,

Si të aplikoni për azil në Republikën Domenikane

Komisioni Kombëtar i Refugjatëve (“CONARE” për akronimin e tij spanjoll) merr vendime për kërkesat për azil që vendosin nëse dikujt i jepet statusi ndërkombëtar i refugjatit dhe aplikimet duhet të dorëzohen në ONR, e cila është një organ ndihmës i Drejtorisë së Përgjithshme të Migracionit.

Të gjithë personat të cilët, për shkak të frikës së bazuar nga persekutimi për arsye race, feje, kombësie, anëtarësimi në një grup të caktuar shoqëror ose opinion politik, dhe janë jashtë shtetit të kombësisë ose vendbanimit të mëparshëm, mund të kërkojnë azil në Kufijtë ndërkombëtarë të Republikës Domenikane, portet detare, aeroportet ose në kryeqytetin Santo Domingo. Të gjitha aplikimet do të merren parasysh.

Të gjithë azilkërkuesit do të pyeten për të siguruar dokumentacionin e mëposhtëm:
 
 • Pasaportë ose dokument identiteti kombëtar.
 • Ose një deklaratë të betuar përpara ONR nëse këto nuk janë të disponueshme.
 • Katër foto të stilit të pasaportës (përpara).
 • Dy foto profili të marra nga ana janë të nevojshme.
 • Çdo dokumentacion që është e lidhur tek aplikacioni.
 • Kjo mund të përfshijë raporte, vërtetime, fotografi, video, etj.
 • Një vërtetim mjekësor që tregon se kandidati është pa sëmundje ngjitëse.
 • Departamenti Kombëtar i Hetimeve dha një certifikatë pa kundërshtim.

aplikantët për azil janë dhënë një karnet që i lejon ata të qëndrojnë në territorin Dominikan për (60) ditë. Komisioni Kombëtar për Refugjatët merr një vendim përfundimtar për kërkesën e tyre për azil. Një Nënkomision Teknik do të analizojë besueshmërinë e aplikantit. Ai heton rrethanat në vendin e origjinës së aplikantit. Ai përcakton nëse individi i përshtatet kriterit të refugjatit të Konventës së Refugjatëve të vitit 1951.

Si të aplikoni për azil në Republikën Domenikane

Termi "refugjat" ose "azil" u referohet atyre që kanë ishte i detyruar nga vendi i tyre. Ata nuk janë në gjendje të kthehen për shkak të arsyeve ose kushteve të bazuara në:
 
 • Garën.
 • Feja.
 • Anëtarësimi në parti politike.
 • Kombësia.
 • Të qenit anëtar i një grupi shoqëror, siç janë gratë ose personat me një orientim të caktuar seksual
 • Kulturore.
 • Fatkeqësi natyrore
 • Situata e dhunshme.
Këto çështje trajtohen në Republikën Domenikane me marrëveshje ndërkombëtare. Ata janë nënshkruar dhe miratuar nga vendi që përfshin azil politik dhe strehim. Është e tillë si Konventa e Statutit të Refugjatëve të vitit 1951 dhe Protokolli i saj i vitit 1967.
 
Rregullorja numër 631-11, për zbatimin e Ligjit Dominikan të Migracionit nr. 285-05. Në nenin 3 të tij, përshkruan nocionin se çfarë vlerësohet një refugjat në legjislacionin tonë. Ai lexon si më poshtë:
 
Refugjat:
Për qëllime të zbatimit të ligjit dhe kërkesave të tij për imigracionin në Republikën Domenikane. Një vullnet individual të konsiderohet një refugjat nëse ka shqetësime të bazuara për persekutim për shkak të:
A) Kombësia
 
B) Besimet fetare.
 
C) Vendi i origjinës
 
D) Anëtarësimi në parti politike.
 
E) Përkasin grupime të veçanta shoqërore.
 
Ju jeni jashtë shtetit të kombësisë suaj. Dhe nuk jeni në gjendje ose nuk dëshironi t'i nënshtroheni mbrojtjes. Se ofrohet nga ai vend, ose ju mungon kombësia. Dhe nuk jeni në gjendje ose nuk dëshironi të ktheheni atje ku keni banuar më parë sepse nuk jeni në gjendje ose nuk dëshironi për shkak të frikës suaj.
 
Kushdo që mund të përcaktojë një ose më shumë nga këto arsye mund të aplikojë në Republikën Domenikane.
Zyra Kombëtare për Refugjatët do t'i sugjerojë Drejtorisë së Përgjithshme të Migracionit. Ajo është i bazuar mbi rekomandimin e mëparshëm të Nënkomitetit Teknik. Ajo një kartë të sigurohet për aplikantin, duke i mundësuar qëndrimin në vend për një kohë jo më të gjatë se 60 ditë. Karta do të rinovohet derisa Komisioni Kombëtar për Refugjatët të nxjerrë një vendim përfundimtar për aplikimin.
 
Refugjatët do të pranohen si Banorë të Përkohshëm (Ligji i Migracionit, neni 35). Pas plotësimit të kushteve të ligjit, ata do të kenë të drejtë të bëjnë kërkesë për qëndrim të përhershëm.
 
Neni 35 i Ligjit të Migracionit specifikon se kush mund të aplikojë si rezidentë të përkohshëm në Republikën Domenikane. dhe lejon si refugjatët ashtu edhe azilantët.

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

12 përgjigje për "Si të aplikoni për azil në Republikën Domenikane"

 1. Sabri

  هل يمكن لشخص تعرض للعنف في بلده و التنكيل به و تعذيبه و سلب أملاكه التقدم باللجوء إلى الدومنيكان

  1. advocacy@alinks.org

   مرحبًا، شكرًا لك على تعليقك، يمكن لأي شخصي تتعرض حياته للخطر في وطنه التقدم بطلب للحصول على اللجوء في أي بلد يختاره. إذا كنت بحاجة إلى مزيد من المساعدة, فيرجى الاتصال بنا على advocacy@alinks.org

 2. علي عبود المسعر

  السلام عليكم
  انا شخص سوري الجنسيه مقيم في الاردن لدي ملف لجوء ارغب في الجواء الى بريطانيه او دوله الدومنيكان
  لدي 6 اطفال وزوجتي ارغب في السفر والعمل من احل حياه كريمه لي ولاسرتي

 3. Mekrem

  Përshëndetje..
  أرغب بالعيش و الاستقرار في جمهورية دومينيكا.. لحياة أفضل و ارغب في عمل مطعم صغير هناك و اكون عائلة..

 4. Anonim

  السلام عليكم انا فلسطيني
  واريد التقديم الى اللجوء الى دومينيكا هل ممكن وماهي الشروط للحصول على الاقامة والجنسية

 5. emri im HAMYER alansi
  Unë jam nga Jemeni në Melysha
  Ëndrra ime për të pushtuar këtë vend ju falënderoj shumë

 6. Përshëndetje, unë jam Ahmed Ali Ahmed Hassan, një shtetas sudanez me banim në shtetin e Egjiptit. Unë dua të aplikoj për vizë dhe të aplikoj për azil dhe të jetoj atje, sepse nuk gjej siguri dhe stabilitet në Sudan për shkak të luftës. Ju lutem përgjigjuni, faleminderit 🙏

  1. اريد تقديم لجوء في الجمهورية الدومينيكا

 7. محمد عيد رمضان علي حسن الراعي

  السلام عليم انا مصري اسمي محمد عمري16سنه اريد التقديم علي لجوء في الجمهورية الدومينيكا

 8. اريد الجوء لظروف دينية وجنسية ومحاولة الانتقام للمثليين وانا حلق محترف بدبلومات ونادل بار اوطيل ومساعد صيدلي أتعرض للضرب بالصور والتهديد بالقتل……لن اقدر حاليا فهناك مشاكل كثيرة

 9. انا لدي حرف ومؤخرا تعرضت لهجوم ومحاولة دهس بسيارة….بالدليل. ما وضعي،?

 10. Maurice i matur

  sono di Haiti vijnë faccio a richiedere asilo në Repubblica Dominicana.
  Qui ad Haiti tutti i giorni sparano, è guerra civile

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *