetoni në Islandë si një familje me katër anëtarë, kostoja mesatare mujore është 620,809 ISK pa qira. Për një person të vetëm, kostoja mesatare mujore është 168,491 ISK pa qira.

In Reykjavik, një familje prej katër anëtarësh shpenzon rreth 634,254.5 ISK në muaj, ndërsa një person i vetëm shpenzon rreth 170,741.9 në muaj (duke përjashtuar qiranë).

Siguri

Siguria personale është thelbësore për mirëqenien. A ndiheni rehat duke shkuar vetëm natën? Në Islandë, 85% ndiheshin rehat duke shëtitur vetëm gjatë natës.

Shkalla e vrasjeve (numri i vrasjeve për 100,000 njerëz) është një tregues më i mirë i sigurisë së një vendi sesa autoritetet. Shkalla e vrasjeve në Islandë është 0.3.


Burimi: OECD

Foto nga John Thomas on Unsplash.

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *