,

Si të aplikoni për azil në Vietnam

Ju nuk mund të aplikoni zyrtarisht për azil në Vietnam. Nëse keni nevojë për ndihmë humanitare në Vietnam, dëshironi të kontaktoni Zyra e UNHCR-së në Bangkok, Tajlandë. Agjencia e OKB-së për Refugjatët (UNHCR) në Tajlandë mund t'ju ndihmojë nga distanca të regjistroheni si refugjat dhe t'ju ndihmojë të gjeni një zgjidhje të qëndrueshme në një vend të tretë.

Ju gjithashtu mund të kontaktoni me Organizata Ndërkombëtare për Migracionin (IOM) në Vietnam. Ata kanë zyra në Ha Noi dhe Ho Chi Minh City.

La Organizata Ndërkombëtare e Punës gjithashtu ka një zyrë në Hanoi.

Vietnami ofron akses pa viza për turistët nga shumë vende të botës. Për shembull, qytetarët e disa vendeve në Amerikë, Evropë dhe Azinë Juglindore mund të qëndrojnë pa vizë për 15 ditë ose më shumë. Ju gjithashtu mund të aplikoni lehtësisht për 30 ditë e-viza turistike. India, Kina, SHBA dhe Brazili janë disa nga vendet që mund të aplikojnë për një vizë elektronike. Ju mund të shihni një listë të vendeve që lejohen të aplikojnë për një vizë elektronike në portalin kombëtar të internetit për imigracionin e Vietnamit.

Nëse dëshironi të qëndroni më gjatë në Vietnam, dëshironi të aplikoni për një vizë afatgjatë në Vietnam. Gjetja e një pune në Vietnam mund të jetë mënyra më efektive për të qëndruar në Vietnam.

Nëse jeni të shfrytëzuar ose jeni dëshmitar i shfrytëzimit në Vietnam, mund të raportoni një rast shfrytëzimi ose trafikimi. Ju mund të raportoni aktivitetin e dyshuar të trafikimit të personave në personin ose stacionin më të afërt të policisë në Vietnam. Ju gjithashtu mund të kontaktoni me Organizata Ndërkombëtare për Migracionin (IOM) në Vietnam.

Shumica e faqeve të internetit të lidhura në këtë artikull janë në anglisht ose vietnamez. Nëse keni nevojë, përdorni Google Translate, Tarjimly, ose ndonjë aplikacion tjetër përkthimi.

Refugjatët në Vietnam

Ekziston një informacion i kufizuar dhe shpesh i vjetëruar në dispozicion për azilkërkuesit që largohen dhe hyjnë në Vietnam. Qeveria i tha Komitetit të të Drejtave të Njeriut të OKB-së në vitin 2017 se nuk kishte kërkesa për azil në Vietnam që nga viti 2002. Vietnami nuk është nënshkrues i Konventës për të Drejtat e Fëmijëve të vitit 1951 dhe nuk ka asnjë strukturë në vend për të përcaktuar nevojat e mbrojtjes ndërkombëtare ose mbrojtjen e refugjatëve.

Njerëz pa shtetësi

Një tjetër çështje kyçe është pashtetësia. Sipas qeverisë vietnameze, numri i personave pa shtetësi të regjistruar dhe njerëzve me kombësi të panjohur u rrit në 34,110 deri në fund të 2018, nga 11,000 në fund të 2016. Kjo rritje i atribuohet pjesërisht përpjekjeve të qeverisë për të luftuar pashtetësinë, si p.sh. identifikimin e personave pa shtetësi. Këtu përfshihen refugjatët kamboxhianë dhe gratë që hoqën dorë nga shtetësia e tyre vietnameze pasi u martuan me burra të huaj dhe fituan shtetësinë e burrit, vetëm për t'u kthyer në Vietnam pas martesave të dështuara.

Disa nga këto gra u shitën përmes agjencive të paligjshme të martesës nga familjet e tyre, veçanërisht në Tajvan dhe Korenë e Jugut. Nuset vietnameze shpesh përpiqen të integrohen në shoqërinë e burrit të tyre për shkak të pengesave gjuhësore dhe kulturore. Për më tepër, dhuna në familje ndaj bashkëshorteve të huaja femra është në rritje si në Korenë e Jugut ashtu edhe në Tajvan, ku autoritetet po punojnë për të zhvilluar programe për të ndihmuar viktimat.

Ju dëshironi të kontaktoni me Zyra e UNHCR-së në Bangkok, Tajlandë për ndihmë.

Viktimat e Trafikimit të Njerëzve

Vietnami është kryesisht një vend tranzit për trafikimin e njerëzve për qëllime të punës së detyruar dhe shfrytëzimit seksual. Burrat, shpesh nga komunitetet e pakicave etnike, janë raportuar se janë trafikuar në situata të punës së detyruar në ndërtim, peshkim, bujqësi, miniera, industri detare, prerje dhe prodhim, kryesisht në Tajvan, Malajzi, Republikën e Koresë, Laos, Japoni, dhe, në një masë më të vogël, pjesë të Evropës dhe Mbretërisë së Bashkuar. Skllavëria e borxhit, konfiskimi i pasaportave dhe kërcënimet për dëbim janë metoda të zakonshme shtrënguese, ndërsa joshja ndodh përmes reklamave mashtruese, veçanërisht në internet përmes faqeve të lojërave, mediave sociale dhe aplikacioneve të mesazheve. Brenda vendit, vietnamezët e të gjitha gjinive dhe moshave, duke përfshirë fëmijët e rrugës dhe njerëzit me aftësi të kufizuara, i nënshtrohen punës së detyruar, megjithëse ka pak informacion në dispozicion për këto raste. Fëmijët janë të detyruar të shesin dhe lypin në rrugë në qytetet e mëdha. Disa të rinj detyrohen ose detyrohen të punojnë në fabrika informale veshjesh dhe tullash, rezidenca familjare urbane dhe miniera rurale të administruara privatisht.

Gratë dhe vajzat janë veçanërisht të ndjeshme ndaj trafikimit dhe shfrytëzimit si rezultat i marrëdhënieve të pabarabarta gjinore dhe pabarazive socio-ekonomike. Trafikantët janë gjithnjë e më shumë pre e vajzave nga fiset e pakicave etnike në malësitë veriperëndimore, duke i futur ato në grackën e praktikës së lashtë të rrëmbimit të nuses dhe duke i detyruar ato në punë seksuale ose punë shtëpiake. Gratë vietnameze që udhëtojnë jashtë shtetit për martesa të huaja ose për të punuar në restorante, sallone masazhi ose bare karaoke, herë pas here i nënshtrohen robërisë shtëpiake ose trafikimit seksual. Gratë dhe fëmijët vietnamezë shiten në shtëpi publike në kufijtë e Kamboxhias, Kinës dhe Laosit dhe ndonjëherë trafikohen në vende të tilla si Tajlanda dhe Malajzia, ku detyrohen të prostitucionin. Trafikimi i seksit të fëmijëve është më i zakonshëm në mesin e fëmijëve nga zonat rurale të varfëra, megjithëse viktimat nga shtresat e mesme dhe të larta janë në rritje. Thuhet se turistët e seksit të fëmijëve janë kryesisht nga Azia, Mbretëria e Bashkuar, Evropa, Australia, Kanadaja dhe Shtetet e Bashkuara.

Joformalisht ose përmes organizatave shtetërore ose të rregulluara nga shteti i rekrutimit të punës, vietnamezët shkojnë jashtë shtetit për punë, disa prej të cilave janë të pandjeshëm ndaj kërkesave të punëtorëve për ndihmë në rrethana shfrytëzimi. Disa ngarkojnë gjithashtu tarifa të tepruara, duke bllokuar punëtorët në borxhe. Ndërmjetësit e palicensuar dhe organizatat vietnameze të eksportit të punës janë të njohura se operojnë në mënyrë të paligjshme, duke abuzuar me emigrantët e dobët dhe në nevojë.

Nëse jeni të shfrytëzuar ose jeni dëshmitarë të shfrytëzimit, mund të raportoni një rast shfrytëzimi ose trafikimi. Ju mund të raportoni aktivitetin e dyshuar të trafikimit të qenieve njerëzore në personin ose stacionin më të afërt të policisë. Ju gjithashtu mund të kontaktoni me Organizata Ndërkombëtare për Migrim (IOM) kudo që të jeni.


Burimi: UNHCR për Vietnamin, Zhvillimi Integral Njerëzor Vietnami

Imazhi i limanit është diku në qytetin Ho Chi Minh, Vietnam. Foto nga jet dela cruz on Unsplash