,

Si të aplikoni për azil në Kubë

Ju nuk mund të aplikoni zyrtarisht për azil në Kubë, por mund të aplikoni për statusin e refugjatit pranë Agjencisë së Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR) në Kubë.

Mund të kontaktoni UNHCR-në në Kubë në
+ 53-7204 1512, + 53-7204 1513, +53-7204 1514, ose +53-7204 1515.
Emaili i tyre është cubha@unhcr.org.
Adresa e tyre është Telefononi 18 Nr. 110 midis të Parit dhe të Tretit, Miramar, Havana, Kubë.
Është e hapur për publikun të martën dhe të enjten nga ora 9:12 deri në orën XNUMX:XNUMX

Në përputhje me kërkesat e ligjit ndërkombëtar dhe kombëtar në fuqi, UNHCR-ja është e detyruar të ndihmojë refugjatët në gjetjen e një zgjidhjeje afatgjatë për gjendjen e tyre të vështirë. Mjetet juridike afatgjata përfshijnë:

Riatdhesimi vullnetar (kthimi vullnetar në vendin tuaj të origjinës);

Integrimi lokal (qëndrimi ligjërisht dhe integrimi në vendin ku ndodheni); dhe Risistemimi në një vend të tretë (zbatohet vetëm nëse sa më sipër nuk është e mundur, duke iu nënshtruar kritereve të përcaktuara rreptësisht dhe vullnetit të një vendi të tretë për të pranuar një refugjat që nuk është në territorin e tij).

Risistemimi nuk është e drejtë e refugjatit; edhe nëse kualifikohet, ajo nuk mund të zgjedhë vendin e destinacionit.

UNHCR përcakton se cila nga tre zgjidhjet e qëndrueshme të listuara më sipër është më e përshtatshme për çdo refugjat në kohën që korrespondon me mundësitë ekzistuese (situata në vendin e origjinës dhe azili; kuotat e disponueshme për risistemim për vende të caktuara, etj.) dhe kritere të tjera të rregulluara siç duhet. .

Duhet theksuar se vetëm një pjesë e vogël e refugjatëve për të cilët zhvendosja në një vend të tretë është zgjidhja më e pranueshme afatgjatë, vendosen përfundimisht.

Procesi i azilit në Kubë

Procedura ligjore e përcaktimit të statusit të refugjatit është e ndarë në shumë faza.

Inicialet janë si më poshtë:

Një intervistë paraprake me UNHCR Kuba, gjatë së cilës ata do t'ju paraqesin informacionin e kërkuar në lidhje me procedurën e përcaktimit dhe do t'ju japin dokumentet që duhet të plotësoni nëse dëshironi që UNHCR t'ju njohë si refugjat.

Nëse vendosni të vazhdoni me procesin pas intervistës paraprake, duhet të plotësoni dhe dorëzoni formularin. Në të njëjtin formular, duhet të plotësoni të dhënat tuaja personale, detajet në lidhje me largimin nga vendi dhe mbërritjen në Kubë, si dhe arsyet pse nuk jeni në gjendje të ktheheni në shtëpi.

Së bashku me aplikimin tuaj, ju duhet të përfshini të gjithë dokumentacionin që përcakton ose mbështet identifikimin tuaj, mënyrën në të cilën keni mbërritur në Kubë dhe aspektet mbi të cilat bazohet aplikimi juaj. UNHCR ju regjistron si azilkërkues në momentin e dorëzimit të kërkesës suaj.

Procesi i përcaktimit të statusit të refugjatit zgjat mesatarisht një deri në dy muaj dhe mbikëqyret nga Zyra Rajonale e UNHCR-së për Amerikën Qendrore, Kubën dhe Meksikën, e cila ndodhet në Panama.

Në rastin e një grupi familjar, të gjithë të rriturit duhet të plotësojnë dokumente dhe do të intervistohen individualisht. Adoleshentët, dhe në situata të caktuara, djemtë dhe vajzat, mund të merren në pyetje nëse gjykohet e nevojshme.

Unë jam duke pritur për një përgjigje

Pas dorëzimit të kërkesës suaj, procesi i përcaktimit të statusit të refugjatit vazhdon në fazat e mëposhtme:

Intervistë individuale për të kuptuar dhe përcaktuar të gjitha aspektet e çështjes suaj.
Përgatitja e vlerësimit ligjor të çështjes dhe prezantimi i dokumentacionit përkatës te vendimmarrësit;
Pranimi ose refuzimi i çështjes suaj;
Aplikanti do të njoftohet me shkrim për vendimin e marrë në përputhje me normat ndërkombëtare.
Nëse ju njiheni si refugjat, anëtarëve të familjes suaj mund t'u jepet i njëjti status. Ju dhe anëtarët e familjes suaj do t'ju jepet një Certifikatë që do t'ju lejojë të provoni statusin tuaj të refugjatit. Kjo është një certifikatë, jo një letër identifikimi zyrtar.

Nëse aplikimi juaj refuzohet, ju keni mundësinë për të paraqitur një apel, për të cilin UNHCR Kuba do të shpjegojë procedurat dhe datat. Rezultati i ankesës është përfundimtar.

Nëse statusi juaj si refugjat nuk është njohur në vendimin përfundimtar, ju duhet të shpjegoni statusin tuaj të imigracionit në Kubë me autoritetet përkatëse.

Për shkak se aktualisht nuk ka rregulla në Kubë që garantojnë të drejtën e bashkimit familjar të refugjatëve, UNHCR nuk do të jetë në gjendje të ndihmojë anëtarët e tjerë të familjes që nuk ju shoqërojnë për t'u bashkuar me ju në Kubë.

Në disa situata, dhe pas njohjes si refugjat, ndihma materiale mund të jepet në kohën e duhur si mbështetje për të mbuluar nevojat themelore, për sa kohë që kriteret socio-ekonomike dhe të cenueshmërisë të rregulloreve të brendshme të UNHCR-së janë përmbushur. Në përgjithësi, UNHCR nuk mund t'ju japë ndihmë materiale derisa të jeni përcaktuar zyrtarisht se jeni refugjat.

Edhe nëse rasti juaj pranohet, mbani parasysh se ndihma materiale nuk është e drejtë e refugjatit dhe ofrohet vetëm pas një vlerësimi individual dhe në përputhje me proceset e brendshme.


Burimet: Ndihmoni UNHCR-në për Kubën

Imazhi i kopertinës është në sheshin kryesor Sagua la Grande, Sagua la Grande, Kubë. Foto nga Ernesto Carrazana on Unsplash

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Një përgjigje për "Si të aplikoni azil për Kubën"

  1. حسین علی محمدی

    سلام وقت شما بخیر من اتباع افغانستان آمدم من از دست طالبان فرار کردم آمدم Iran Vendndodhja isha në shtëpinë e jetës Mara zjarrit dëshpërimin e babait të vëllait با خود بوردن من سرنوشتی خبری من از دولت کوبا خواهش میکنم من درخواستی پناهندگی میکنم nga organizatat e bashkuara ju lutemi ndihmoni 00989136296273?00989136296279

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *