,

Si të aplikoni për azil në Bjellorusi?

Ju mund të aplikoni në çdo zyrë të autoritetit të migracionit në Belrus. Një azilkërkues në Bjellorusi është një individ që ka aplikuar për mbrojtje ndërkombëtare – të cilët thonë se janë refugjat, por kërkesa e të cilit ende nuk është vlerësuar përfundimisht.

Si të aplikoni për azil në Bjellorusi?

Ju mund të aplikoni për azil në Bjellorusi në vende të ndryshme në varësi të situatës tuaj. Nuk ka rëndësi se si keni ardhur në Bjellorusi ose sa kohë keni qenë në Bjellorusi. Pasi nuk ka rëndësi nëse autoritetet e migracionit të Bjellorusisë e konsiderojnë qëndrimin tuaj në Bjellorusi të parregullt, apo jo të ligjshëm.

Në Bjellorusi

Ju mund të aplikoni në zyrën e autoritetit të migracionit në rajonet e Minskut, Minsk, Brest, Homieĺ, Hrodna, Mahilioŭ ose Viciebsk.

Në kufirin e Bjellorusisë

Ju mund të aplikoni te rojet kufitare pas mbërritjes, me çdo mënyrë transporti, në Bjellorusi.

Në paraburgim

Nëse zbuloheni duke kaluar kufirin në mënyrë të paligjshme ose duke banuar ilegalisht në Bjellorusi, do të ndaloheni nga rojet kufitare ose policia.

Në të gjitha situatat, preferohet të tregoni hapur se dëshironi të kërkoni azil në Bjellorusi, pasi kjo do t'i detyrojë zyrtarët shtetërorë të pranojnë kërkesën tuaj. Këshillohet fuqimisht që të aplikoni për azil sa më shpejt të jetë e mundur.

Hapat kryesorë në procesin e aplikimit për azil 

  1. Kërkesa për mbrojtje dhe parashtrimi i kërkesës
  2. Intervista për azil, mund të bëhet më shumë se një herë
  3. Një vendim lëshohet nga autoriteti shtetëror i migracionit

Mohimi i mbrojtjes nga autoritetet e migracionit mund të kundërshtohet në gjykatë.

Kush aplikon për azil në Bjellorusi? 

Të huajt që nuk janë shtetas të Bjellorusisë që janë jashtë vendit të tyre të origjinës, si dhe personat pa shtetësi që janë jashtë vendeve të tyre të mëparshme të qëndrimit të përhershëm.

Njerëzit të cilët janë të frikësuar të kthehen në vendin e tyre të lindjes sepse do të përballen me një rrezik të madh. Përkatësia etnike, feja, kombësia, opinionet politike ose pjesëmarrja në një grup të caktuar shoqëror mund të përbëjë një rrezik të madh ose frikë nga persekutimi.

Çfarë ndodh me një azilkërkues? 

Ka alternativa të ndryshme në dispozicion. Çfarë mund të ndodhë me azilkërkuesit në Bjellorusi:

  • Atyre do t'u jepet statusi i refugjatit;
  • atyre do t'u jepet mbrojtje shtesë;
  • ata do të mbrohen nga dëbimi;
  • dhe aplikimi i tyre për mbrojtjen do të refuzohet.

Ku mund të qëndrojë një azilkërkues? 

Azilkërkuesit kanë të drejtë për ndihmë për strehim në një nga Qendrat e Akomodimit të Përkohshëm (TAC) pavarësisht nga vendimi përfundimtar për çdo kërkesë individuale.

Që nga viti 2001, në Bjellorusi janë ngritur ose rinovuar tre qendra akomodimi të përkohshëm (TAC) për azilkërkuesit, me një kapacitet total deri në 70 persona. TAC-të përdoren vetëm për strehimin e azilkërkuesve. Kjo do të thotë që pasi një kërkuesi t'i jepet azil ose t'i refuzohet, ai ose ajo duhet të largohet nga TAC dhe të kujdeset për strehimin e tij. Akomodimi është i stilit të konviktit, megjithatë ka dhoma me kapacitete të ndryshme, si për familjet më të vogla dhe më të mëdha. Këto TAC janë në Viciebsk, Homieĺ   Brest 

Zbuloni më shumë se si të aplikoni për azil në UNHCR Bjellorusi


Imazhi i mësipërm i kopertinës është një fotografi nga Reiseuhu on Unsplash

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *