,

Transporti në Pakistan

Transporti në Pakistan është i gjerë dhe i larmishëm, por është akoma në fazat e tij të zhvillimit. Ajo i shërben një popullsie prej më shumë se 200 milion. Rrjeti i transportit në Pakistan përbëhet nga autostrada, hekurudha, porte, transporte publike dhe shërbime transporti. Përafërsisht 63 përqind e popullatës pakistaneze jeton në fshatra. Prandaj, për shumë njerëz, rrugët janë një mjet i lehtë dhe efektiv i transportit.

Transporti në Pakistan

Rrjeti total rrugor i Pakistanit është i gjatë mbi 260,000. Një numër i vogël, 2,280 km, nga këto, përfshijnë Autostradat Kombëtare (3.53 përqind) dhe Autostradat (0.87 përqind). Rrugët strategjike dhe autostradat shtojnë 262 km dhe 100 km (vetëm 0.10 përqind).

Autostrada

Në fillim të viteve 1990, filloi zhvillimi i autostradave. Qëllimi ishte krijimi i një rrjeti të mirë rrugor dhe minimizimi i përdorimit të autostradave nacionale. M2 ishte autostrada e parë e përfunduar. Ai lidh Islamabadin me qytetin e Lahore. Disa autostrada të reja si autostrada M1 dhe autostrada M3 janë hapur gjithashtu. 

Taksitë e Pakistanit 

 • Ka disa kompani taksi që operojnë në shumë prej qyteteve më të mëdha në Pakistan. Veçanërisht për të udhëtuar nga aeroportet në qendrat e qyteteve.
 • Shërbimet e taksive 24-orëshe kanë çmime të arsyeshme. Por, shumë biznese gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit nuk mund të funksionojnë pas perëndimit të diellit.
 • Udhëtarët kanë mundësinë të marrin një automobil të disponueshëm në zonat urbane. Këto janë të lira, por gjithmonë mund të negocioni për çmimin para se të filloni ndonjë udhëtim.

Car Rental

 • Qendrat më të mëdha, përfshirë Karaçi, Rawalpindi përfaqësohen nga agjencitë e makinave me qira. 
 • Bllokimi i trafikut është më i zakonshëm në të gjithë qytetet kryesore. Suzuki Mehran dhe Toyota Vitz janë makinat më të njohura në autostradat pakistaneze.
 • Shumë nga hotelet më të mëdhenj mund të rregullojnë automjete për mysafirët e tyre, gjithashtu. Por, si brenda dhe jashtë qyteteve, udhëtarët mund t'i gjejnë rrugët shumë të rrezikshme. 

Trenat e Pakistanit 

 • Trenat e Pakistanit drejtohen nga një kompani hekurudhore kombëtare. Linja kryesore operon nga Karaçi (20 orë), Rawalpindi dhe Peshawar në Lahore. Pasagjerët gjithashtu mund të zgjedhin udhëtime ditore ose brenda natës.
 • Udhëtarët kanë gjithashtu mundësi të klasit të parë dhe të dytë. Trajnerët me ajër të kondicionuar janë zgjedhja perfekte gjatë sezonit kulminant të verës.
 • Biletat mund të blihen në të gjitha stacionet lokale të autobusëve, udhëtim falas për fëmijët nën moshën tre vjeç. 

Autobusët

 • Kompania më e famshme e udhëtimit për autobusët ndërqytetës është Sammi Daewoo Express. Ky autobus drejton shërbime të rregullta midis qyteteve më të mëdha.
 • Çmimet për këto udhëtime janë shumë të drejta-ndonjëherë më të lira se trenat. Sidoqoftë, mund të duhen shumë ditë për udhëtimet.
 • Ka shumë firma të tjera më të lira të autobusëve dhe minibusëve të Sammi Daewoo. Autobusët janë më efektivët dhe komodët. Ashtu si shumica e kompanive të autobusëve, nuk ka nevojë të rezervoni përpara, pasi autobusët largohen nga stacionet lokale pothuajse çdo orë. Kjo ka të bëjë me transportin më të përdorur në Pakistan.

Për më shumë informacion, lexoni këtë burim në lidhje me Problemet e Transportit në Pakistan.

Comments

Lini një koment nëse keni ndonjë sugjerim ose përvojë që mund të jetë e dobishme për të gjithë.
Kini kujdes të lini të dhënat tuaja personale në publik.

Ne jemi një grup vullnetarësh, dhe ne rrallë u përgjigjemi komenteve këtu.

Ju lutem na kontaktoni nëse keni pyetje ose keni nevojë për ndihmë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *