,

Spitalet më të mira në Palestinë

Disa nga spitalet në Palestinë janë Spitali Augusta Victoria, Spitali i Përgjithshëm Makassed dhe Spitali i Përgjithshëm Rockyview.

Kujdesi shëndetësor i Palestinës përfshin spitale private dhe jo private. Më poshtë mund të gjeni listën e disa spitaleve më të mira në Palestinë. Lista e spitalit jepet kryesisht për këto tre rajone:

Jeruzalemin Lindor.

Bregu Perëndimor dhe;

Rripi i Gazës.

Aktualisht, territoret palestineze kanë gjashtëdhjetë spitale (përafërsisht) dhe qendra mjekësore brenda rajonit. Megjithatë, për fat të keq, palestinezëve u mungon një sistem bazë dhe i qëndrueshëm i kujdesit shëndetësor që mund të arrijë tek popullsia lokale. Problemi kryesor janë sfidat infrastrukturore që kufizojnë lëvizjen e mjekëve dhe mjeteve mjekësore. Jo vetëm kjo, por mungesa e logjistikës efikase pengon një përpjekje të koordinuar nga të gjithë ofruesit e shërbimeve të kujdesit shëndetësor për të ofruar kujdesin parësor të nevojshëm.

Si të zgjidhni një spital në Palestinë

Kur zgjidhni një spital në Palestinë, duhet të merren parasysh disa faktorë.

Reputacion

Hulumtoni reputacionin e spitaleve në Palestinë. Shikoni faqen e tyre të internetit për informacion në lidhje me stafin e tyre mjekësor, objektet dhe shërbimet.

Akreditimi

Kërkoni spitale të akredituara nga organizata të njohura në nivel kombëtar si p.sh Ministria e Shendetesise.

Objektet dhe Shërbimet

Ju lutemi hidhini një sy lehtësive dhe shërbimeve që ofron spitali.

Stafi mjekësor

Gjeni spitale të mira me mjekë dhe infermierë të aftë.

Tarifat dhe trajtimet

Merrni parasysh çmimet e spitalit dhe opsionet e trajtimit.

Kujdesi shëndetësor palestinez dhe burimet e shpenzimeve

Sektori publik

Autoriteti Kombëtar Palestinez (PNA) është përgjegjëse për ofrimin e shërbimeve të kujdesit shëndetësor për qytetarët e saj nëpërmjet Ministrisë së Shëndetësisë (MSH) dhe planit të sigurimit qeveritar. Megjithatë, që kur Hamasi mori kontrollin e Gazës, MSH nuk vepron më atje. Financimi për shërbimet e MSH vjen kryesisht nga ndihmat e huaja dhe taksat, të cilat kontribuojnë në rreth 32% të shpenzimeve të kujdesit shëndetësor në territoret palestineze.

Sektori i UNRWA

Që nga viti 1948, UNRWA ka qenë përgjegjëse për programet sociale për refugjatët palestinezë. Buxheti i tyre, i përcaktuar nga OKB-ja, përfshin para për t'u dhënë kujdes shëndetësor falas refugjatëve palestinezë të kualifikuar që jetojnë në Bregun Perëndimor ose Gaza dhe janë të listuar si refugjatë. Nëpërmjet qendrave shëndetësore bazë, UNRWA u kujdes për shëndetin e më shumë se 727,000 njerëzve në Bregun Perëndimor dhe më shumë se 1.1 milion njerëzve në Gaza në vitin 2012. Ata paguajnë për rreth 24% të të gjitha shpenzimeve për kujdesin shëndetësor në Palestinë.

Sektori i OJQ-ve

Shumë OJQ palestineze që ndihmojnë ekonominë e kujdesit shëndetësor të PNA marrin fonde private. Sipas një sondazhi të Bankës Botërore, 11.7% e palestinezëve varen nga OJQ-të për nevojat e tyre shëndetësore, duke përfshirë 13.3% familjet e Bregut Perëndimor dhe 8.1% në Gaza. Refugjatët e Gazës kanë më shumë gjasa të përdorin shërbimet e UNRWA-s sesa refugjatët e Bregut Perëndimor, sipas hulumtimit. Palestinezët kanë më shumë gjasa t'u drejtohen OJQ-ve për këshillim për shëndetin mendor, terapi fizike dhe rehabilitim dhe trajnim mjekësor sesa trajtim urgjent, kontrolle të rregullta ose nevoja për maternitet dhe fëmijë.

Sektori privat

Spitalet private, farmacitë, laboratorët dhe qendrat e rehabilitimit janë shtuar vitet e fundit. Një biznes i ri farmaceutik siguron gjysmën e kërkesës palestineze për barna me recetë. Edhe pse jopopullore, ekzistojnë programe private të sigurimit shëndetësor. Shpenzimet private përbëjnë 37% të kostove të kujdesit shëndetësor në Gaza dhe Bregun Perëndimor, pasi shumë palestinezë me para paguajnë vetë për trajtimet që nuk u janë ofruar.

Spitalet më të mira në Palestinë

Ka gjithsej 81 spitale në Bregun Perëndimor dhe Gaza, duke përfshirë organizata qeveritare dhe joqeveritare.

Spitalet e Jeruzalemit Lindor

Spitali Augusta Victoria

Spitali Makassed

Spitali i Shoqërisë së Gjysmëhënës së Kuqe të Palestinës

Shën Gjoni i Spitalit të Syrit të Jeruzalemit

Spitali i Shën Jozefit

Spitale të ndryshme të Bregut Perëndimor

Spitali Arab Al-Istishari 

Spitali i Specializuar Ibn Sena, Jenin

Spitali Ahli, Hebron, Bregu Perëndimor

Spitali i Specializuar Al-Meezan, Hebron

Spitalet në Gaza

Spitali Mohammed Yousef El-Najar, Rafah

Spitali Arab Al Ahli, Qyteti i Gazës

Spitali al-Aksa

Spitali al-Awda, Jabalia

Spitali al-Quds, Gaza.

Si të gjeni spitalin më të afërt në Palestinë

Kujdesi shëndetësor në Palestinë është falas dhe universal për të gjithë ata që banojnë në Palestinë.

Nëse jeni udhëtar, duhet të kontrolloni kushtet e sigurimit tuaj të udhëtimit për t'u siguruar që ato do të mbështesin zgjedhjet tuaja. Një mjet i thjeshtë për ta bërë këtë është çdo aplikacion harte. Më poshtë është, për shembull, një kërkim në Google Maps për 'Spital pranë Nablus'.


Burimi: wikipedia

Imazhi i kopertinës është brenda Betlehem, Palestinë. Foto nga Jonas Brief on Shpërthe.

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *