,

Si të aplikoni një azil në Qipro?

Është praktikë normale që azilkërkuesit dhe refugjatët të kërkojnë këshillim ligjor. Kjo ndodh pasi kërkesa e tyre për azil u refuzua në shkallë të parë nga Shërbimi i Azilit të Qipros. Është ende kritike të përgatitemi që nga fillimi i procedurës së azilit. Këtu është intervista e RSD-së e bërë nga Shërbimi i Azilit. Ky është shansi juaj i parë dhe më i mirë për të përshkruar përvojën tuaj. Këtu mbrojtja ndërkombëtare e dhënë në aktgjykimin e shkallës së parë.

Kush mund të aplikojë?

Çdo individ që është arrestuar ose ndaluar mund të kërkojë që të lëshohet urdhri. Përveç nëse ka arsye bindëse për të lejuar aplikantin të trajtojë çështjen e tij. Aplikimi duhet të paraqitet nga një avokat.
 
Ne dëshirojmë të tërheqim vëmendjen tuaj për faktin se kjo përmbajtje është për qëllime informative. Për më shumë informacion, ju lutemi na kontaktoni duke përdorur informacionin e dhënë në faqe.

Kur të aplikoni?

Nëse keni arsye të vërteta për të kërkuar azil. Ju duhet të paraqisni aplikimin tuaj sapo të mbërrini në Qipro. Është së bashku me të gjithë anëtarët e familjes suaj. Nëse keni hyrë në Qipro pa autorizim ose dokumentacion. Ju duhet të raportoni tek autoritetet sa më shpejt të jetë e mundur. Nëse jeni tashmë në Qipro dhe janë të frikësuar për t'u kthyer në shtëpi për shkak të rrethanave. Kjo ka ndodhur pas largimit tuaj, ju mund të kërkoni azil.

Pavarësisht nëse zbarkoni në Qipro me qëllim ose rastësisht. Ju duhet të aplikoni për azil në Qipro sapo të mbërrini. Edhe nëse planifikoni të kaloni në një komb tjetër nën Rregulli i Dublinit.
 
Sa herë që dorëzoni aplikacionin tuaj. Gjurmët tuaja të gishtave, si dhe gjurmët e gishtërinjve të të gjithë anëtarëve të familjes të përfshirë së bashku me aplikacionin tuaj, do të jenë të merret. Ky është një detyrim ligjor. Fëmijëve nën moshën 14 vjeç nuk u kërkohet të japin shenja gishtash.

Ku të aplikoni?

Ju mund të aplikoni për azil në çdo pikë hyrjeje të ligjshme në Qipro. Ai përfshin Aeroportin e Larnakës, Aeroportin e Pafos, Portin Detar të Larnakës dhe Portin Detar të Limasolit. Si dhe Zyra e Emigracionit Policor të rrethit tuaj.
 
Edhe nëse nuk keni pasaportë, kartë identiteti ose ndonjë dokument tjetër udhëtimi ose identiteti. Ju mund të bëni kërkesë për azil në Zyrën e Emigracionit.
 
Kërkesat për azil dorëzohen kështu në Policinë e Emigracionit. Organi kompetent që i pranon është Shërbimi i Azilit i Ministrisë së Brendshme.

Si të aplikoni?

1. Plotësoni një formular të informacionit personal në Policinë e Emigracionit të Qarkut.
Ju duhet të aplikoni personalisht në zyrën tuaj të tanishme të Policisë së Migracionit të Qarkut. Ju duhet të jeni me të gjithë anëtarët e familjes. Kliko këtu për adresat dhe numrat e telefonit të Zyrave të Emigracionit të Qarkut.
 
Kur të mbërrini në Komisariatin e Policisë së Emigracionit. Ju kërkoni një formular aplikimi në një gjuhë që mund të lexoni dhe shkruani. Formularët e aplikimit janë të aksesueshëm në gjuhët e mëposhtme. Si, greqisht, turqisht, anglisht, frëngjisht, arabisht, farsi dhe rusisht. Nëse nuk ka formularë aplikimi në një gjuhë. Ju mund të lexoni dhe shkruani, ju keni të drejtë të kërkoni një përkthyes. Shërbimet e një përkthyesi ofrohen pa kosto.
Hapi 2: Konfirmimi i dorëzimit
Pasi të keni përfunduar të gjitha fazat e mëparshme. Policia e Emigracionit do t'ju japë një konfirmim të paraqitjes. Tregon që ju keni kërkuar azil dhe jeni duke qëndruar në Qipro. Këtë Letër Konfirmimi duhet ta keni me vete gjatë gjithë kohës. Ju mbron kundër arrestimit dhe/ose dëbimit. Një muaj pas dorëzimit të kërkesës tuaj për azil. Ju mund të përdorni Letrën e Konfirmimit për t'u regjistruar në Zyrën e Punës. Ju duhet të ushtroni të drejtën tuaj për të punuar. Letra e Konfirmimit përcakton gjithashtu përshtatshmërinë tuaj për ndihmë. Nëse nuk jeni në gjendje të gjeni punë ose nëse nuk jeni në gjendje të punoni, si dhe një kartë mjekësore për t'u shtruar në spitalet publike.

3. Ekzaminimet mjekësore 

Pas marrjes së letrës suaj të konfirmimit, ju duhet të caktoni një ekzaminim fizik në çdo Spital Distrikti midis orës 11:30 dhe 1:30, nga e hëna në të premte. Kontrolli mjekësor është pa pagesë dhe rezultatet mbahen rreptësisht të fshehta.

Rezultatet e testeve të HIV, Hepatitit, Sifilizit dhe Tuberkulozit do t'ju dërgohen dhe do të këshilloheni nga një mjek. Gjetjet e ekzaminimit tuaj mjekësor duhet t'i paraqiten Policisë së Emigracionit, e cila do t'ia përcjellë Shërbimit të Azilit. Do t'ju jepet një Kartë e Regjistrimit të të Huajve (ARC) ose do të caktohet një takim për lëshimin e ARC sapo të përfundojë kjo procedurë.

4. Plotësoni një aplikim për Kartën e Regjistrimit të të Huajve (ARC)
Ju duhet të aplikoni për një kartë regjistrimi në zyrën tuaj të policisë së imigracionit në qark. sapo të merrni letrën tuaj të konfirmimit dhe ekzaminimin mjekësor. Të gjithë anëtarët e familjes suaj që janë të përfshira në kërkesën tuaj për azil duhet të marrin Kartën e tyre të Regjistrimit. Kjo është një letër identiteti që u jepet të gjithë të huajve në Qipro, përfshirë aplikantët për azil. Libri i të huajve nuk ofron dëshmi të qëndrimit të ligjshëm në Qipro.
 
Aplikantët për azil marrin Librin e të huajve pa pagesë.

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *