,

Sistemi arsimor në Malajzi

Zbulimi se si hyn sistemi arsimor Malaysia puna është thelbësore nëse doni të zhvendoseni në Malajzi me fëmijët. Ky artikull do t'ju japë një pasqyrë të nivelit të lartë të kuadrit të sistemit dhe detaje të tjera të dobishme, të tilla si viti akademik, shkalla e notimit dhe pushimet.

Të kuptuarit e bazave të sistemit arsimor të Malajzisë mund të ndihmojë shumë prindërit të marrin vendime të informuara për shkollimin e fëmijës së tyre.

Për më shumë informacion mbi këtë temë, prindërit mund të kërkojnë burime arsimore që ofrojnë njohuri në nuancat e sistemit arsimor në Malajzi.

Shumica e faqeve të internetit ose aplikacioneve të lidhura në këtë artikull janë në gjermanisht dhe anglisht. Përdorni Google TranslateTarjimly, ose ndonjë shërbim tjetër përkthimi nëse ju nevojitet.

Si është sistemi arsimor në Malajzi

Sistemi arsimor në Malajzi mbikëqyret nga Ministria e Arsimit (MM).

Sistemi i arsimit formal malajzian ka pesë nivele:

 • parafillore
 • primar
 • dytësor
 • post-sekondar dhe;
 • universitet.

Shkolle fillore Arsimi bazë (gjashtëvjeçar) dhe arsimi i mesëm (pesëvjeçar).

Arsimi i mesëm shërben për moshat 12–16 vjeç. Arsimi është i ndarë në dy nivele:

 • Arsimi i mesëm trevjeçar për moshat 12-14 vjeç dhe;
 • dy vjet arsim të mesëm të lartë për moshat 15-16 vjeç.

Si programet e përgjithshme ashtu edhe ato profesionale janë të aksesueshme në shkollën e mesme të lartë, por vetëm programet e përgjithshme janë të disponueshme në shkollën e mesme të ulët.

Studentët mund të hyjnë në arsimin pas të mesëm, maturë, parauniversitar, politeknik, kolegje komunitare, institucione të trajnimit të mësuesve, institucione të formimit profesional ose fuqinë punëtore pas arsimit të mesëm të lartë.

Shkollimi fillor u bë i detyrueshëm në 2003 sipas ligjit të shkollimit të vitit 1996.

Ndërsa arsimi i mesëm nuk është i detyrueshëm, qeveria ofron 11 vjet arsim bazë falas, duke përfshirë shkollën fillore, të mesme të ulët dhe të mesme, sipas nenit 30 të Aktit të Arsimit të vitit 1996.

Nivelet e sistemit arsimor në Malajzi

Malajzia, si shumë vende të tjera të industrializuara, ka një sistem arsimor formal që përbëhet nga 6+5+2 vjet. Këtu përshkruhen disa nivele të sistemit arsimor të vendit tonë.

Parashkollor dhe kopsht fëmijësh :

Për 4-6 vjeç.

Shkolle fillore:

Arsimi fillor malajzian fillon në moshën 7 vjeç dhe zgjat gjashtë vjet, i njohur si Viti (Tahun) 1 deri në 6. Viti 1-3 është Niveli i Parë (Tahap Satu), ndërsa vitet 4-6 janë Niveli i Dytë. Numri i notave të tyre, studentët kalojnë në vitin e ardhshëm.

Arsimi i mesëm:

Ka pesë vite të shkollës së mesme, ose Forma (Tingkatan) 1–5.

quajtur:

Klasat 1-4”E mesme e ulët” (Menengah Rendah) dhe;

Klasat 4-5”E mesme e lartë” (Menengah Atas) në Malajzi.

Në shkollën e mesme të lartë janë mundësia për të marrë:

 • shkolla e mesme akademike; ose
 • arsimi i mesëm teknik;
 • formimi profesional; ose
 • shkolla e mesme fetare

Arsimi pas mesëm

Për t'u përgatitur për universitet, studentët mund të studiojnë për 1-2 vjet pas shkollës së mesme.
Diplomat Bachelor kanë nevojë për 12 vite shkollim fillor dhe të mesëm.
Qeveria e Malajzisë financon 95% të arsimit bazë, të mesëm dhe 60% të arsimit të lartë. MQA garanton cilësinë e shkollës publike dhe private.

Arsimi i lartë

Institucionet e arsimit të lartë japin diploma, diploma, certifikata, etj. Diplomat bachelor janë trevjeçare dhe ofrohen nga qeveria dhe kolegjet private, duke tërhequr shumë studentë jashtë shtetit.

Kategoritë e institucioneve arsimore

Shoqëria multikulturore ka ndikuar në sistemin arsimor të Malajzisë. Për të adresuar kërkesat e njerëzve të saj dhe të komunitetit mbarëbotëror, ekzistojnë të paktën tetë lloje kryesore të institucioneve arsimore, duke përfshirë shkollat ​​e financuara nga qeveria dhe ato private.

Në arsimin para-terciar

Gjashtë lloje të institucioneve arsimore ekzistojnë:

Institucionet parashkollore shtetërore dhe private

Shkollat ​​kombëtare të mbështetura nga buxheti i përgjithshëm i qeverisë

Shkollat ​​që marrin fonde publike ose shkolla të një dizajni kombëtar, si p.sh.

 • Tipike e shkollave fillore në Kinë
 • Shkollat ​​fillore me një program mësimor nacionalist tamil

Shkollat ​​që mbështeten në donacione private.

Shkolla të mesme krejtësisht kineze, të lira.

Shkollat ​​ndërkombëtare dhe forma të tjera të sistemit arsimor të emigrantëve.

Në nivelin e arsimit të lartë

Në thelb ekzistojnë dy lloje universitetesh:

 • Universitete publike, politeknikë dhe shkolla komunitare që marrin para nga qeveria.
 • Kolegjet dhe universitetet private

Në kolegjet dhe universitetet private përfshijnë:

 • kolegjet private, jouniversitare;
 • Universitetet kolegje dhe universitete private;
 • kampuset e degëve universitare ndërkombëtare;

Burimi: wikipedia

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

3 përgjigje për "Sistemi arsimor në Malajzi"

 1. kurt sylar

  shtyp ko si R

 2. Jamoussi hammadi

  Një minimum i caktuar fillestar i arsimit të lartë në universitetet në Malaisie

 3. ဟန်ငြိမ်းဝေ

  ကောင်းမွန်တဲ့ပညာရေးတစ်ခုပါ

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *