,

Si është të jetosh në Zelandën e Re

Për të jetuar në Zelandën e Re, ka disa arsye të vlefshme për ta bërë këtë. Kur krahasohet me kombet e tjera, Zelanda e Re shkëlqen në shumë fusha të mirëqenies. Zelanda e Re ka lumturi, lidhje sociale dhe nivele shëndetësore superiore në krahasim me vendet e tjera.

Mund të jeni gati për çdo gjë nëse paraprakisht keni parasysh aspektet pozitive dhe negative. Merrni një moment për të parë se si është të jetosh në Zelandën e Re.

Si është jeta

Ka shumë faktorë që duhet të keni parasysh nëse dëshironi të jetoni në Zelandën e Re:

 • Akomodimi
 • Punësimi
 • mot
 • Arsim
 • Mjedisi
 • Siguri
 • Healthcare
 • Kosto jetese

Akomodimi

Nëse planifikoni të jetoni në Zelandën e Re, duhet të dini se ku të qëndroni. Strehimi ofron strehim, por ka më shumë se katër mure dhe një çati. Sigurisht, përballueshmëria e shtëpisë është një shqetësim.

Strehimi është shpesh shpenzimi kryesor i familjes për shumë familje, duke përfshirë qiranë, gazin, energjinë elektrike, ujin, orenditë dhe riparimet. Zelanda e Re shpenzon 26% të të ardhurave të saj të rregulluara për strehim.

Mbipopullimi mund të dëmtojë shëndetin, marrëdhëniet dhe zhvillimin e fëmijëve. Strehimi i dendur shpesh tregon furnizim të dobët me ujë dhe ujëra të zeza. Gjithashtu, merrni parasysh rrethanat e jetesës si numri mesatar i dhomave të përbashkëta për person dhe nëse shtëpitë kanë komoditete bazë.

Shtëpia tipike e Zelandës së Re ka 2.4 dhoma për person, megjithatë 99% kanë tualete private me larjen e brendshme.

Lexo më shumë: 

Si të gjeni një shtëpi në Zelandën e Re

Si të merrni me qira një shtëpi në Zelandën e Re

Si të blini një shtëpi në Zelandën e Re

Punësimi

Të kesh një punë ka disa përparësi të rëndësishme:

Të ardhurat: Ai siguron një burim parash.

përfshirja sociale: I bën individët të ndihen të lidhur.

Vendosje qellimi: Kjo ju lejon të arrini objektivat tuaja.

Vetëvlerësim: Ajo promovon vetëvlerësimin.

Zhvillimi i aftësive: Ju ndihmon të mësoni dhe të përparoni.

Vetëm 77% e njerëzve të moshës 15 deri në 64 vjeç kanë punë në Zelandën e Re. Personat e papunë duan të punojnë dhe po kërkojnë në mënyrë aktive një punë.

Të qenit i papunë për një kohë të gjatë mund të dëmtojë mirëqenien, vetëvlerësimin dhe aftësitë tuaja në punë. Në Zelandën e Re, 0.4% e fuqisë punëtore ka qenë e papunë për më shumë se një vit.

Dy faktorë përcaktojnë cilësinë e punës: paga dhe siguria.

Pagat: Mesatarja e Zelandës së Re është 57,733 USD në vit.

Siguria e punës: Siguria juaj e punës varet nga sa gjasa keni për ta humbur atë dhe sa kohë mund të jeni pa një të tillë. Papunësia në Zelandën e Re u kushton punonjësve 4.5% të të ardhurave të tyre.

Gjithashtu, kontrolloni Si të gjeni një punë në Zelandën e Re.

mot

Zelanda e Re ka një klimë kontinentale të qëndrueshme me pak ekstreme të temperaturës. Moti këtu është i paparashikueshëm, me fronte të papritura të ftohta. Kështu, gjatë ecjes, përgatituni për ndryshime të papritura të motit dhe temperaturës.

Seasons:

 • Pranvera (shtator, tetor, nëntor)

Temperatura mesatare e ditës: 16 – 19°C (61 – 66°F)

 • Vera (dhjetor, janar, shkurt)

Temperatura mesatare e ditës: 20 – 25°C (68 – 77°F)

 • Vjeshtë (Mars, Prill, Maj)

Temperatura mesatare e ditës: 17 – 21°C (62 – 70°F)

 • Dimër (qershor, korrik, gusht)

Temperatura mesatare e ditës: 12 – 16°C (53 – 61°F)

Arsim

Arsimi është jetik për mirëqenien e një vendi:

Njohuri dhe aftësi: I pajis njerëzit për jetë dhe punë.

Mundësi Punësimi: Një arsim i mirë përmirëson perspektivat e punës.

Vitet në Arsim: Zelandezët e Re zakonisht marrin 17.5 vjet arsim (nga 5 në 39 vjet).

Diplomimi i shkollës së mesme ka rëndësi pasi tregjet e punës kanë nevojë për aftësi të bazuara në njohuri. Në Zelandën e Re, 81% e të rriturve të moshës 25-64 vjeç mbarojnë shkollën e mesme.

Megjithatë, numrat e diplomimit nuk tregojnë cilësinë e arsimit. PISA vlerëson aftësitë dhe njohuritë. Zelanda e Re shënoi 503 pikë në lexim, matematikë dhe shkencë.

Sistemet e shkëlqyera shkollore ofrojnë arsim cilësor për të gjithë nxënësit.

Mjedisi

Jetoni në Zelandën e Re? Konsideroni këta faktorë mjedisorë:

Rreziqet shëndetësore nga ndotja e ajrit: Në Zelandën e Re, PM2.5 është 6 μg/m3 (mikrogramë për metër kub).

të ujit: Uji i pastër është thelbësor. 85% e qytetarëve të Zelandës së Re janë të kënaqur me cilësinë e ujit të tyre; prandaj, jini të vetëdijshëm për këto elemente mjedisore që mund të ndikojnë në shëndetin tuaj.

Healthcare

Për ata që jetojnë në Zelandën e Re, vlen të përmendet se jetëgjatësia është rritur falë kushteve më të mira të jetesës, kujdesit shëndetësor dhe përpjekjeve për shëndetin publik.

Jetëgjatësia mesatare e Zelandës së Re është 82 vjet. Në Zelandën e Re, 86% e njerëzve mendojnë se janë të shëndetshëm. Vetë-vlerësimi mund të ndryshojë sipas gjinisë, moshës, statusit socio-ekonomik dhe kërkesave të ardhshme të kujdesit shëndetësor.

Kosto jetese

Kostoja e jetesës në Zelandën e Re ndryshon ndjeshëm sipas zonave të ndryshme të vendit.

Nëse jetoni në Zelandën e Re si një familje me katër persona, kostoja mesatare mujore është 5,989 NZD pa qira. Për një person të vetëm, kostoja mesatare mujore është 1,662 NZD pa qira.

Në Auckland, një familje prej katër anëtarësh shpenzon rreth 6,639 NZD në muaj, ndërsa një person i vetëm shpenzon rreth 1,836 në muaj (pa përfshirë qiranë).

Në Christchurch, një familje prej katër anëtarësh shpenzon rreth 5,499 NZD në muaj, ndërsa një person i vetëm shpenzon rreth 1,528 në muaj (me përjashtim të qirasë).

Siguri

Siguria personale është thelbësore për mirëqenien. A ndiheni rehat duke shkuar vetëm natën? Në Zelandën e Re, 66% ndiheshin rehat duke shëtitur vetëm gjatë natës.

Shkalla e vrasjeve (numri i vrasjeve për 100,000 njerëz) tregon më mirë sigurinë e një vendi sesa autoritetet. Shkalla e vrasjeve në Zelandën e Re është 1.3.


Burimi: OECD

Foto nga Caroline Hernandez on Unsplash.

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *