,

Si të aplikoni për azil në Belize

Belize është një vend i Amerikës Qendrore në Detin Karaibe. Vendi ka një sipërfaqe prej 22,970 km² (8,869 mi²) dhe një vijë bregdetare prej 386 km (239.8 mi). Kjo sipërfaqe toke është afërsisht 91% e sipërfaqes së Maryland. Belize është kështu vendi i 26-të më i madh në Amerikë dhe renditet i 152-ti në botë. Vetëm pak më pak se gjysma e të gjithë banorëve (46%) jetojnë në qytete.

Beliza është shtëpia e më shumë se 2,000 refugjatëve dhe azilkërkuesve dhe 3,000 persona të tjerë mund të kenë nevojë për mbrojtje ndërkombëtare. 1,051 persona përfituan nga qendrat e përbashkëta celulare të OKB-së në tre komunitete pjesëmarrëse dhe 319 përfituan nga zhvillimi i komunitetit. dhe aktivitetet e lidhura me sigurinë për të gjitha komunitetet e ndryshme të përfshira gjatë periudhës raportuese. 327 refugjatë dhe azilkërkues kanë marrë gjërat e nevojshme në shkurt dhe mars.

Si të aplikoni për azil në Belize?

Procedurat e azilit zhvillohen në Zyrën e UNHCR-së në Algjer. Azilkërkuesit mund të kontaktojnë zyrën e UNHCR-së për kërkesën e tyre fillestare për azil në Belize.

Intervistë për regjistrim

Pas marrjes së kërkesës suaj për azil, UNHCR do t'ju kontaktojë për t'ju informuar për takimin tuaj të regjistrimit. Më pas takimi do të konfirmohet me SMS. Gjatë procesit të regjistrimit, stafi i UNHCR-së do t'ju bëjë pyetje specifike dhe do t'i regjistrojë të dhënat tuaja. Pas kësaj, stafi do të marrë gjurmët e gishtërinjve tuaj, të dhënat e irisit (fotografinë e syve) dhe foton tuaj të identitetit.

Informacioni i mbledhur është gjithmonë shumë konfidencial.

Dokumentet e lëshuara

UNHCR do t'ju japë një certifikatë azili për ju dhe përfituesit tuaj. Duhet të mbani gjithmonë me vete origjinalin e këtij dokumenti dhe të vini në UNHCR për përditësime kur të skadoni.

Rinovimi i dokumenteve

Ju mund të vini në zyrën e UNHCR-së për të rinovuar dokumentet tuaja përpara datës së skadimit të dokumentit. Të gjitha rinovimet e dokumenteve procedohen çdo ditë nga ora 09:13 deri në 13:XNUMX. Të gjithë ata që vijnë pas orës XNUMX nuk do të jenë të mirëpritur dhe duhet të vijnë për rinovim një ditë.

Intervistë për statusin e refugjatit

Pas regjistrimit, UNHCR do t'ju kontaktojë për të marrë një intervistë për të përcaktuar statusin e refugjatëve. Gjatë këtij diskutimi me stafin e UNHCR-së, do t'ju kërkohet të jepni detaje rreth arsyeve dhe kushteve për t'u larguar nga vendi juaj. Në fund të kësaj interviste, stafi do t'ju japë një takim për t'u informuar për vendimin në lidhje me kërkesën tuaj për azil.

Njoftimi i vendimit

Nëse vendimi është dakord, ju do të njiheni si refugjat dhe karta e refugjatit do t'ju dorëzohet juve dhe vartësve tuaj. Nëse vendimi është negativ (kërkesa juaj refuzohet), UNHCR do të shpjegojë arsyet dhe procedurën për paraqitjen e ankesës. Ankesat duhet të dorëzohen me shkrim brenda 30 ditëve me faks në 023 05 28 52 ose me email në algalrega@unhcr.org. Nëse nuk bëni ankesë gjatë kësaj vonese, dosja juaj do të mbyllet.

Ankesa juaj do të shqyrtohet dhe ju do të njoftoheni për vendimin përfundimtar. Ky vendim mund t'ju japë statusin e refugjatit ose të konfirmojë refuzimin e aplikimit tuaj. Nëse kërkesa juaj refuzohet gjatë shqyrtimit, dosja juaj do të mbyllet.

Mbyllja e çështjes

UNHCR mund ta mbyllë dosjen tuaj për arsyet e mëposhtme:

  • Nëse nuk merrni pjesë në intervistën tuaj të parë për të përcaktuar statusin e refugjatit dhe nuk mundeni arrihet brenda tre javësh.
  • Nëse nuk e dyfishoni intervistën tuaj për të përcaktuar statusin e refugjatit, pa arsye të mirë.
  • Nëse nuk merrni pjesë në njoftimin tuaj të nominimit brenda 30 ditëve pas datës së takimit tuaj të parë.

Nëse dëshironi të kërkoni strehim në Belize, mund të kontaktoni UNHCR-në ose Komitetin Ndërkombëtar të Shpëtimit. Këto dy organizata janë ndër më mirëfunksionimet në Belize, duke ofruar ndihmë të drejtpërdrejtë për refugjatët dhe azilkërkuesit.

Departamenti i Refugjatëve

Departamenti i Refugjatëve është departamenti qeveritar i ngarkuar me marrjen dhe përpunimin e kërkesave për azil në Belize. Ligji për Refugjatët, Kapitulli 165 i legjislacionit të Belizes, kërkon që Departamenti i Refugjatëve të marrë dhe të trajtojë aplikimet nga kushdo që vjen në zyrë për të kërkuar azil.

Atyre që plotësojnë kriteret u jepet një proces regjistrimi dhe një status i përkohshëm ligjor nga Departamenti i Refugjatëve, i cili i lejon ata të qëndrojnë në Belize nga momenti i regjistrimit deri në vendosjen e çështjes së tyre.

Tel.: (501) 822-3212

E-mail: Rd.Eligibility@ins.gov.bz 

Adresa: 3894 Bulevardi Mountain View, Qyteti i Belmopan, Distrikti Cayo, Belize

Orari: Nga e hëna në të enjte: 8:00 - 12:00 dhe 1:00 - 5:8 e premte: 00:12 - 00:1 pasdite dhe 00:4 - 30:XNUMX

Zyra e UNHCR-së (UNHCR)

Ayuda para Progreso (HFP) është një organizatë joqeveritare që ndihmon UNHCR-në në gjetjen e mbrojtjes dhe zgjidhjeve për azilkërkuesit. Që nga viti 1999, HFP ka bashkëpunuar me UNHCR Belize.

Ju mund të merrni informacion në lidhje me procesin e azilit ose këshilla ligjore në zyrën e HFP. Me kritere të caktuara, persona të caktuar mund të marrin edhe ndihmë të përkohshme humanitare në formën e ushqimit, qirasë, kujdesit mjekësor dhe arsimit.

Ju mund të kontaktoni Ayuda para Progreso / Help for Progress nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me procesin ose nëse keni ndonjë nevojë të veçantë.

Tel.: (501) 822-0101; (501) 802-2371

E-mail: helpforprogressbz@gmail.com

Faqja e internetit: http://www.helpforprogressbz.com/contact.html

Adresa: # 2 Slim Lane, Qyteti i Belmopan, Distrikti Cayo, Belize

Orari: Nga e hëna në të enjte: 8:00 - 12:00 dhe 1:00 - 5:8 e premte: 00:12 - 00:1 dhe 00:4 - 30:XNUMX

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *