,

Si është të jetosh në Suedi

Për të jetuar në Suedi, ka disa arsye të vlefshme për ta bërë këtë. Kur krahasohet me kombet e tjera, Suedia shkëlqen në shumë fusha të mirëqenies. Suedia ka lumturi, lidhje sociale dhe nivele shëndetësore superiore në krahasim me vendet e tjera.

Mund të jeni gati për çdo gjë nëse paraprakisht keni parasysh aspektet pozitive dhe negative. Merrni një moment për të parë se si është të jetosh në Suedi.

Si është jeta

Ka shumë faktorë që duhet të keni parasysh nëse dëshironi të jetoni në Suedi:

  • Akomodimi
  •  Punësimi
  •  mot
  •  Arsim
  • Mjedisi
  •  Siguri
  •  Healthcare
  •  Kosto jetese

Akomodimi

Nëse planifikoni të jetoni në Suedi, duhet të dini se ku të qëndroni. Strehimi ofron strehim, por ka më shumë se katër mure dhe një çati. Sigurisht, përballueshmëria e shtëpisë është një shqetësim.

Strehimi është shpesh shpenzimi kryesor i familjes për shumë familje, duke përfshirë qiranë, gazin, energjinë elektrike, ujin, orenditë dhe riparimet. Suedezët shpenzojnë 20% të të ardhurave të tyre të rregulluara për strehim.

Mbipopullimi mund të dëmtojë shëndetin, marrëdhëniet dhe zhvillimin e fëmijëve. Strehimi i dendur shpesh tregon furnizim të dobët me ujë dhe ujëra të zeza. Gjithashtu, merrni parasysh rrethanat e jetesës si numri mesatar i dhomave të përbashkëta për person dhe nëse shtëpitë kanë komoditete bazë.

Shtëpia tipike suedeze ka 1.7 dhoma për person, megjithatë 100% kanë tualete private me larjen e brendshme.

Lexo më shumë: 

Si të gjeni një shtëpi në Suedi

Si të merrni me qira një shtëpi në Suedi

Si të blini një shtëpi në Suedi

Punësimi

Të kesh një punë ka disa përparësi të rëndësishme:

Të ardhurat: Ai siguron një burim parash.

përfshirja sociale: I bën individët të ndihen të lidhur.

Vendosje qellimi: Kjo ju lejon të arrini objektivat tuaja.

Vetëvlerësim: Ajo promovon vetëvlerësimin.

Zhvillimi i aftësive: Ju ndihmon të mësoni dhe të përparoni.

Vetëm 75% e njerëzve të moshës 15 deri në 64 vjeç kanë punë në Suedi. Personat e papunë duan të punojnë dhe po kërkojnë në mënyrë aktive një punë.

Të qenit i papunë për një kohë të gjatë mund të dëmtojë mirëqenien, vetëvlerësimin dhe aftësitë tuaja në punë. Në Suedi, 1% e fuqisë punëtore është e papunë për më shumë se një vit.

Dy faktorë përcaktojnë cilësinë e punës: paga dhe siguria.

Pagat: Mesatarja e Suedisë është 47,020 USD në vit.

Siguria e punës: Siguria juaj e punës varet nga sa gjasa keni për ta humbur atë dhe sa kohë mund të jeni pa një të tillë. Papunësia në Suedi u kushton punonjësve 4.4% të të ardhurave të tyre.

Gjithashtu, kontrolloni Si të gjeni një punë në Suedi.

mot

Stokholmi ka verë të ngrohtë, pjesërisht të mbuluar me re dhe dimër të gjatë, të ftohtë, me dëborë dhe të zymtë. Temperaturat vjetore variojnë nga 22°F në 72°F dhe rrallë janë nën 6°F ose mbi 81°F.

Arsim

Arsimi është jetik për mirëqenien e një vendi:

Njohuri dhe aftësi: I pajis njerëzit për jetë dhe punë.

Mundësi Punësimi: Një arsim i mirë përmirëson perspektivat e punës.

Vitet në Arsim: Suedezët zakonisht marrin 19.7 vjet arsim (nga 5 në 39 vjet).

Diplomimi i shkollës së mesme ka rëndësi pasi tregjet e punës kanë nevojë për aftësi të bazuara në njohuri. Në Suedi, 84% e të rriturve të moshës 25-64 vjeç mbarojnë shkollën e mesme.

Megjithatë, numrat e diplomimit nuk tregojnë cilësinë e arsimit. PISA vlerëson aftësitë dhe njohuritë. Suedia shënoi 503 pikë në lexim, matematikë dhe shkencë.

Sistemet e shkëlqyera shkollore ofrojnë arsim cilësor për të gjithë nxënësit.

Mjedisi

Jetoni në Suedi? Konsideroni këta faktorë mjedisorë:

Rreziqet shëndetësore nga ndotja e ajrit: Në Suedi, PM2.5 është 5.8 μg/m3 (mikrogramë për metër kub).

të ujit: Uji i pastër është thelbësor. 97% e qytetarëve suedezë janë të kënaqur me cilësinë e ujit; prandaj, kini parasysh këto elemente mjedisore që mund të ndikojnë në shëndetin tuaj.

Healthcare

Për ata që jetojnë në Suedi, vlen të përmendet se jetëgjatësia është rritur falë kushteve më të mira të jetesës, kujdesit shëndetësor dhe përpjekjeve për shëndetin publik.

Jetëgjatësia mesatare e Suedisë është 83 vjet. Në Suedi, 76% e njerëzve mendojnë se janë të shëndetshëm. Vetë-vlerësimi mund të ndryshojë sipas gjinisë, moshës, statusit socio-ekonomik dhe kërkesave të ardhshme të kujdesit shëndetësor.

Kosto jetese

Kostoja e jetesës në Suedi ndryshon ndjeshëm sipas zonave të ndryshme të vendit.

Nëse jetoni në Suedi si një familje me katër anëtarë, kostoja mesatare mujore është 35,726 SEK pa qira. Për një person beqar, kostoja mesatare mujore është 9,730 SEK pa qira.

Në Stokholm, një familje prej katër anëtarësh shpenzon rreth 40,027 SEK në muaj, ndërsa një person i vetëm shpenzon rreth 11,036 në muaj (pa përfshirë qiranë).

Siguri

Siguria personale është thelbësore për mirëqenien. A ndiheni rehat duke shkuar vetëm natën? Në Suedi, 79% ndiheshin rehat duke shëtitur vetëm gjatë natës.

Shkalla e vrasjeve (numri i vrasjeve për 100,000 njerëz) tregon më mirë sigurinë e një vendi sesa autoritetet. Shkalla e vrasjeve në Suedi është 1.1.


Burimi: OECD

Foto nga Zac Durant on Unsplash.

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *