,

Si është të jetosh në Finlandë

Për të jetuar në Finlandë, ka disa arsye të vlefshme për ta bërë këtë. Kur krahasohet me kombet e tjera, Finlanda shkëlqen në shumë fusha të mirëqenies. Finlanda ka lumturi, lidhje sociale dhe nivele shëndetësore superiore në krahasim me vendet e tjera.

Mund të jeni gati për çdo gjë nëse paraprakisht keni parasysh aspektet pozitive dhe negative. Merrni një moment për të parë se si është të jetosh në Finlandë.

Si është jeta

Ka shumë faktorë që duhet të keni parasysh nëse dëshironi të jetoni në Finlandë:

  • Akomodimi
  • Punësimi
  • mot
  • Arsim
  • Mjedisi
  • Siguri
  • Healthcare
  • Kosto jetese

Akomodimi

Nëse planifikoni të jetoni në Finlandë, duhet të dini se ku të qëndroni. Strehimi ofron strehim, por ka më shumë se katër mure dhe një çati. Sigurisht, përballueshmëria e shtëpisë është një shqetësim.

Strehimi është shpesh shpenzimi kryesor i familjes për shumë familje, duke përfshirë qiranë, gazin, energjinë elektrike, ujin, orenditë dhe riparimet. Finlanda shpenzon 23% të të ardhurave të tyre të rregulluara për strehim.

Mbipopullimi mund të dëmtojë shëndetin, marrëdhëniet dhe zhvillimin e fëmijëve. Strehimi i dendur shpesh tregon furnizim të dobët me ujë dhe ujëra të zeza. Gjithashtu, merrni parasysh rrethanat e jetesës si numri mesatar i dhomave të përbashkëta për person dhe nëse shtëpitë kanë komoditete bazë.

Shtëpia tipike finlandeze ka 1.9 dhoma për person, por 99.6% kanë tualete private me larjen e brendshme.

Lexo më shumë: 

Si të gjeni një shtëpi në Finlandë

Si të merrni me qira një shtëpi në Finlandë

Si të blini një shtëpi në Finlandë

Punësimi

Të kesh një punë ka disa përparësi të rëndësishme:

Të ardhurat: Ai siguron një burim parash.

përfshirja sociale: I bën individët të ndihen të lidhur.

Vendosje qellimi: Kjo ju lejon të arrini objektivat tuaja.

Vetëvlerësim: Ajo promovon vetëvlerësimin.

Zhvillimi i aftësive: Ju ndihmon të mësoni dhe të përparoni.

Vetëm 72% e njerëzve të moshës 15 deri në 64 vjeç kanë punë në Finlandë. Personat e papunë duan të punojnë dhe po kërkojnë në mënyrë aktive një punë.

Të qenit i papunë për një kohë të gjatë mund të dëmtojë mirëqenien, vetëvlerësimin dhe aftësitë tuaja në punë. Në Finlandë, 1.2% e fuqisë punëtore ka qenë e papunë për më shumë se një vit.

Dy faktorë përcaktojnë cilësinë e punës: paga dhe siguria.

Pagat: Mesatarja e Finlandës është 46,230 USD në vit.

Siguria e punës: Siguria juaj e punës varet nga sa gjasa keni për ta humbur atë dhe sa kohë mund të jeni pa një të tillë. Papunësia në Finlandë u kushton punonjësve 2.2% të të ardhurave të tyre.

Gjithashtu, kontrolloni Si të gjeni një punë në Finlandë.

mot

Veriu i vendit gjerësia gjeografike në thelb përcakton dimrat e ftohtë të Finlandës dhe verërat më të moderuara. Rajonet veriore kanë më shumë reshje bore, me deri në shtatë muaj reshje dëbore çdo vit.

Klima është pasojë e një kombinimi të faktorëve oqeanikë dhe kontinentalë. Sistemet kontinentale mund të prodhojnë ekstreme si në dimër ashtu edhe në verë, ndërsa rrymat e oqeanit ndihmojnë në rregullimin e temperaturave.

Arsim

Arsimi është jetik për mirëqenien e një vendi:

Njohuri dhe aftësi: I pajis njerëzit për jetë dhe punë.

Mundësi Punësimi: Një arsim i mirë përmirëson perspektivat e punës.

Vitet në Arsim: Finlanda zakonisht merr 19.8 vjet arsimim (nga 5 në 39 vjet).

Diplomimi i shkollës së mesme ka rëndësi pasi tregjet e punës kanë nevojë për aftësi të bazuara në njohuri. Në Finlandë, 91% e të rriturve të moshës 25-64 vjeç mbarojnë shkollën e mesme.

Megjithatë, numrat e diplomimit nuk tregojnë cilësinë e arsimit. PISA vlerëson aftësitë dhe njohuritë. Finlanda shënoi 516 pikë në lexim, matematikë dhe shkencë.

Sistemet e shkëlqyera shkollore ofrojnë arsim cilësor për të gjithë nxënësit.

Mjedisi

Jetoni në Finlandë? Konsideroni këta faktorë mjedisorë:

Rreziqet shëndetësore nga ndotja e ajrit: Në Finlandë, PM2.5 është 5.5 μg/m3 (mikrogramë për metër kub).

të ujit: Uji i pastër është thelbësor. 97% e qytetarëve finlandezë janë të kënaqur me cilësinë e ujit të tyre; prandaj, jini të vetëdijshëm për këto elemente mjedisore që mund të ndikojnë në shëndetin tuaj.

Healthcare

Për ata që jetojnë në Finlandë, vlen të përmendet se jetëgjatësia është rritur falë kushteve më të mira të jetesës, kujdesit shëndetësor dhe përpjekjeve për shëndetin publik.

Jetëgjatësia mesatare e Finlandës është 82 vjet. Në Finlandë, 38% e njerëzve mendojnë se janë të shëndetshëm. Vetë-vlerësimi mund të ndryshojë sipas gjinisë, moshës, statusit socio-ekonomik dhe kërkesave të ardhshme të kujdesit shëndetësor.

Kosto jetese

Kostoja e jetesës në Finlandë ndryshon ndjeshëm sipas zonave të ndryshme të vendit.

Nëse jetoni në Finlandë si një familje me katër anëtarë, kostoja mesatare mujore është 3,248 euro pa qira. Për një person të vetëm, kostoja mesatare mujore është 893 euro pa qira.

Në Helsinki, një familje me katër anëtarë shpenzon rreth 3,359 euro në muaj, ndërsa një person i vetëm shpenzon rreth 916 euro në muaj (pa përfshirë qiranë).

Në Espoo, një familje prej katër anëtarësh shpenzon rreth 3,840 euro në muaj, ndërsa një person i vetëm shpenzon rreth 1,043 në muaj (pa përfshirë qiranë).

Siguri

Siguria personale është thelbësore për mirëqenien. A ndiheni rehat duke shkuar vetëm natën? Në Finlandë, 88% ndiheshin rehat duke shëtitur vetëm gjatë natës.

Shkalla e vrasjeve (numri i vrasjeve për 100,000 njerëz) tregon më mirë sigurinë e një vendi sesa autoritetet. Norma e vrasjeve në Finlandë është 1.2.


Burimi: OECD

Foto nga Ethan Hu on Unsplash.

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *