,

Si të aplikoni për azil në Libi

Për të aplikuar për mbrojtje ndërkombëtare në Libi, të gjithë azilkërkuesit duhet të regjistrohen në UNHCR. Kërkesa për azil trajtohet përmes UNHCR-së. Ju mund të kontaktoni UNHCR-në përmes linjës telefonike 0911633466, dhe stafi këshillon për procesin e regjistrimit.

UNHCR ka qenë lidhja midis qeverisë libiane dhe refugjatëve. Autoritetet libiane kanë autorizuar UNHCR në Libi për të regjistruar azilkërkuesit nga kombësi të veçanta. Përveç UNHCR-së, Komiteti Ndërkombëtar i Shpëtimit (IRC) gjithashtu ndihmon refugjatët dhe azilkërkuesit. Të dyja këto organizata konsiderohen si organet kryesore funksionale në Libi që ndihmojnë refugjatët dhe azilkërkuesit. Para se të hyjnë në Libi, ata duhet të dinë procesi dhe mënyrat për të aplikuar për azil. 

Për njëmbëdhjetë vitet e fundit, Libia ka qëndruar vazhdimisht me paqëndrueshmëri dhe konflikte, dhe zhvendosja e njerëzve po rritet çdo vit. Pavarësisht paqëndrueshmërisë politike, Libia ende pranon mijëra kërkesa për azil çdo vit sipas UNHCR-së. Aplikimet më të suksesshme të refugjatëve janë nga Siria dhe Palestina. 

Si të aplikoni për azil në Libi

Për regjistrim në Libi, të gjithë azilkërkuesit duhet të regjistrohen në UNHCR. Kërkesa për azil trajtohet përmes UNHCR-së. Ju mund të kontaktoni UNHCR-në përmes linjës telefonike 0911633466, dhe stafi këshillon për procesin e regjistrimit.

Ju nuk mund të aplikoni zyrtarisht për azil në Libi. Libia nuk është nënshkruese e Konventës së OKB-së për Refugjatët.

Të gjithë aplikantëve të kualifikuar do t'u jepet një datë takimi për të takuar stafin e UNHCR-së në Tripoli ose në çdo qendër tjetër regjistrimi ku kryhet. Gjatë intervistës, UNHCR-ja do të mbledhë informacione për ju, duke përfshirë emrin, datën e lindjes, vendin e origjinës dhe pse u larguat nga vendi juaj banues. 

Dokumentet që duhen sjellë gjatë intervistës së regjistrimit

Të gjithë anëtarët e familjes tuaj duhet të jenë me ju në ditën e regjistrimit. Dokumentet që duhen sjellë janë: 

  • Pasaportë
  • Karta e identitetit kombëtar
  • Certifikate lindje
  • Leje pune
  • Certifikatë që vërteton gjendjen martesore
  • Certifikata/procesverbal arsimor
  • Certifikata e UNHCR-së ose e refugjatit ose azilkërkuesit nga shtetet e tjera.
  • Çdo dokument tjetër zyrtar që vërteton identitetin tuaj. 

Përveç këtyre, çdo dokument tjetër që mendoni se është i rëndësishëm për të vërtetuar arsyen pse u larguat nga vendi juaj. 

Shënim: Nëse nuk keni dokumente, prapë mund të regjistroheni në UNHCR. 

Kë ndihmon UNHCR-ja në Libi? 

Kerkuesit e azilit 

Një azilkërkues është një individ që ka nevojë për mbrojtje ndërkombëtare dhe aplikimi i tij është ende në shqyrtim. Në Libi UNHCR u jep atyre certifikatën e azilkërkuesit. 

refugjatët 

Refugjatët nuk janë në gjendje ose nuk dëshirojnë të kthehen në vendin e tyre sepse kanë frikë se do të persekutohen për shkak të racës, fesë, kombësisë, anëtarësimit në një grup të caktuar shoqëror ose opinionit politik. Në Libi, refugjatëve u jepet një certifikatë refugjati që lëshon UNHCR. 

Personat e zhvendosur brenda vendit 

Njerëzit e zhvendosur brenda vendit kanë ikur nga vendi i tyre, por kanë mbetur brenda kufijve të vendit ndryshe nga refugjatët. Në Libi, këta njerëz mund të përfitojnë nga UNHCR dhe shërbimet e partnerëve të tyre. 

Si i ndihmon UNHCR-ja refugjatët libianë?

Refugjatët po udhëtojnë së bashku me emigrantët në rrugë të rrezikshme për në Evropë. 14,242 kërkesa për azil janë pranuar në vitin 2021 në Libi, sipas UNHCR-së, dhe shumica e tyre janë nga Sudani, Siria dhe Eritrea. Deri në 90% e njerëzve që kalojnë Detin Mesdhe për në Evropë mbërrijnë në Libi.

Në Libinë perëndimore, UNHCR ka akses në 12 pika zbarkimi. Ai ka përmirësuar gjithashtu kushtet e pritjes për të përmbushur nevojat bazë imediate të refugjatëve dhe emigrantëve. 

Kontaktet thelbësore në Libi për azilkërkuesit dhe refugjatët 

Ka numra të ndryshëm kontakti për ndihmë të menjëhershme për refugjatët dhe azilkërkuesit në bashkëpunim me UNHCR-në. Duke vizituar https://help.unhcr.org/libya/important-contacts-hotlines/, mund të gjeni të gjithë numrat e kërkuar të kontaktit dhe linjës telefonike sipas shqetësimit. 

Informacioni i Kontaktit i UNHCR për Libinë

Përfaqësuesi i UNHCR -së në Libi

Adresa e rrugës:

UNHCR, Rruga Almawashi, Pranë Shkollës Algheiran Aljanobia, Zona Sarraj, Tripoli, Libi

Adresa e Postës:

POBox 80708, Zona Sarraj, Tripoli, Libi, Tripoli, Libi

Telefoni:

+ 218 21 489 7944

Faksimile:

+ 218 21 489 7945

E-mail:

LBYTR@UNHCR.ORG

Orë pune:

E hënë: 8:30 – 17:00

E martë: 8:30 – 17:00

E mërkurë: 8:30 – 17:00

E enjte: 8:30 - 17:00

E premte: Pushime

E shtunë: pushime

E diela: 8:30 - 17:00

A pranon Libia refugjatë?

Jo, Libia nuk ofron mbrojtje për refugjatët në Libi. Libia lejon refugjatët si dhe azilkërkuesit të regjistrohen në UNHCR. Ju do të gjeni një zgjidhje të qëndrueshme në një vend tjetër.

A ka kampe refugjatësh në Libi?

Objektet për kampet e refugjatëve gjenden maksimalisht rreth Bani Walid. Qendra Al Mabani, e cila u hap në vitin 2021, ndodhet në Tripoli dhe ndalon më shumë se 1,000 të rrëmbyer.

Mijëra njerëz në Libi kanë nevojë për ndihmë njerëzore. Emigrantët e zhvendosur, refugjatët dhe azilkërkuesit janë ndër popullatat më të cenueshme. UNHCR është agjencia kryesore në ofrimin e shërbimeve për të gjithë njerëzit e prekur. 

UNHCR, me ndihmën e autoriteteve libiane, përmirëson kushtet e jetesës së personave të zhvendosur dhe të prekur nga konflikti. UNHCR ofron ndihmë për shpëtimin e jetës për njerëzit e zhvendosur, azilkërkuesit, refugjatët dhe komunitetet pritëse në Libi. 

UNHCR-ja mbështet vazhdimisht përpjekjet e qeverisë për stabilizimin dhe ndërtimin e paqes duke zbatuar Projektet e Ndikimit të Shpejtë (QIP). 

Roli i UNHCR-së në Libi

Zyra e UNHCR-së është agjencia e refugjatëve e mandatuar sipas Konventës së Refugjatëve të vitit 1951 për të ofruar mbrojtje ndërkombëtare dhe për të identifikuar zgjidhjet për refugjatët. UNHCR-ja siguron që njerëzit që kërkojnë azil të gjejnë strehim të sigurt në shtetin tjetër me mundësinë e kthimit përfundimisht në vendin e tyre, integrimit ose zhvendosjes. 

Gjatë zhvendosjes, UNHCR-ja ndihmon për të ofruar mbrojtje ligjore dhe fizike kundër kërcënimit të dhunës, përfshirë sulmin seksual. UNHCR madje kërkon të sigurojë strehim bazë, ushqim, ujë dhe kujdes mjekësor pas eksodit të menjëhershëm të refugjatëve. 

UNHCR-ja mbështet autoritetet libiane në përmirësimin e kushteve të jetesës së libianëve të zhvendosur dhe të prekur nga konflikti dhe punon me partnerët e saj për të ndihmuar azilkërkuesit dhe refugjatët. 

UNHCR punon në partneritet me OJQ-të kombëtare dhe ndërkombëtare dhe organizatat e shoqërisë civile. Partnerët përfshijnë ACTED, Cooperazione e Sviluppo (CESVI), IRC, INTERSOS, Këshilli Norvegjez për Refugjatët (NRC) dhe LibAid, si dhe agjencitë simotra të OKB-së, WFP dhe UNICEF. Të gjitha shërbimet e ofruara nga UNHCR e Libisë janë falas, duke përfshirë regjistrimin. 

IRC në Libi

Komiteti Ndërkombëtar i Shpëtimit (IRC) ofron shërbime shëndetësore dhe sigurie për libianët e pambrojtur dhe të zhvendosur, refugjatët dhe migrantët. IRC është një nga organizatat e pakta ndërkombëtare që ndihmon drejtpërdrejt njerëzit brenda Libisë.

Si të kontaktoni IRC?

Selitë ndërkombëtare

Komiteti Ndërkombëtar i Shpëtimit

122 Lindja 42nd Rruga

Nju Jork, Nju Jork 10168-1289

SHBA

Telefoni: + 1 212 551 3000

Faks: + 1 212 551 3179

 

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *