,

Si është të jetosh në Poloni

Jeta në Poloni ka lidhje më të mira arsimore dhe sociale. Pasuria, shëndeti, mjedisi dhe kënaqësia nga jeta janë më të ulëta se mesatarja.

Krahasuar me vendet e tjera të Evropës Perëndimore, kostot e jetesës në Poloni janë mjaft të ulëta.

Mund të jeni gati për çdo gjë nëse paraprakisht keni parasysh aspektet pozitive dhe negative. Merrni një moment për të parë se si është të jetosh në Poloni.

Si është jeta

Ka shumë faktorë që duhet të keni parasysh nëse dëshironi të jetoni në Poloni:

  • Akomodimi
  • Punësimi
  • mot
  • Arsim
  • Mjedisi
  • Siguri
  • Healthcare
  • Kosto jetese

Akomodimi

Nëse planifikoni të jetoni në Poloni, duhet të dini se ku të qëndroni. Strehimi ofron strehim, por ka më shumë se katër mure dhe një çati. Sigurisht, përballueshmëria e shtëpisë është një shqetësim.

Strehimi është shpesh shpenzimi kryesor i familjes për shumë familje, duke përfshirë qiranë, gazin, energjinë elektrike, ujin, orenditë dhe riparimet. Polonia shpenzon 21% të të ardhurave të saj të rregulluara për strehim.

Mbipopullimi mund të dëmtojë shëndetin, marrëdhëniet dhe zhvillimin e fëmijëve. Strehimi i dendur shpesh tregon furnizim të dobët me ujë dhe ujëra të zeza. Gjithashtu, merrni parasysh rrethanat e jetesës si numri mesatar i dhomave të përbashkëta për person dhe nëse shtëpitë kanë komoditete bazë.

Shtëpia tipike polake ka 1.1 dhoma për person, megjithatë 97.7% kanë tualete private me larjen e brendshme.

Lexo më shumë: 

Si të gjeni një apartament në Poloni.

Punësimi

Të kesh një punë ka disa përparësi të rëndësishme:

Të ardhurat: Ai siguron një burim parash.

përfshirja sociale: I bën individët të ndihen të lidhur.

Vendosje qellimi: Kjo ju lejon të arrini objektivat tuaja.

Vetëvlerësim: Ajo promovon vetëvlerësimin.

Zhvillimi i aftësive: Ju ndihmon të mësoni dhe të përparoni.

Vetëm 69% e njerëzve të moshës 15 deri në 64 vjeç kanë punë në Poloni. Personat e papunë duan të punojnë dhe po kërkojnë në mënyrë aktive një punë.

Të qenit i papunë për një kohë të gjatë mund të dëmtojë mirëqenien, vetëvlerësimin dhe aftësitë tuaja në punë. Në Poloni, 0.6% e fuqisë punëtore ka qenë e papunë për më shumë se një vit.

Dy faktorë përcaktojnë cilësinë e punës: paga dhe siguria.

Pagat: Mesatarja e Polonisë është 67,488 USD në vit.

Siguria e punës: Siguria juaj e punës varet nga sa gjasa keni për ta humbur atë dhe sa kohë mund të jeni pa një të tillë. Papunësia në Poloni u kushton punonjësve 5% të të ardhurave të tyre.

Gjithashtu, kontrolloni Si të gjeni një punë në Poloni.

mot

Polonia ka një klimë kontinentale, që do të thotë se dimrat janë shpesh nën zero (0 °C ose 32 °F) dhe verat janë të ngrohta.

Dimrat në Varshavë janë të gjatë, të ftohtë, me borë, me erë dhe zakonisht me re, ndërsa verat janë të këndshme dhe pjesërisht me re. Temperaturat vjetore variojnë nga 24°F në 76°F dhe rrallë janë nën 7°F ose mbi 86°F.

Arsim

Arsimi është jetik për mirëqenien e një vendi:

Njohuri dhe aftësi: I pajis njerëzit për jetë dhe punë.

Mundësi Punësimi: Një arsim i mirë përmirëson perspektivat e punës.

Vitet në Arsim: Polonia zakonisht merr 17.6 vjet arsim (nga 5 në 39 vjet).

Diplomimi i shkollës së mesme ka rëndësi pasi tregjet e punës kanë nevojë për aftësi të bazuara në njohuri. Në Poloni, 93% e të rriturve të moshës 25-64 vjeç mbarojnë shkollën e mesme.

Megjithatë, numrat e diplomimit nuk tregojnë cilësinë e arsimit. PISA vlerëson aftësitë dhe njohuritë. Polonia shënoi 513 pikë në lexim, matematikë dhe shkencë.

Sistemet e shkëlqyera shkollore ofrojnë arsim cilësor për të gjithë nxënësit.

Mjedisi

Jetoni në Poloni? Efektet shëndetësore të ndotjes së ajrit përkeqësohen pavarësisht veprimeve kombëtare dhe ndërkombëtare për reduktimin e tij.

Qytetet kanë probleme të rënda të ndotjes së ajrit. Irritimi i vogël i syve, çrregullimet kronike të frymëmarrjes dhe kanceri i mushkërive janë të lidhura. Të moshuarit dhe fëmijët janë të pambrojtur.

Konsideroni këta faktorë mjedisorë:

Rreziqet shëndetësore nga ndotja e ajrit: Në Poloni, PM2.5 është 22.8 μg/m3 (mikrogramë për metër kub).

të ujit: Uji i pastër është thelbësor. 82% e qytetarëve polakë janë të kënaqur me cilësinë e ujit; prandaj, jini të vetëdijshëm për këto elemente mjedisore që mund të ndikojnë në shëndetin tuaj.

Healthcare

Për ata që jetojnë në Poloni, vlen të përmendet se jetëgjatësia është rritur falë kushteve më të mira të jetesës, kujdesit shëndetësor dhe përpjekjeve për shëndetin publik.

Jetëgjatësia mesatare e Polonisë është 78 vjet. Në Poloni, 60% e njerëzve mendojnë se janë të shëndetshëm. Vetë-vlerësimi mund të ndryshojë sipas gjinisë, moshës, statusit socio-ekonomik dhe kërkesave të ardhshme të kujdesit shëndetësor.

Kosto jetese

Kostoja e jetesës në Poloni ndryshon ndjeshëm sipas zonave të ndryshme të vendit.

Nëse jetoni në Poloni si një familje me katër anëtarë, kostoja mesatare mujore është 9,434 PLN pa qira. Për një person të vetëm, kostoja mesatare mujore është 2,854 PLN pa qira.

Në Krakov, një familje prej katër anëtarësh shpenzon rreth 9,651 PLN në muaj, ndërsa një person i vetëm shpenzon rreth 2,895 në muaj (pa përfshirë qiranë).

Në Poznań, një familje prej katër anëtarësh shpenzon rreth 9,535 PLN në muaj, ndërsa një person i vetëm shpenzon rreth 2,820 në muaj (pa përfshirë qiranë).

Siguri

Siguria personale është thelbësore për mirëqenien. A ndiheni rehat duke shkuar vetëm natën? Në Poloni, 85% ndiheshin rehat duke shëtitur vetëm gjatë natës.

Shkalla e vrasjeve (numri i vrasjeve për 100,000 njerëz) tregon më mirë sigurinë e një vendi sesa autoritetet. Norma e vrasjeve në Poloni është 0.5.


Burimi: OECD

Foto nga Kinga Howard on Shpërthe.

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *