,

Si është të jetosh në Izrael

Për të jetuar në Izrael, ka disa arsye të vlefshme për ta bërë këtë. Izraeli ka kosto të larta jetese. Në realitet, Tel Avivi është qyteti më i kushtueshëm i Lindjes së Mesme.

Kur krahasohet me kombet e tjera, Izraeli shkëlqen në shumë fusha të mirëqenies. Izraeli ka lumturi, lidhje sociale dhe nivele shëndetësore më të larta në krahasim me vendet e tjera.

Mund të jeni gati për çdo gjë nëse paraprakisht keni parasysh aspektet pozitive dhe negative. Merrni një moment për të parë se si është të jetosh në Izrael.

Si është jeta

Ka shumë faktorë që duhet të merrni parasysh nëse dëshironi të jetoni në Izrael:

 • Akomodimi
 •  Punësimi
 •  mot
 •  transport
 •  Arsim
 •  Siguri
 •  Healthcare
 •  Kosto jetese

Akomodimi

Nëse planifikoni të jetoni në Izrael, duhet të dini se ku të qëndroni. Strehimi ofron strehim, por ka më shumë se katër mure dhe një çati. Sigurisht, përballueshmëria e shtëpisë është një shqetësim.

Strehimi është shpesh shpenzimi kryesor i familjes për shumë familje. Kur përfshin qiranë, gazin, energjinë elektrike, ujin, mobilimin dhe riparimet. Gjithashtu, merrni parasysh rrethanat e jetesës si numri mesatar i dhomave të përbashkëta për person dhe nëse shtëpitë kanë komoditete bazë.

Shtëpia tipike izraelite ka 1.2 dhoma për person, por 96.1% kanë tualete private me larjen e brendshme.

Lexo më shumë: 

Si të merrni me qira një shtëpi në Izrael

Si të blini një shtëpi në Izrael

Punësimi

Të kesh një punë ka disa përparësi të rëndësishme:

Të ardhurat: Ai siguron një burim parash.

përfshirja sociale: I bën individët të ndihen të lidhur.

Vendosje qellimi: Kjo ju lejon të arrini objektivat tuaja.

Vetëvlerësim: Ajo promovon vetëvlerësimin.

Zhvillimi i aftësive: Ju ndihmon të mësoni dhe të përparoni.

Vetëm 67% e njerëzve të moshës 15 deri në 64 vjeç kanë një punë në Izrael. Personat e papunë duan të punojnë dhe po kërkojnë në mënyrë aktive një punë.

Të qenit i papunë për një kohë të gjatë mund të dëmtojë mirëqenien, vetëvlerësimin dhe aftësitë tuaja në punë. Në Izrael, 0.2% e fuqisë punëtore ka qenë e papunë për më shumë se një vit.

Dy faktorë përcaktojnë cilësinë e punës: paga dhe siguria.

Pagat: Izraelitët mesatarisht 39 322 USD në vit.

Siguria e punës: Siguria juaj e punës varet nga sa gjasa keni për ta humbur atë dhe sa kohë mund të jeni pa një të tillë.

mot

Izraeli vizitohet më së miri në pranverë (mars-maj) dhe vjeshtë (shtator-nëntor), kur temperaturat janë të këndshme. Dimrat janë të ngrohtë, megjithatë, dhjetori dhe janari mund të jenë me stuhi. Zemra e kombit ka vera 30C.

transport

Si është transporti në Izrael?

 • Izraeli ka një rrjet të madh transporti, duke e bërë lëvizjen të lehtë.
 • Opsionet e transportit publik përfshijnë autobusë, trena, taksi dhe sherut (taksi të përbashkëta).
 • Opsionet e transportit privat përfshijnë anijet në aeroport, turne në grup dhe privat, dhe marrje me qira të makinave.
 •  Autobusët janë transporti kryesor publik.
 •  Trenat janë një opsion i mirë për t'u lidhur me aeroportin dhe qytetet kryesore.
 •  Sherut janë taksi të përbashkëta që mund të jenë një alternativë më e lirë për autobusët.
 •  Makina me qira është një mundësi e mirë për të udhëtuar në vend.
 •  Transporti publik është i kufizuar të shtunave (Shabat).

Arsim

Arsimi është jetik për mirëqenien e një vendi:

Njohuri dhe aftësi: I pajis njerëzit për jetë dhe punë.

Mundësi Punësimi: Një arsim i mirë përmirëson perspektivat e punës.

Vitet në Arsim: Izraelitët zakonisht marrin 15.6 vjet arsim (nga 5 deri në 39 vjeç).

Diplomimi i shkollës së mesme ka rëndësi pasi tregjet e punës kanë nevojë për aftësi të bazuara në njohuri. Në Izrael, 88% e të rriturve të moshës 25-64 vjeç mbarojnë shkollën e mesme.

Megjithatë, numrat e diplomimit nuk tregojnë cilësinë e arsimit. PISA vlerëson aftësitë dhe njohuritë. Italianët shënuan 465 pikë në lexim, matematikë dhe shkencë në vitin 2018.

Sistemet e shkëlqyera shkollore ofrojnë arsim cilësor për të gjithë nxënësit.

Healthcare

Në Izrael, të gjithëve u kërkohet të kenë sigurim shëndetësor. Sipas Ligjit Kombëtar të Sigurimeve Shëndetësore të vitit 1995, të gjithë qytetarëve u garantohet aksesi në shërbimet minimale të kujdesit shëndetësor. Ata duhet të regjistrohen me një nga katër planet e sigurimeve shëndetësore jofitimprurëse të miratuara nga qeveria (Kupat Holim). Përveç kësaj, individët kanë mundësinë e blerjes së sigurimit shëndetësor privat.

Sistemi izraelit i kujdesit shëndetësor vlerësohet shumë për efektivitetin e tij dhe shpesh përmendet si një model ndërkombëtar. Në vitin 2020, ajo u rendit e treta për nga efikasiteti.

Kosto jetese

Izraeli ka kosto të larta jetese. Kostoja e jetesës në Izrael ndryshon shumë sipas zonave të ndryshme të vendit.

Nëse jetoni në Izrael si një familje me katër persona, kostoja mesatare mujore është 13,465.1 ILS pa qira. Për një person beqar, kostoja mesatare mujore është 3,828.4 ILS pa qira.

Në Tel Aviv, një familje me katër anëtarë shpenzon rreth 14,530.8 ILS në muaj, ndërsa një person beqar shpenzon rreth 4,125.8 në muaj (pa përfshirë qiranë).

Në Jerusalem, një familje me katër anëtarë shpenzon rreth 13,317.9 ILS në muaj, ndërsa një person beqar shpenzon rreth 3,684.3 në muaj (pa përfshirë qiranë).

Siguri

Siguria personale është thelbësore për mirëqenien. A ndiheni rehat duke shkuar vetëm natën? Në Izrael, 80% ndiheshin rehat duke shëtitur vetëm gjatë natës.

Shkalla e vrasjeve (numri i vrasjeve për 100,000 njerëz) është një tregues më i mirë i sigurisë së një vendi sesa autoritetet. Shkalla e vrasjeve në Izrael është 1.5.


Burimi: Wikipedia,

Foto nga Robert Mirupafshim on Unsplash.

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *