, ,

Si të largoheni nga Sudani

Ju mund të largoheni nga Sudani vetëm me rrugë, tren ose varkë. Të gjitha aeroportet janë mbyllur për momentin deri më 30 qershor 2023. Njerëzit kanë lëvizur kryesisht në Çad, Egjipt, Etiopi dhe Arabinë Saudite. Kjo është për shkak të konfliktit ushtarak në Khartoum dhe pjesë të tjera të Sudanit. Kufiri me Sudanin e Jugut është i rrezikshëm, ndaj shmangeni nëse mundeni.

E gjithë hapësira ajrore në Sudan është e mbyllur. Ju nuk mund të largoheni nga Suadan me fluturim. Mund të provoni të shkoni në një evakuim ose një fluturim humanitar. Ju duhet të kërkoni informacion për këtë duke parë ambasadat, Kombet e Bashkuara ose organizatat ndërkombëtare që janë ende duke punuar në Sudan.

Paundi sudanez është monedha zyrtare në Sudan. Quhet gjithashtu SDG, LS ose ج.س. Një mijë, 1000 paund sudanez janë rreth 1.7 dollarë amerikanë ose 1.5 euro. Kjo është gjithashtu rreth 140 rupi indiane ose 12 juanë kinezë.

Ku mund të udhëtojnë sudanezët pa vizë?

Ju duhet një vizë për të udhëtuar në Çad, Egjipt, Etiopi ose Arabinë Saudite nëse keni një pasaportë sudaneze. Por shumë sudanezë kanë arritur në këto vende në javët e fundit që nga prilli 2023. Prandaj, situata në kufi është rrjedhëse. Më poshtë mund të lexoni më shumë.

Si të shkoni në Egjipt nga Sudani

Nga Khartoum në Egjipt mund të shkoni me autobus. Mund të kushtojë nga 40 mijë paund sudanez për person në 160 mijë SDG për person. Por çmimet normale duhet të jenë nën 10,000 LS.

Disa njerëz janë larguar nga stacionet e autobusëve në Omdurman. Ata u zhvendosën në veri drejt Dongolas dhe më pas kalimit të Arqin pranë Wadi Halfa.

Udhëtimi nga Omdurman deri në kufirin e vendkalimit zgjat rreth 13 orë. Koha mund të ndryshojë në varësi të kohës kur mbërrini në Dongola, sepse mund t'ju duhet të qëndroni atje sepse sigurimi lokal pretendon se rruga nga Dongola në Wadi Halfa ndonjëherë nuk është e sigurt. Por disa njerëz ecnin natën dhe rruga nuk ishte problem veçse ishte errësirë ​​dhe kishte gropa dhe arritëm në Arqin në orën 2 të mëngjesit.

Një paund në Arqin bën një pullë daljeje (kushton dy mijë paund sudanez), pas së cilës ju hyni në kufirin egjiptian duke bërë një kontroll sigurie dhe një pullë hyrje (kushton 140 paund egjiptianë) (ka dikush që e konverton monedhën sudaneze në Egjiptian atje).

Për sudanezët: gratë, fëmijët dhe burrat mbi 50 vjeç normalisht mund të hyjnë pa problem, ndërsa burrat nga 16-49 vjeç nuk mund të hyjnë pa vizë.

Disa kombësi të tjera mund të marrin një vizë në vendkalim me një kosto prej 25 dollarë amerikanë. Nëse keni një leje qëndrimi në vendet e Gjirit, ose në MB, SHBA ose BE, ata ju lejojnë të kaloni.

Pjesa tjetër e burrave duhet të shkojnë në Wadi Halfa për të marrë një vizë në konsullatën egjiptiane. Dy konsullatat më të afërta me kufirin janë në Halfa dhe tjetra në Dongola. Ju gjithashtu mund të shkoni në konsullatën në Khartoum.

Pasi të kaloni, shkoni në stacionin e autobusit në Karkar, jashtë Aswan. Udhëtimi nga kufiri në Aswan zgjat 4 orë.

Mund të merrni një autobus që kërkon 20 orë për të arritur në Kajro.

Nga atje, na dërguan në stacionin e trenit në Aswan. Arritëm 45 minuta dhe paguam 50 paund egjiptian për person (prandaj, mos merrni me vete paund egjiptian. Arritëm në stacionin e trenit në orën 11:4 dhe treni lëvizi në orën 600:14. Pritëm shumë dhe u lodhëm. Ne kontrolluam online për orën e nisjes së fluturimeve Ne morëm trenin e fjetjes dhe kushtoi XNUMX paund egjiptian për person.) Ka mundësi më të lira, por ky ka një shtrat dhe kjo është ajo që ju duhet pas një dite të tërë në rrugë. Ky udhëtim zgjati XNUMX orë derisa arritëm në Kajro.

Nuk është e qartë nëse mund të përdorni trenin për të shkuar në Wadi Halfa. Kërkoni informacion me Hekurudhat e Sudanit on Facebook-u i tyre. Çmimet janë rreth 20,000 LS

Si të shkoni në Çad nga Sudani

Shumë sudanezë kanë udhëtuar edhe në Çad. E bënë me autobus dhe makinë. Ata arrijnë Adre në Çad afër kufirit Çad-Sudan.

Si të shkoni në Etiopi nga Sudani

Kufiri i Etiopisë është më i afërti me Karthum, kështu që njerëzit kanë udhëtuar dhe kanë kaluar në Etiopi.

Si të shkoni në Arabinë Saudite nga Sudani

Njerëzit janë mbledhur në Port Sudan për të marrë një traget për Jellah në Arabinë Saudite. Ju mund të merrni një autobus për në Port Sudan.

Ndonjëherë mund të përdorni trenin për të shkuar në Port Sudan. Kërkoni informacion me Hekurudhat e Sudanit on Facebook-u i tyre. Çmimet janë rreth 20,000 LS

Udhëtim urgjent në Sudan

Këshilla të rëndësishme për t'u mbajtur parasysh.

Mbani çanta të lehta në mënyrë që t'i mbani ato për një kohë të gjatë. Mbani paratë tuaja në vende të ndryshme në mënyrë që të mos i humbni të gjitha nëse ndodh diçka. Nëse dikush ju ndalon për ndonjë arsye, ju lutemi të jeni bashkëpunues. Shmangni përshkallëzimin. Ndaloni së bleri ushqim dhe ujë sa herë që shihni diçka të hapur.
Mbajeni pushimin tuaj të shkurtër në mënyrë që të mos humbni kohë gjatë udhëtimit.