,

Si është të jetosh në Luksemburg

Për të jetuar në Luksemburg ka disa arsye të vlefshme për ta bërë këtë. Kur krahasohet me kombet e tjera, Luksemburgu shkëlqen në shumë fusha të mirëqenies. Luksemburgu ka lumturi, lidhje sociale dhe nivele shëndetësore superiore në krahasim me vendet e tjera.

Mund të jeni gati për çdo gjë nëse paraprakisht keni parasysh aspektet pozitive dhe negative. Merrni një moment për të parë se si është të jetosh në Luksemburg.

Si është jeta

Ka shumë faktorë që duhet të keni parasysh nëse dëshironi të jetoni në Luksemburg:

  • Akomodimi
  •  Punësimi
  •  mot
  •  Arsim
  • Mjedisi
  •  Siguri
  •  Healthcare
  •  Kosto jetese

Akomodimi

Nëse planifikoni të jetoni në Luksemburg, duhet të dini se ku të qëndroni. Strehimi ofron strehim, por ka më shumë se katër mure dhe një çati. Sigurisht, përballueshmëria e shtëpisë është një shqetësim.

Strehimi është shpesh shpenzimi kryesor i familjes për shumë familje kur përfshin qiranë, gazin, energjinë elektrike, ujin, orenditë dhe riparimet. Luksemburgasit shpenzojnë 21% të të ardhurave të tyre të rregulluara për strehim.

Mbipopullimi mund të dëmtojë shëndetin, marrëdhëniet dhe zhvillimin e fëmijëve. Strehimi i dendur shpesh tregon furnizim të dobët me ujë dhe ujëra të zeza.

Gjithashtu, merrni parasysh rrethanat e jetesës si numri mesatar i dhomave të përbashkëta për person dhe nëse shtëpitë kanë komoditete bazë.

Shtëpia tipike luksemburgase ka dy dhoma për person. Megjithatë, 99.9% kanë tualete private me larje të brendshme.

Lexo më shumë: 

Si të gjeni një shtëpi në Luksemburg

Si të merrni me qira një shtëpi në Luksemburg

Si të blini një shtëpi në Luksemburg

Punësimi

Të kesh një punë ka disa përparësi të rëndësishme:

Të ardhurat: Ai siguron një burim parash.

përfshirja sociale: I bën individët të ndihen të lidhur.

Vendosje qellimi: Kjo ju lejon të arrini objektivat tuaja.

Vetëvlerësim: Ajo promovon vetëvlerësimin.

Zhvillimi i aftësive: Ju ndihmon të mësoni dhe të përparoni.

Vetëm 67% e njerëzve të moshës 15 deri në 64 vjeç kanë punë në Luksemburg. Personat e papunë duan të punojnë dhe po kërkojnë në mënyrë aktive një punë.

Të qenit i papunë për një kohë të gjatë mund të dëmtojë mirëqenien, vetëvlerësimin dhe aftësitë tuaja në punë. Në Luksemburg, 1.7% e fuqisë punëtore është e papunë për më shumë se një vit.

Dy faktorë përcaktojnë cilësinë e punës: paga dhe siguria.

Pagat: Mesatarja e Luksemburgut është 65,854 USD në vit.

Siguria e punës: Siguria juaj e punës varet nga sa gjasa keni për ta humbur atë dhe sa kohë mund të jeni pa një të tillë. Papunësia në Luksemburg u kushton punonjësve 2.2% të të ardhurave të tyre.

Gjithashtu kontrolloni: Si të gjeni një punë në Luksemburg.

mot

Luksemburgu ka një klimë të ngrohtë oqeanike në pjesën perëndimore të Evropës, me dimër të butë dhe verë të këndshme.

Sezoni i ftohtë i Luksemburgut zgjat nga 16 nëntori deri më 5 mars, me temperaturat maksimale ditore nën 45°F. Janari kishte mesataren më të ulët të ulët prej 31°F dhe një më të lartë prej 39°F.

Arsim

Arsimi është jetik për mirëqenien e një vendi:

Njohuri dhe aftësi: I pajis njerëzit për jetë dhe punë.

Mundësi Punësimi: Një arsim i mirë përmirëson perspektivat e punës.

Vitet në Arsim: Luksemburgu zakonisht merr 15 vjet arsim (nga 5 në 39 vjet).

Diplomimi i shkollës së mesme ka rëndësi pasi tregjet e punës kanë nevojë për aftësi të bazuara në njohuri. Në Luksemburg, 74% e të rriturve të moshës 25-64 vjeç mbarojnë shkollën e mesme.

Megjithatë, numrat e diplomimit nuk tregojnë cilësinë e arsimit. PISA vlerëson aftësitë dhe njohuritë. Luksemburgu shënoi 477 në lexim, matematikë dhe shkencë.

Sistemet e shkëlqyera shkollore ofrojnë arsim cilësor për të gjithë nxënësit.

Mjedisi

Jetoni në Luksemburg? Edhe pse shkarkimet e konsiderueshme të ndotësve janë ulur në nivel kombëtar dhe të huaj, efektet shëndetësore të ndotjes së ajrit urban vazhdojnë të përkeqësohen. Mendoni se si ndotja e ajrit do të ndikojë në shëndetin tonë nëse kjo vazhdon.

Konsideroni këta faktorë mjedisorë:

Rreziqet shëndetësore nga ndotja e ajrit: Në Luksemburg, PM2.5 është 10 μg/m3 (mikrogramë për metër kub).

të ujit: Uji i pastër është thelbësor. 85% e qytetarëve të Luksemburgut janë të kënaqur me cilësinë e ujit; prandaj, jini të vetëdijshëm për këto elemente mjedisore që mund të ndikojnë në shëndetin tuaj.

Healthcare

Për ata që jetojnë në Luksemburg, vlen të përmendet se jetëgjatësia është rritur falë kushteve më të mira të jetesës, kujdesit shëndetësor dhe përpjekjeve për shëndetin publik.

Jetëgjatësia mesatare e Luksemburgut është 83 vjet. Në Luksemburg, 72% e njerëzve mendojnë se janë të shëndetshëm. Vetë-vlerësimi mund të ndryshojë sipas gjinisë, moshës, statusit socio-ekonomik dhe kërkesave të ardhshme të kujdesit shëndetësor.

Kosto jetese

Kostoja e jetesës në Luksemburg ndryshon shumë sipas zonave të ndryshme të vendit.

Nëse jetoni në Luksemburg si një familje me katër anëtarë, kostoja mesatare mujore është 3,373 euro pa qira. Për një person të vetëm, kostoja mesatare mujore është 975 euro pa qira.

Siguri

Siguria personale është thelbësore për mirëqenien. A ndiheni rehat duke shkuar vetëm natën? Në Luksemburg, 87% ndiheshin rehat duke shëtitur vetëm gjatë natës.

Shkalla e vrasjeve (numri i vrasjeve për 100,000 njerëz) është një tregues më i mirë i sigurisë së një vendi sesa autoritetet. Shkalla e vrasjeve në Luksemburg është 0.2.


Burimi: OECD

Foto nga Janis Papanastasopoulos on Unsplash.

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *