,

Si të aplikoni për azil në Siri

La UNHCR është përgjegjës për regjistrimin e të gjithë personave që nuk janë nga Siria, por duan të kërkojnë strehim në Siri. UNHCR është e vetmja organizatë në Siri që ndihmon azilkërkuesit dhe refugjatët të regjistrohen dhe të marrin dokumentacionin e nevojshëm. Pas kësaj, njerëzit mund të shkojnë në qeverinë siriane për të marrë lejet e tyre të qëndrimit.

Kini parasysh se:

 • UNHCR nuk ia jep këtë funksion askujt tjetër; të gjitha shërbimet e tij janë falas.

Ata kanë qendra për regjistrimin e njerëzve në Siri në Damask, Aleppo, Tartous, Homs dhe Qamishli. Informacionet e kontaktit për çdo faqe mund të gjenden në: Na kontaktoni. Gjithashtu, ju mund të gjeni ndihmë në Siri këtu.

Nëse jeni një shtetas sirian që keni nevojë për informacion rreth shërbimeve dhe mbështetjes në vende të tjera, mund të shikoni listën e dhënë në kjo lidhje.

Shumica e faqeve të internetit ose aplikacioneve të lidhura më poshtë janë në anglisht. Përdorni Google TranslateTarjimly, ose ndonjë shërbim tjetër përkthimi nëse ju nevojitet.

Kush mund të aplikojë për azil në Siri

Mund të aplikojë për azil në Siri çdo person që:

 • Keni frikë nga persekutimi në bazë të përkatësisë etnike, grupit shoqëror, gjinisë, racës, fesë, kombësisë ose bindjeve politike; ju nuk mund të merrni mbrojtje nga vendi juaj sepse jeni jashtë.
 • Ju duhej të largoheshit nga vendi juaj ose vendbanimi aktual, sepse siguria, liria ose jeta juaj ishin të sigurta rrezik për shkak të dhunës së përhapur, agresionit ose pushtimit të huaj, terrorizmit, konflikteve të brendshme, shkeljeve masive të të drejtave të njeriut, ose ndonjë përçarjeje tjetër të rëndë të rendit publik.

 • Në Siri, atyre u jepet një letërnjoftim nga UNHCR.

Një përmbledhje e shkurtër se cilët janë refugjatët

Personat që konsiderohen refugjatë janë personat që janë detyruar të largohen nga vendi i origjinës ose vendbanimi i tyre i përhershëm për:

 • Frika nga hakmarrja për shkak të bindjeve, racës, gjinisë, orientimit seksual, kombësisë ose identifikuesve të tjerë,

 • Ose për shkak të dhunës së përhapur, agresionit të huaj, mosmarrëveshjeve të brendshme, shkeljes masive të të drejtave të njeriut ose situatave të tjera që prishën rëndë rendin publik dhe përbënin rrezik për jetën, sigurinë ose lirinë e tij.

 • Në Siri, atyre u jepet një letërnjoftim nga UNHCR.

Kush janë personat pa shtetësi

Ata që nuk kanë kombësi njihen si "pa shtetësi". Si rezultat, ata mund ta kenë më të vështirë të ushtrojnë disa nga të drejtat e tyre në Siri.

Ku mund të regjistrohem për azil në Siri

UNHCR është përgjegjës për regjistrimin e të gjithë personave që nuk janë nga Siria, por duan të kërkojnë strehim në Siri. Regjistrimi është fakultativ dhe i disponueshëm për të gjithë të çdo moshe, gjinie, race, feje ose kombësie.

Si regjistroheni në UNHCR?

Për t'u njohur nga UNHCR, ju duhet:

 • Lini një takim duke telefonuar zyrën e UNHCR-së që është më e përshtatshme për ju.

Ata kanë qendra për regjistrimin e njerëzve në Siri në Damask, Aleppo, Tartous, Homs dhe Qamishli. Mund të gjesh kontaktin e tyre këtu.

Regjistrimi: si funksionon

Ju duhet të paraqiteni në zyrën e UNHCR-së në ditën dhe në kohën e takimit tuaj, së bashku me çdo vartës ose anëtarë të familjes që dëshironi të regjistroheni.

Mbani në mend:

 • Sillni të gjitha dokumentet përkatëse në takimin tuaj
 • Dokumentet përkatëse përfshijnë pasaportat, identifikimin kombëtar, etj.
 • Ju gjithashtu duhet të jepni një deklaratë me shkrim, mundësisht në gjuhën tuaj amtare, që përshkruan udhëtimin tuaj jashtë vendit tuaj.

Mbaje mend këte:

 • Jepni UNHCR-së informacion të saktë dhe të plotë gjatë regjistrimit.
 • Informacioni jo i plotë ose i pasaktë mund të çojë në refuzimin e pretendimit.
 • Do të merrni një numër skedari të cilin duhet ta mbani të sigurt për komunikim të ardhshëm me UNHCR-në.
 • Çdo anëtar i familjes merr një kartë identifikimi të azilkërkuesit (e rinovueshme).
 • Tregojini UNHCR-së nëse të dhënat tuaja personale ndryshojnë (adresa, statusi martesor, etj.).
 • Pas përditësimit të dosjes do të merrni një kartë të re identifikimi.
 • Për të rinovuar kartën tuaj të identifikimit, telefononi zyrën më të afërt të UNHCR-së dhe kërkoni një takim.
 • Tregojuni atyre nëse keni nevojë për një përkthyes dhe cilën gjuhë apo dialekt.

Kush ka të drejtë për regjistrim në UNHCR në Siri

 • Nëse keni frikë për jetën ose sigurinë tuaj në vendin tuaj dhe dëshironi të kërkoni mbrojtje ndërkombëtare, regjistrohuni në UNHCR.
 • Mbrojtja ndërkombëtare është vetëm për qëllime humanitare dhe civile.
 • Nëse jeni i përfshirë në aktivitete të armatosura, nuk mund të regjistroheni në UNHCR.

Pas regjistrimit, çfarë ndodh

Pasi të jeni regjistruar në UNHCR, ata mund t'ju telefonojnë dhe t'ju ftojnë të hyni për një intervistë për të parë nëse i përmbushni kriteret për t'u konsideruar si refugjat.

Intervista

Intervista e Përcaktimit të Statusit të Refugjatit (RSD) është një pjesë e rëndësishme e procesit për të përcaktuar nëse përmbushni përkufizimin e një refugjati. Gjërat që duhen mbajtur parasysh gjatë kryerjes së një interviste:

 • Intervistuesi do të bëjë pyetje në lidhje me përvojat tuaja në vendin tuaj dhe pse ju është dashur të largoheni.
 • Do të keni mundësinë të ndani historinë tuaj dhe të jepni informacion për situatën tuaj.
 • UNHCR do të ruajë konfidencialitetin e informacionit që ndani gjatë intervistës.
 • Rasti juaj do të vlerësohet individualisht, pasi çdo aplikant ka një sfond dhe arsye unike për t'u larguar nga vendi i tij.

Në rast se keni ende pyetje për të cilat nuk keni marrë përgjigje gjatë intervistës, ju lutemi njoftoni RSD-në duke:

 • Ju telefononi Divizionin e Përgjigjes dhe Mbështetjes (RSD) të UNHCR-së në 0988 005 086 nga e diela deri të enjten, nga ora 8:30 deri në orën 4:00 (GMT+8).
 • Ose i dërgoni email në syrdarsd@unhcr.org.

Si mund të përgatitem për intervistën e Përcaktimit të Statusit të Refugjatit (RSD).

Para intervistës:

 • Merrni pushim adekuat një natë më parë në mënyrë që të jeni të përgatitur fizikisht, emocionalisht dhe mendërisht.

Mos harroni të sillni ndonjë nga të mëposhtmet në intervistën tuaj RSD nëse i keni:

 • Dokumentet e identitetit
 • Dokumentet e udhëtimit
 • Të dhënat mjekësore
 • Certifikata martese/lindja
 • Licenca Driving
 • Certifikatat e Arsimit
 • Libreza ushtarake
 • Dëshmia e regjistrimit në zyrat e tjera të UNHCR-së
 • Prova shtesë që ju besoni se do të ndihmojnë çështjen tuaj.

Të drejtat dhe detyrimet gjatë intervistës

Kur shkoni për një intervistë me stafin e RSD-së, është e rëndësishme të njihni të drejtat dhe detyrimet tuaja. Kështu do të jetë ndoshta intervista:

Të drejtat:

 • Ju keni të drejtë të kërkoni një përkthyes nëse është e nevojshme.
 • Çdo informacion i ndarë gjatë intervistës mbahet konfidencial.
 • Ju keni të drejtë të kërkoni një pushim në çdo kohë gjatë intervistës.

Detyrimet:

 • Ju duhet të jepni informacion të vërtetë dhe të saktë.

Nëse bëni deklarata të rreme ose hiqni fakte të rëndësishme në aplikimin tuaj për mbrojtje ndërkombëtare, ju mund të refuzoheni.

Si të aplikoni për azil në Siri

Për të aplikuar për azil në Siri, ju mund të:

 • Regjistrohu në  UNHCR
 • Kontaktoni ata në Ndihmoni Sirinë
 • Do të merrni një numër skedari të cilin duhet ta mbani të sigurt për komunikim të ardhshëm me UNHCR-në.
 • Merrni një intervistë
 • Prisni vendimin

Çfarë duhet të bëni nëse çështja juaj ka qenë në pritje për një kohë

Nëse çështja juaj ka qenë në pritje për një kohë, ju mund të:

 • Telefononi në numrin RSD 0988 005 086 nga e diela deri të enjten nga ora 8:30 - 4:00.
 • Dërgojini me email në syrdarsd@unhcr.org.

Lexoni më shumë rreth la Konventa në lidhje me statusin e refugjatëve.


Burimet: UNHCR Ndihmo Sirinë

Imazhi i kopertinës është në Siri. Foto nga Claudia Fahlbusch on Unsplash

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *